Witam
Złożyłem sobie kulę plazmową na podstawie schematu zaczerpniętego z tego postu viewtopic.php?f=8&t=3786&start=15, po złożeniu elektroniki układ odpalił za pierwszym razem ale mam mały problem z nim mianowicie gdy kulę uruchomię wszystko jest dobrze aby po dwóch minutach transformator zaczął się wzbudzać i słychać coraz głośniejszy pisk i następuje przeskok iskier na nóżkach cewki anodowej TVL62 co z kolei zakłóca pracę generatora na lampie PCC88 a co za tym idzie brak widocznych wyładowań w kuli.
Przeglądając parę schematów TV w których został zastosowany TVL62 zauważyłem że jest wstawiony dodatkowy kondensator o pojemności 47nF między wejście napięcia anodowego a 8 nóżkę cewki anodowej schemat poniżej, fragment schematu Neptun427
I tu mam pytanie czy ten kondensator spełnia rolę zabezpieczenia aby transformator nie wzbudzał się, proszę o wskazówki bo w układach lampowych nie jestem jeszcze tak dobry aby samemu rozwiązać ten problem.
Tu mam jeszcze jedno małe pytanie jak liczyć piny tej cewki anodowej czy tak samo jak to ma miejsce z lampami poniżej zdjęcie cewki anodowej
Każde wskazówki będą mile widziane aby rozwiązać problem ze wzbudzaniem się transformatora.
Pozdrawiam
Kula plazmowa wzbudzanie się i pisk
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Kula plazmowa wzbudzanie się i pisk
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 6250...9374 posty
Re: Kula plazmowa wzbudzanie się i pisk
Problem z samoróbkami wn lampowymi jest taki, że większość ludzi stosuje elementy TV do konstrukcji pracującej np. bez cewek odchylających, przy innych częstotliwościach sterowania niż ok. 15kHz, polaryzacja lampy końcowej też przypadkowa, generator sterujący jakiś multiwibratorowaty na lampie przypadkowej, można i tak ale to wymaga pracochłonnego dopracowania układu...a wystarczy dokładnie skopiować końcówkę TV linii lampowej i wszystko będzie działało bez problemów http://sites.google.com/site/krzkomar/tvl31. Ten kondensator to nie zabezpieczenie, po co jest to w każdej książce o TV lampowych napisane lata temu...
-
- 25...49 postów
Tak się składa że będę właśnie budował ten drugi układ z tego linku który podałeś, wracając do tego kondensatora to nie posiadam żadnych książek odnośnie TV lampowych, skoro wiesz po co on jest to napisz a nie dajesz taka wymijającą odpowiedź. I na koniec to po co jest to forum nie tylko po to aby zadawać pytania ale także po to aby dzielić się zdobytą wiedzą, mimo to dziękuję że zechciałeś napisać cokolwiek.cirrostrato pisze: http://sites.google.com/site/krzkomar/tvl31. Ten kondensator to nie zabezpieczenie, po co jest to w każdej książce o TV lampowych napisane lata temu...
Pozdrawiam
-
- 6250...9374 posty
Dla przypomnienia (ja już znam intuicyjnie działanie stopnia końcowego linii) przeczytałem , co łopatologicznie robi ten kondensator magazynujący energię w czasie powrotu linii, pięć treściwych stron w ,,Jak czytać schematy odb. TV'' Łokucia ale nie będę tego streszczał (nie wszystko da się w dwóch zdaniach), wykonaj ten układ z podanego linku a na pewno bezproblemowo zadziała.
-
- 25...49 postów
Witam ponownie
Dziękuję za podpowiedź a także za tytuł książki którą jak się uda, to sobie kupię.
Pozdrawiam
Temat uważam za rozwiązany, zabieram się do budowy nowego układu.
Dziękuję za podpowiedź a także za tytuł książki którą jak się uda, to sobie kupię.
Pozdrawiam
Temat uważam za rozwiązany, zabieram się do budowy nowego układu.