Przeglądam właśnie książkę "Robimy sami radioodbiorniki" Kowalskiego, wydaną chyba około 1951 roku. Publikacja przeznaczona dla amatorów - opisuje budowę najprostszych odbiorników: detektor kryształkowy (+lampowy wzmacniacz głośnikowy) oraz reakcyjniak w kilku różnych wydaniach. Przyszło mi do głowy, że mógłbym spróbować sklecić coś takiego, ewentualnie nawet w bardziej rozbudowanej wersji (np. 1-V-2), z zachowaniem "klimatu" oryginału.
Słowem: jakie lampy o wyglądzie charakterystycznym dla tamtego okresu (octal, metalizowana bańka) można dzisiaj dostać, najlepiej za stosunkowo niewygórowaną kwotę. Z wymienionych w książce widziałem tylko selektodę 2k2m (mam zresztą jedną w mojej kolekcji) oraz pentodę głośnikową 6V6 (50 zł na Allegro...), pozostałych (UB240, 2P1M, 2Ż2M, CO241, CB244, 6Ż7) na aukcjach nie widzę...
Lampy z lat czterdziestych/pięćdziesiątych
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
-
- 250...374 postów
Re: Lampy z lat czterdziestych/pięćdziesiątych
Nie widzisz bo nie ma ich codziennie. W styczniu kupowałem 6Ż7, pięć sztuk po 3,7PLn. Było też kilka sztuk CO241 lecz nie zdążyłem dojechać z pracy do domu ( utknąłem w korku). Lampki pokazują się co jakiś czas, trzeba uzbroić się w cierpliwość i "polować".Atlantis pisze:....pozostałych (UB240, 2P1M, 2Ż2M, CO241, CB244, 6Ż7) na aukcjach nie widzę...