Witam !
Typ oscyloskopu jak w tytule , przeleżał bez włączania u mnie kilka lat bo nie był niezbędny, a teraz by sie przydał.
Włączyłem do sieci ( dorobiłem sznur sieciowy z wtyczką bo oryginalnego nie było) i okazało się ,że niby chodzi ,ale obraz nie da się ustawić na ostro. Zamiast kropki jest ukośna kreska, zamiast linii poziomej jest falista, a przebiegi ze stabilnego generatora (do 500 kHz ) są rozmyte.
Opisane obrazki są załączone , a także samo schemat.
Podpowiedzcie Koledzy , czy to może być kwestia regulacji , czy też poważniejszej naprawy.
Jasność jest bardzo dobra, oscyloskop reaguje na wszystkie pokrętła, a także na zmiany amplitudy i częstotliwości sygnału.
Według instrukcji rosyjskiej i czeskiej oscyloskop powinien pracować bez sondy do 2MHZ , ma wejście 1Mom,30pF.
I jeszcze jedno - oscyloskop nie ma szybki z podziałką, może Ktoś ma lub może wydrukować skalę milimetrową na folii.
Pozdrawiam ed_net
Oscyloskop Tesla BM 370
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Oscyloskop Tesla BM 370
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Re: Oscyloskop Tesla BM 370
Jak na mój gust to przydźwięk z zasilania, spróbowałbym wymienić elektrolity w zasilaczu.ed_net pisze:Typ oscyloskopu jak w tytule , przeleżał bez włączania u mnie kilka lat bo nie był niezbędny, a teraz by sie przydał.
Włączyłem do sieci ( dorobiłem sznur sieciowy z wtyczką bo oryginalnego nie było) i okazało się ,że niby chodzi ,ale obraz nie da się ustawić na ostro. Zamiast kropki jest ukośna kreska, zamiast linii poziomej jest falista, a przebiegi ze stabilnego generatora (do 500 kHz ) są rozmyte.
Opisane obrazki są załączone , a także samo schemat.