Elektromekano M84B
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Elektromekano M84B
Witam.
Zdobyłem odbiornik komunikacyjny Elekromekano M84B (po ponad 30 latach odzyskałem go).Usiłuję znaleźć schemat,ale nie bardzo mi to wychodzi.Znalazłem zdjęcie,stąd wiem co to za model(kiedyś nawet tego nie wiedziałem,była tylko nazwa).
Może jakaś dobra dusza ma schemat i użyczy? Radyjko zostało kiedyś przerobione na lampy z serii E 8....Nawiasem mówiąc zdumiewająco dobrze wytrzymało ca.30 lat w komórce kolegi.
Za wszelką pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam.
Andrzej
Zdobyłem odbiornik komunikacyjny Elekromekano M84B (po ponad 30 latach odzyskałem go).Usiłuję znaleźć schemat,ale nie bardzo mi to wychodzi.Znalazłem zdjęcie,stąd wiem co to za model(kiedyś nawet tego nie wiedziałem,była tylko nazwa).
Może jakaś dobra dusza ma schemat i użyczy? Radyjko zostało kiedyś przerobione na lampy z serii E 8....Nawiasem mówiąc zdumiewająco dobrze wytrzymało ca.30 lat w komórce kolegi.
Za wszelką pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam.
Andrzej
-
- 3125...6249 postów
Re: Elektromekano M84B
Witam.
Nie wiem,czy to coś pomoże.W latach 1970tych naprawiałem takie radio w ówczesnych Zakładach Radiowych Mar.Woj.Obecnie Stocznia Mar.Woj.Ponoć ma upaść ostatecznie.Nie wiem,ile oni lat trzymają dokumentację w archiwach.Co szkodzi spróbować się dowiedzieć?
We Wojsku to różnie bywa.Może żyje jeszcze chor.F.Jankowski,który tam wtedy pracował,
mieszkał na rogu Legionów i Piłsudskiego.Niedawno go jeszcze na Gdyni widziałem.To był dobry fachowiec.Może to jest wszystko ślepa uliczka?Nie wiem Czy firma Elektromekano jeszcze istnieje?Jeżeli tak,to może mają swoje muzeum.Albo w ogóle może by skontaktować się z Duńskim Muzeum Radiowym.Na temat istnienia lub nieistnienia firmy na pewno Google coś podadzą.Przepraszam za mało konkretów,ale próbuję może jakoś naprowadzić.Jeżeli istnieją jakieś publikacje obcojęzyczne w tym temacie,to mogę pomóc w tłumaczeniu.
Pozdrawiam uprzejmie.
Jacek"ballasttube"
Nie wiem,czy to coś pomoże.W latach 1970tych naprawiałem takie radio w ówczesnych Zakładach Radiowych Mar.Woj.Obecnie Stocznia Mar.Woj.Ponoć ma upaść ostatecznie.Nie wiem,ile oni lat trzymają dokumentację w archiwach.Co szkodzi spróbować się dowiedzieć?
We Wojsku to różnie bywa.Może żyje jeszcze chor.F.Jankowski,który tam wtedy pracował,
mieszkał na rogu Legionów i Piłsudskiego.Niedawno go jeszcze na Gdyni widziałem.To był dobry fachowiec.Może to jest wszystko ślepa uliczka?Nie wiem Czy firma Elektromekano jeszcze istnieje?Jeżeli tak,to może mają swoje muzeum.Albo w ogóle może by skontaktować się z Duńskim Muzeum Radiowym.Na temat istnienia lub nieistnienia firmy na pewno Google coś podadzą.Przepraszam za mało konkretów,ale próbuję może jakoś naprowadzić.Jeżeli istnieją jakieś publikacje obcojęzyczne w tym temacie,to mogę pomóc w tłumaczeniu.
Pozdrawiam uprzejmie.
Jacek"ballasttube"
-
- 375...499 postów
Znalazłem coś takiego, http://www.reneradio.nl/elektromekano_m84b.htm
poszukiwania w toku może coś znajdę
Konstanty
poszukiwania w toku może coś znajdę
Konstanty
-
- 500...624 posty
Jestem posiadaczem takiego odbiornika oraz jego dokumentacji. Jak tylko ją odnajdę pośród innych papierów, to zeskanuję i umieszczę na forum.
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
-
- 250...374 postów
Witam.
Bardzo mnie ucieszyła ta wiadomość.Okazuje się,że świat jest mały,kilka kilometrów dalej mieszka jeden z braci mojego radyjka.Mało tego,ma "papiery".Jak do tej pory jedynym śladem było to zdjęcie i opis.Nic więcej nie mogłem znaleźć.
Mój nie miał tabliczki znamionowej,w tym miejscu ma dorobiony S-meter.Czy twoje radio ma oryginalną obsadę lamp?.
Dziękuję bardzo.
Pozdrowienia z Gdańska.
Andrzej
Bardzo mnie ucieszyła ta wiadomość.Okazuje się,że świat jest mały,kilka kilometrów dalej mieszka jeden z braci mojego radyjka.Mało tego,ma "papiery".Jak do tej pory jedynym śladem było to zdjęcie i opis.Nic więcej nie mogłem znaleźć.
Mój nie miał tabliczki znamionowej,w tym miejscu ma dorobiony S-meter.Czy twoje radio ma oryginalną obsadę lamp?.
Dziękuję bardzo.
Pozdrowienia z Gdańska.
Andrzej
-
- 500...624 posty
Mój ELektromekano ma oryginalną obsadę lamp, ale niestety niekompletną. Brak mu EBF2, natomiast EL2 ma urwane doprowadzenie siatki pierwszej i jest "zapowietrzona", więc tak jakby jej nie było. Brak również potencjometru głośności oraz gałki przełącznika głośnika, ale to akurat nie problem. Odbiornik mój jest częściowo widoczny na zdjęciu w innym wątku (na samym dole):
download/file.php?id=7743&mode=view
P.S.
Poszukiwania dokumentacji w toku.
download/file.php?id=7743&mode=view
P.S.
Poszukiwania dokumentacji w toku.
-
- 500...624 posty
Oto obiecana dokumentacja odbiornika Elektromekano M84:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 250...374 postów
Witam.
Bardzo dziękuję za dokumentację radia.
Pozdrowienia.
Andrzej
Bardzo dziękuję za dokumentację radia.
Pozdrowienia.
Andrzej
-
- 3125...6249 postów
Dla zamknięcia tematu z mej strony:jeżeli Kolegi Elektromekano jest takie, jak na fotce to w poście,to niestety ja pracowałem z innym typem.Było chyba nowsze i miało prostokątną dużą skalę.
-
- 250...374 postów
Witam.Mój egzemplarz jest taki jak na zdjęciu,z tym ,że w miejscu gdzie jest tabliczka znamionowa jest dorobiony S-meter.Przeróbka na lampy nowalowe była zrobiona zawodowo,łącznie z grawerowanymi tabliczkami z symbolami lamp.Układ S-metra jest wykonany mniej elegancko.
A przy okazji naszła mnie refleksja:jak w tych czasach imperialistyczny odbiornik trafił do naszych służb komunikacyjnych?
Może ktoś coś wie?
Pozdrawiam.
Andrzej
A przy okazji naszła mnie refleksja:jak w tych czasach imperialistyczny odbiornik trafił do naszych służb komunikacyjnych?
Może ktoś coś wie?
Pozdrawiam.
Andrzej
-
- 3125...6249 postów
Ja zadaję sobie takie samo pytani,co Pan Kolega: odbiornik Elektromekano,przy którym pracowałem ponad 30 lat temu,także był w"wojsku",jako jeden z nielicznych nie-radzieckiej produkcji.
Albo miał jakieś opcje, nie stosowane w sprzęcie radzieckim i służył jakimś specjalnym celom,albo Duńczycy byli wtedy uważani za mniej groźnych "kapitalistów":-)?Podobnie było wtedy z Francuzami i naszą telewizją SECAM."Nadziewanie" naszej telewizji "na PAL":-) odbyło się później.
Albo miał jakieś opcje, nie stosowane w sprzęcie radzieckim i służył jakimś specjalnym celom,albo Duńczycy byli wtedy uważani za mniej groźnych "kapitalistów":-)?Podobnie było wtedy z Francuzami i naszą telewizją SECAM."Nadziewanie" naszej telewizji "na PAL":-) odbyło się później.