Polscy producenci lampowych wzmacniaczy gitarowych

Internet to prawdziwa skarbnica lampowej wiedzy. Znalazłeś ciekawą stronę tematyczną? Tutaj możesz przekazać innym informację o jej adresie i zawartości.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

swl
20...24 posty
20...24 posty

Re: Polscy producenci lampowych wzmacniaczy gitarowych

Post autor: swl »

W skrócie.
Był wzmacniacz raduli, później były cięcia by zadowolić klienta.
Powstały zgrzyty zrobił się rad .Teraz by zadowolić rynek i klienta po raz n-ty
są mr.hektory i aligatory.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

A co ma Hector do starego Rada?
swl
20...24 posty
20...24 posty

Raduli i Hector były i są produkowane bez oszczędności.
Marvel wspomniał w swoim poście też że miesięcznie sprzedaje 2 wzmacniacze.
Według mnie tylko dlatego że lubi się tym zajmować, ale on wie o tym najlepiej.
Sprzedając 2 wzmacniacze miesięcznie nawet po 2 tys /a zakładam że są to znacznie mniejsze kwoty/ nie ma szans zarobić na siebie.
Dlatego podejrzewam że to jest tylko dorabianie do pensji.
Jeżeli robił by to dla zarobku dawno by rąbnął tym interesem.
Zresztą wśród firm które są tutaj wymienione parę już nie robi wzmacniaczy.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

swl pisze:Raduli i Hector były i są produkowane bez oszczędności.
Raduli nie wiem. Hector natomiast jest jak najbardziej wytaniony.
swl pisze:Sprzedając 2 wzmacniacze miesięcznie nawet po 2 tys /a zakładam że są to znacznie mniejsze kwoty/ nie ma szans zarobić na siebie.
Masz na myśli 2 tys. czystego zysku na wzmacniaczu? Bo chyba nie sądzisz, że kupując komplet traf za 700 zł i robiąc obudowę drewnianą za 400 zł sprzedaję gotowy wzmacniacz za "znacznie mniej niż 2 tys"? :shock:
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
swl
20...24 posty
20...24 posty

Nie czystego zysku tylko ceny końcowej wzmacniacza.

Hector powiedzmy że jest na tyle odchudzony aby trzymał jakiś poziom.

Kupując u chińczyka tira transformatorów miałbyś je po 35 zł :-) zresztą za niewiele więcej można mieć transformatory polskie niestety będą odbiegały wyglądem od nawet tych chińskich.
Jakością nie będą odbiegać a często przewyższać ale klienta interesuje jakość i wygląd :-(
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

To poproszę namiary na te polskie komplety transformatorów do wzmacniacza 50W po 35 zł. :? Może być na PW.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
swl
20...24 posty
20...24 posty

Za niewiele więcej miałem na myśli 50 parę, teraz nie wiem gdyż ostatnio miedz i stal podrożała niesamowicie.
Zapasy miedzi niestety się w pewnym momencie kończą i trzeba kupić po normalnej cenie :-(
Trzeba je nawijać samemu, ale szkoda trochę czasu gdyż jest to czasochłonne.

Zresztą wiele elementów wzmacniacza można kupić i wykonać taniej ale głupio mi trochę płacić komuś niewiele za solidnie wykonaną pracę tylko dlatego że jakiś "oszołom z ulicy" mówi że cena za wysoka.
Ostatnio zmieniony pt, 22 kwietnia 2011, 21:27 przez swl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

swl pisze:Za niewiele więcej miałem na myśli 50 parę, [...] Trzeba je nawijać samemu
Czyli zwykłe banialuki opowiadasz... Mnie hurtowa cena miedzi ani cena kształtek w hucie nie interesuje. Tak samo jak nie interesuje mnie cena drewna w lesie, które musiałbym sobie sam ściągnąć do tartaku, przetrzeć, wysuszyć i co tam jeszcze, zanim zrobię z niego obudowę... :?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

W US jakoś nieźle trzymają się tzw. Boutique amps, ale tam jest inna kultura jednak, dużo osób szuka czegoś wyjątkowego i ma $$ żeby za to zapłacić, jest sporo doświadczonych wyjadaczy którzy robią konstrukcje od parunastu, parudziesięciu lat i częściowo już wyrobili sobie renomę, no i nie muszą walczyć z CE, ROHS i innymi tego typu rzeczami, ciężko rozkręcić chyba tego typu dochodowy interes.
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

Z chinskim producentem nie ma o czym rozmawiac ponizej 5.000 szt.

Aby cos zdzialac na rynku wzmacniaczy gitarowych nalezy:

1. zapomniec wszystko co wystudiowalismy o zarzadzaniu przedsiebiorstwem, ekonomii itp.
2. nie sluchac dobrych rad teoretykow i samozwanczych internetowych guru.
3. nie przejmowac sie komentarzami besserwisserow o cenach, wygladzie, wadze czy nawet nazwie produktu.
4. Zapoznac sie z konkurentami i ich prosic o rady, nastepnie postepowac odwrotnie do otrzymanych rad.

Cena wzmacniacza: 2.5 do 3x (koszt materialow +10%) +VAT (bez VAT przy eksporcie poza UE). Koszt materialow nalezy obliczyc dla malych serii n.p. 15szt minimum. Kupowanie materialow na pojedynczy egzemplarz to hobby a nie interes.
Dwie rzeczy sa najtrudniejsze w poczatkach dzialalnosci: sprzedac pierwszy wlasny wzmacniacz oraz pierwszy raz odmowic przyjecia zamowienia. Mozna sobie popsuc renome a naprawienie jej zabiera duzo czasu i kosztow.
Wzmacniacze za darmo: "Darmowy wzmacniacz dostanie tylko legendarny gitarzysta. Aby takim zostac trzeba najpierw umrzec."
Nikt nie docenia i nie szanuje czegos co dostal za darmo. Zaden powazny gitarzysta nigdy nie pytal mnie o darmowy sprzet, pytaja natomiast o "cene dla zawodowych muzykow". Takie oczywiscie oferuje.
Jesli sklep nie placi za wzmacniacz ktory przyjmuje do sprzedazy to jest to komis a nie powazny dealer. Nie wylozy forsy to i tez nie bedzie mial motywacji aby go sprzedac.

Poniewaz jestem w branzy wiec wszystko co pisze nalezy traktowac zgodnie z pkt.4 wyzej. :wink:

koniec rozmyslan na dzis...
Aleksander Niemand
20...24 posty

Marvel pisze:
swl pisze:Za niewiele więcej miałem na myśli 50 parę, [...] Trzeba je nawijać samemu
Czyli zwykłe banialuki opowiadasz... Mnie hurtowa cena miedzi ani cena kształtek w hucie nie interesuje. Tak samo jak nie interesuje mnie cena drewna w lesie, które musiałbym sobie sam ściągnąć do tartaku, przetrzeć, wysuszyć i co tam jeszcze, zanim zrobię z niego obudowę... :?
Jak zaczniesz być producentem bedzie cię interesowało.
Na razie jesteś hobbistycznym składaczem zaopatrującym się w sklepie.
Teraz możesz nie sprzedać jak będziesz producentem musisz sprzedać.
swl
20...24 posty
20...24 posty

Wicker pisze:W US jakoś nieźle trzymają się tzw. Boutique amps, ale tam jest inna kultura jednak, dużo osób szuka czegoś wyjątkowego i ma $$ żeby za to zapłacić, jest sporo doświadczonych wyjadaczy którzy robią konstrukcje od parunastu, parudziesięciu lat i częściowo już wyrobili sobie renomę, no i nie muszą walczyć z CE, ROHS i innymi tego typu rzeczami, ciężko rozkręcić chyba tego typu dochodowy interes.
U nas też chcieli by kupic coś wyjątkowego ale za 10.50 złotego :-)
Polacy W USA kupuja wzmacniacze małej serii po 15tys (jak rozkręcisz tragedia) natomiast za polski wyrób nie chcą dać 2-3 tys chociaż jest lepszy lub porównywalny niż ten np. z USA.
Ręczna robota w Polsce w ogóle nie jest ceniona.
U nas orgazmu dostają na punkcie Gibsonów Fenderów a lutnicy czy firmy polskie wykonują sprzęt lepszy i tańszy.
Nie wspominając o cenie - za parę lat to się zmieni i za ręczna robotę będą wszyscy bulić X2 niz sklepowa.
Nasi rodacy skupują sprzęt z ebaya z groszę bo tam tego się nie opłaca naprawiać a jak u nas trzeba za wymianę progów lub naprawę wzmacniacza zapłacić 400-500 to wyzywają wszystkich od złodzieji.
roznejazdy
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: roznejazdy »

Czy mogę nieśmiało zaproponować odświeżenie tematu? Duża część podane kilka lat temu linków aktualnie nie działa.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Bo niektórzy zamknęli interes albo przebranżowili się na hodowlę sikiratek.

Niemniej pojawiło się na rynku paru nowych graczy, np. Mark L Custom http://www.mlcamplifiers.com/en/ czy Meganza

Obrazek
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re:

Post autor: ZoltAn »

VacuumVoodoo pisze:Do poddodzialu "nasi na zachodzie": http://www.kafelamps.com/ w Chicago.

Do ciekawostek dodam ze w latach 60-ch konstruktorem wzmacniaczy Selmer tez byl rodak. Niestety nazwisko mi umknelo z pamieci.
Jak ta sroka, co swój ogon chwali:

http://www.vintagehofner.co.uk/selmer/misc/zoltan.html

Czy p. VacuumVoodoo, wspominając w swoim poście o polskim producencie Selmerów, miał na myśli Wlk. Brytanię, czy jakś niszową produkcję w Polsce?
A może chodziło Mu o to?
Tylko lata ciut późniejsze... :D :D :D
Załączniki
Selmer.jpg
Ostatnio zmieniony ndz, 6 lipca 2014, 20:57 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
ODPOWIEDZ