TG5-53 a TG5-46-666-4
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 10...14 postów
TG5-53 a TG5-46-666-4
Witam szanownych forumowiczów.
Mam do was pytanie: czym różni się trafo głośnikowe TG5-53 od TG5-46-666-4 oprócz tupu rdzenia i czy można zastosować te trafa do układu stereo.
Obydwa pracowały z lampą PCL86 w układzie SE w starych telewizorach.
Mam do was pytanie: czym różni się trafo głośnikowe TG5-53 od TG5-46-666-4 oprócz tupu rdzenia i czy można zastosować te trafa do układu stereo.
Obydwa pracowały z lampą PCL86 w układzie SE w starych telewizorach.
-
- 625...1249 postów
Witam.
Trafo gł. Tg 5-53 zastępuje TG5-46-666-4.Obydwa przeznaczone do pracy z lampą PCL86.Stosowanie ich w układzie wzm. stereo nie jest eleganckim rozwiazaniem.Pomimo podobnych parametrów elektrycznych, róznice brzmieniowe będa zauważalne.Co do parametrów , majac dwa rózne transformatory , możesz dla porównania sprawdzić rezystancję i indukcyjność uzwojeń.Identyfikacja wyprowadzen uzwojeń jest prosta.
Trafo gł. Tg 5-53 zastępuje TG5-46-666-4.Obydwa przeznaczone do pracy z lampą PCL86.Stosowanie ich w układzie wzm. stereo nie jest eleganckim rozwiazaniem.Pomimo podobnych parametrów elektrycznych, róznice brzmieniowe będa zauważalne.Co do parametrów , majac dwa rózne transformatory , możesz dla porównania sprawdzić rezystancję i indukcyjność uzwojeń.Identyfikacja wyprowadzen uzwojeń jest prosta.
Lech S.
Witam !
Dziwi mnie, że coraz częściej pojawiają się na tym forum zapytania o wykorzystywanie starych traf Zatry. Pytam ja, pasio, po co ?
Mogę jeszcze zrozumieć, że można je wykorzystać do słabiutkich wzm gitarowych, dla poiczątkujących gitarzystów.
Jakie kto widzi inne zastosowania?
Może ktoś potrzebuje do serwisu starych radioodbiorników.
Przecież po zastosowaniu takiego trafa taki wzm zagra w najlepszym przypadku jak radio Turandot (miałem takie radio, to był top i na owe czasy dźwięk był wspaniały, ale dziś?)
Proszę uprzejmie, niech gitarzyści stosują szmelc, ale do wzm stereo, hifi,
należy stosować inne trafa.
Jakie, było już sto razy na tym forum i na innych.
Bardzo mnie martwi obniżanie się poziomu tego forum
Dziwi mnie, że coraz częściej pojawiają się na tym forum zapytania o wykorzystywanie starych traf Zatry. Pytam ja, pasio, po co ?
Mogę jeszcze zrozumieć, że można je wykorzystać do słabiutkich wzm gitarowych, dla poiczątkujących gitarzystów.
Jakie kto widzi inne zastosowania?
Może ktoś potrzebuje do serwisu starych radioodbiorników.
Przecież po zastosowaniu takiego trafa taki wzm zagra w najlepszym przypadku jak radio Turandot (miałem takie radio, to był top i na owe czasy dźwięk był wspaniały, ale dziś?)
Proszę uprzejmie, niech gitarzyści stosują szmelc, ale do wzm stereo, hifi,
należy stosować inne trafa.
Jakie, było już sto razy na tym forum i na innych.
Bardzo mnie martwi obniżanie się poziomu tego forum
-
- 625...1249 postów
Pasio, może i masz racje.Ale jeżeli ktoś stawia pierwsze kroki i próbuje sklecić wzmacniacz elementów z rozbiórki, to nie widzę nic nagannego. Forum przez to nie straci na swej pozycji.Uważam, ze forum jest dla wszystkich i dla tych poczatkujacych i również dla tych , o małej zasobności kieszeni. Trzeba to zrozumieć.
Lech S.
-
- 2500...3124 posty
Pasio- róbmy od dzis tylko i wyłacznie na 300B oraz trafa głosnikowe stosujmy tylko i wylacznie Hammonda, wszak wszystko inne to jest badziewie ? Pewnie 15 letni uczeń ma sobie kupic trafo za 300zł u Pana Ogonowskiego tak ? Na trafku za 10 zł nic nie mozna wykonać? , zaśmieca sie forum ? Nie wszyscy sa geniuszami Twojego formatu
-
- 500...624 posty
Witam
Moim zdaniem wszelkie twórcze eksperymenty są jak najbardziej wskazane i pomagają zdobyć nową wiedzę i doświadczenia która na pewno przyda się każdemu młodemu konstruktorowi a na pewno nie zaszkodzi. Wydawanie ogromnych pieniędzy na trafa do budowy pierwszego wzmacniacza jest pozbawione sensu bo nie jest powiedziane że chwilowy zapał i niepowodzenia nie zniechęcą owego konstruktora do zaniechania projektu a wtedy to tylko zostaje hałda drogich elementów które są póżniej sprzedawane za jakieś grosze i dziura w kieszeni.
Moim zdaniem wszelkie twórcze eksperymenty są jak najbardziej wskazane i pomagają zdobyć nową wiedzę i doświadczenia która na pewno przyda się każdemu młodemu konstruktorowi a na pewno nie zaszkodzi. Wydawanie ogromnych pieniędzy na trafa do budowy pierwszego wzmacniacza jest pozbawione sensu bo nie jest powiedziane że chwilowy zapał i niepowodzenia nie zniechęcą owego konstruktora do zaniechania projektu a wtedy to tylko zostaje hałda drogich elementów które są póżniej sprzedawane za jakieś grosze i dziura w kieszeni.
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma 

-
- 10...14 postów
Rzeczywiście jestem początkujący w dziedzinie lamp.
Już długo u mnie w szafie leżały stare lampy z OTV i OR, jednak troche się ich bałem. Wysokie napięcie itp. Ale w końcu sie odwarzyłem i zrobiłem układ na PCL86.
Co prawda moc tego wzmacniacza nie była piorunująca, ale dźwięk wydobywający się z głośników był "inny" niż ze wzmacniacza tranzystorowego.
Teraz chciałbym dołożyć drugi kanał ale nie mam dwóch takich samych traf. Stąd moje zapytanie o te trafa.
LECH`u uzgodnimy wszystko na privie.
Już długo u mnie w szafie leżały stare lampy z OTV i OR, jednak troche się ich bałem. Wysokie napięcie itp. Ale w końcu sie odwarzyłem i zrobiłem układ na PCL86.
Co prawda moc tego wzmacniacza nie była piorunująca, ale dźwięk wydobywający się z głośników był "inny" niż ze wzmacniacza tranzystorowego.
Teraz chciałbym dołożyć drugi kanał ale nie mam dwóch takich samych traf. Stąd moje zapytanie o te trafa.
LECH`u uzgodnimy wszystko na privie.
-
- 2500...3124 posty
Pasio- przyjmuje zwrot honoru. A czy to jest forum Hi-Fi, czy nie, to niema najmniejszego znaczenia. To forum jest poto aby się dowiedzieć czegoś na temat budowy wzmacniaczy lampowych i uzyskać pomoc przy ich budowie. Nie chodzi też oto aby robic seryjna produkcję. Każdy robi z czego ma, a to że Ty jesteś ze Stanisławskich nie upoważnia Cię do wywyzszania się i odbierania satysfakcji innym z ich pracy.
pozdrawiam
Boguś
pozdrawiam
Boguś