Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
Tomek Janiszewski
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Próba pospacerowania po tej stronie u mnie skutkuje ostrzeżeniem o koniu trojańskim.Piotrek J. pisze:http://www.radiomuseum-croatia.com/root ... onija.html
Nie będzie to coś podobnego?
Strona od jakiegoś czasu nie działa, na szczęście znalazłem gdzie indziej:Piotrek J. pisze:http://ham2.cc.fer.hr/9a3li/Monitoring/ ... rsExYu.pdf Tutaj jest w bardzo dobrej jakości od 10 strony.
Co ma do typowego valvesetu novalowego z latach 50-tych firma RFT? My ze swoim zacofaniem i wiernym trzymaniem się loctali - novale wprowadziliśmy wtedy gdy na zachodzie wdrożono druga generację valvesetu novalowego bez EABC80 ale z lampami EBF89 czy poźniej EAF801 i ECLką. Zresztą podany zestaw i tak jest już nowszym bowiem jest EF89 zamiast przestarzałej EF85.Tomek Janiszewski pisze: Okazało się że to jugosłowiańska, choć typowa raczej dla sprzetu RFT konstrukcja. Lampy: ECC85, ECH81 (niestety beznadziejnie schowana za filtrem p.cz. i transformatorem głośnikowym) EF89, EABC80, EL84, EZ80 i EM80.
Wsadzona w miejsce ECH81 podczas naprawy. ECH81 jakoś szybko zniknęła z zapasów lampowych leżaków półkowych na początku lat 9-tych, bowiem jeszcze resztki lamp sprzedawanych w danych sklepach przejętych od ZURT'u "walały" się radzieckie 6I1P z napisem zamiast ECH81.Tomek Janiszewski pisze: i dopiero wówczas zauważyłem że lampa ma zapapraną na srebrno bańkę i nosi oznaczenie ECH84
Teraz już nie dojdę skąd się tam wzięła:
Dzięki za uznanie, choć pisząc to liczyłem się z batami za grzebanie w radiu.Jado pisze:Bardzo ciekawy opis - lubię takie czytać![]()
Pasek papieru (akurat takiego do drukarek, aczkolwiek nie twierdzę że taki jest najodopwiedniejszy) przesyciłem Epidianem 5 + Z-1, pomagając sobie suszarką do włosów, a następnie zwinąłem rurkę na wiertle o srednicy minimalnie większej od średnicy rdzeni, powleczonym na gorąco cienka warstwą parafiny (aby się nie przykleiło). Gdy klej przestanie się już lepić ale zachowuje jeszcze elastyczność - zdejmuję przejściowo rurkę z wiertła (po całkowitym stwardnieniu może okazać się to dużo trudniejszym) i zakladam ponownie aby się nie zdeformowało.Mogę przy okazji podpytać trochę o technologię wykonywania karkasów do cewek?
Tyle ma że odbiorniki z takim zestawem lamp spotykane u nas pochodziły częstokroć z enerdupka.STUDI pisze:Co ma do typowego valvesetu novalowego z latach 50-tych firma RFT?.
Nie tyle przestarzałej co opracowanej dla odbiorników telewizyjnych (regulacyjna wersja EF80 dla wzmaczniaczy p.cz. wizji). Stąd gorsze parametry EF85 w radiach: większa pojemność zwrotna niż w EF89 niwecząca pozytywną rolę większego nachylenia. Radio Rochlitz-Paganini firmy RFT jakie miała moja babcia bylo wyposażone nie tylko w EF85, ale jeszcze i ECC81 zamiast ECC85. Oraz AZ11 zamiast EZ80, i analogicznie w EM11 (zresztą bezdyskusyjnie najladniejsze ze wszystkich oczek) zamiast EM80.Zresztą podany zestaw i tak jest już nowszym bowiem jest EF89 zamiast przestarzałej EF85