Zasilacz impulsowy... na lampach

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Zasilacz impulsowy... na lampach

Post autor: zjawisko »

Jakiś czas temu przeszło mi przez myśl - czysto teoretycznie - jak wyglądałby lampowy zasilacz impulsowy.
Fakt, namacalnym przykładem jest choćby stopień końcowy odchylania poziomego większości OTV, ale ja mam na myśli stricte zasilacz. Mi kojarzy się jeszcze przetwornica z oscyloskopu na E84L opisana w "Oscyloskopach elektronicznych" Rydzewskiego.
Ktoś widział jakieś inne praktyczne zastosowania lamp w zasilaczach impulsowych?

Taka moja chora wizja:
PY88 jako prostownik jednopołówkowy (4 sztuki PY88 na Graetza to byłoby już przegięcie; no ewentualnie diody Si), ECC81 jako układ sterujący (generator, zgrubna stabilizacja?), PL504 jako stopień mocy, i gdzieś tam jakaś PY88 do tłumienia śmieci. Diody na wyjściu też PY88, a co. :lol: Lampy po stronie pierwotnej żarzone prosto z sieci, jak zginąć to efektownie. :twisted:
W sensie: śmieciówki zasilają wzmacniacz przy użyciu trafka na śmieciowym rdzeniu z ATXa. Tylko że zupełnie nie mam pojęcia jak by to miało wyglądać w rzeczywistości.
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
_idu

Re: Zasilacz impulsowy... na lampach

Post autor: _idu »

Zrobić trzeba dokładnie tak samo jak w przypadku przetwornic "krzemowych" Prawa fizyki się nie zmienią jak tylko wyczują brak krzemu.
Na pewno trzeba brać jako element kluczujący lampy od układów odchylania lub w przypadku rosyjskich z dopiskiem w symbolu zawierającym literę I (werska impulsowa - inne wykonanie katody).
Czyli szczególnie PL81, PL500, PL504, PCL805, PL509, PL519, PY88, PY501.....
Celowo podaję typy P - bowiem od strony pierwotnej przetwornicy śmiało możemy mieć zasilnie uniwersalne. (w sumie to typowym zasilaczom impulsowym wsio ryba czy zasilimy je prądem przemiennym czy stałym).