Budowa przesteru/przedwzmacniacz basowego

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

konstoi
2 posty
2 posty

Budowa przesteru/przedwzmacniacz basowego

Post autor: konstoi »

Witam uprzedzam ze to próba budowy konstrukcji lampowej na ecc83 za dużego doświadczenia z lampami to nie mam wiec proszę o wyrozumiałość.
Schematy znalezione w sieci . Chodzi mi o modyfikacje tak aby :
-mógł służyć jako przester( brak wzmocnienia? )
-jako preamp
który bardziej się nada? jakies ogólne porady.

Edit: zapomniałem dodać ze chodzi o gitare basową
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Budowa przesteru/przedwzmacniacz basowego

Post autor: painlust »

Ale dla czego musi być lampowa? Pytam niestety z pozycji człowieka o guście nie z tej bajki (ja preferuje wzmacniacze do basu w pełni tranzystorowe i gitary basowe z nowoczesną aktywną elektroniką oraz głośniki 10"). Nie jestem basistą (w ogóle nie jestem muzykiem) ale nigdy nie rozumiałem użycia przesteru do basu. A przynajmniej przesteru typu overdrive czy crunch. Da radę posłuchać basa z hi-gainem tranzystorowym w przypadku braku drugiej gitary w zespole, ale dla mnie to jest zbędne. Przepraszam, że wyrażam swoją opinię w temacie który mnie nie dotyczy, ale chciałbym wiedzieć czego oczekuje pytający po lampowym preampie w przypadku gitary basowej...
V@MVampirE
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: V@MVampirE »

Jak przedmówca napisał sam preamp nie uczyni brzmienia bardziej lampowym, cokolwiek by to nie znaczyło. Może gdybyś zbudował przedwzmacniacz z lekkim crunchem, kompresor lampowy (choć to sztuka dla sztuki) I końcówkę PP z 20W + jakiś dobry głośnik. Z trafa obciążonego głośnikiem brał sygnał na dzielnik I w linię na wzmacniacz mocy tranzystorowy.

To może miało by to większy sens, ale wzmacniacze z lampami tylko w preadamita to praktycznie sam marketing.

A co do przesterów do basu, to parę kapel mrocznej strony mocy na tym gra.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

SBB też na tym gra. Dużo starych kapel grało na lampowych wzmacniaczach do basu. Nie jest to nic nadzwyczajnego.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Ale mam nadzieję widzisz różnicę pomiędzy samym preampem, a pełnym wzmacniaczem lampowym?
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

V@MVampirE pisze: To może miało by to większy sens, ale wzmacniacze z lampami tylko w preadamita to praktycznie sam marketing.
Grałeś, czy tak tylko rzucasz arbitralne opinie? Moim zdaniem nieważne, co jest użyte we wzmacniaczu, byle dobrze brzmiało. Hybrydy Ampega brzmią dobrze.
V@MVampirE pisze: A co do przesterów do basu, to parę kapel mrocznej strony mocy na tym gra.
Oj zdziwiłbyś się, ilu wykonawców i to nie tylko z tych najcięższych gatunków używa przesterowanych brzmień basu, tyle, że przeważnie są to lekkie przestery.

Kolego konstoi nie obraź sie, ale chyba nie bardzo wiesz o co ci chodzi i jaki efekt chcesz uzyskać, ale byle był na lampach. Nie tedy droga. Lepiej kup sansampa albo jego kopię, to unikniesz rozczarowania...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Dla mnie te wszystkie overdrive do basu brzmią jak zatarty głośnik... Zapewne nie znam się, wybaczcie.
konstoi
2 posty
2 posty

Post autor: konstoi »

Zacznę od początku :
gram na basie kilka dobrych lat i jak widzę większość tutaj twierdzi ze jakis taki przester jest zbędny , jeszcze pół roku temu przyznał bym wam 100% racje i zażarcie bronił swojej wypowiedzi , zmieniło sie to wraz z kupieniem nowego comba : Taurus SLT 1010 (preamp i tranzystor i lampa z możliwością miksu ) odkryłem że taka przesterowana lampeczka ( tam siedzi 1 ) naprawde fajnie brzmi i dlatego szukam czegoś takiego .

a co do wzmaków lampowych hybrydowych i tranzystorowych to od zawsze gram na hybrydach i mi to w odpowiada (tranzystory za ostre lampy za miękkie tak w skrócie )

Wiec prosiłbym o pomoc gdyż nie jestem zabardzo obeznany w lampach mam 2 12ax7(ecc83) i dlatego taki projekt
V@MVampirE
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: V@MVampirE »

Przepraszam za błąd w nieumiejętnym użyciu słownika w swojej wypowiedzi: “preadamita”.

Co do grania, to nie na basie nie gram ale paru basistów znam. Żaden się specjalnie nie ślini na drive czy lampy.
Jak dla mnie preamp dla basu z założenia to nie hi-gain, na tej podstawie bazuje moja wypowiedź.
Jak hi-gain to z lampą na końcu, by też dodała do brzmienia swoje śmieci.

Nie słucham ciężkiego łojenia nałogowo, więc nie będę się kłócił jaka część basistów i w jakich klimatach gra z przesterem.