Miernik lamp DIY - sonda

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

stalker77
25...49 postów
25...49 postów

Re: Miernik lamp DIY - sonda

Post autor: stalker77 »

DaKKi pisze:Sprawdziłem wyświetlacz, na 100% podłączony prawidłowo - wszystkie połączenia przewodzą. Podłączyłem miernik do laptopa przez złącze szeregowe, odpalam miernik, słyszę piknięcie, odpalam na komputerze CMD, wciskam esc i nic.
Na wyświetlaczu ciągle 1 i 3 linia. Jak już wcześniej wspomijałem przeszedł wszystkie testy bez proca.
Wyświetlacz kupiłem pół roku temu w firmie ARTRONIC, 4x20 z podświetleniem niebieskim "negative", dałem za niego coś koło 50zł.
Co może być jeszcze nie tak ?
Miałem podobny przypadek u siebie, 1 i 3 linia jest gdy RW nie jest podłączone do masy, mój wyświetlacz wymaga ujemnego potencjału i gdy był on za duży to wyświetlał tylko czarne kwadraty. Zbyt wysokie ujemne i RW w stanie wysokim powodowało u mnie 1 i 3 linie z czarnymi kwadratami, podłaczenie RW do masy i miałem 4 czarne linie, zmniejszenie ujemnego potencjału spowodowało poprawne wyświetlanie zawartości.

Sprawdź dokładnie w nocie katalogowej jaki twój wyświetlacz ma sposób sterowania i zakresy napięć, może masz zbyt podkręcony kontrast ?
traxman

Post autor: traxman »

stalker77 pisze:Pytanie z innej beczki - 6N9S, czy można ją pomierzyć miernikiem ? Bo gotowca nie widziałem, pinowo z 6n7s niezgodna ...
Oczywiście, że można 6N9S=6SL7.
stalker77
25...49 postów
25...49 postów

Chyba musze do okulisty isc, bo przegladalem wszystkie i nie znalazlem jej :oops:
DaKKi
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: DaKKi »

Tomasz Gumny pisze:Co to jest CMD? Musisz uruchomić na komputerze jakiś terminal (np. windowsowy HyperTerminal), ustawić numer portu, parametry transmisji (są w instrukcji) i po załączeniu zasilania miernika powinien się zgłosić kilkoma linijkami tekstu. Bez tego naciskanie ESC nie ma sensu. Konfiguracja terminala jest gdzieś w wątku.
Odpaliłem HyperTerminala, skonfigurowałem na szybko, podpiąłem miernik, uruchomiłem i rzeczywiście zgłosił się w terminalu.
Czyli problem tkwi na pewno w wyświetlaczu.
stalker77 pisze:
DaKKi pisze:Sprawdziłem wyświetlacz, na 100% podłączony prawidłowo - wszystkie połączenia przewodzą. Podłączyłem miernik do laptopa przez złącze szeregowe, odpalam miernik, słyszę piknięcie, odpalam na komputerze CMD, wciskam esc i nic.
Na wyświetlaczu ciągle 1 i 3 linia. Jak już wcześniej wspomijałem przeszedł wszystkie testy bez proca.
Wyświetlacz kupiłem pół roku temu w firmie ARTRONIC, 4x20 z podświetleniem niebieskim "negative", dałem za niego coś koło 50zł.
Co może być jeszcze nie tak ?
Miałem podobny przypadek u siebie, 1 i 3 linia jest gdy RW nie jest podłączone do masy, mój wyświetlacz wymaga ujemnego potencjału i gdy był on za duży to wyświetlał tylko czarne kwadraty. Zbyt wysokie ujemne i RW w stanie wysokim powodowało u mnie 1 i 3 linie z czarnymi kwadratami, podłaczenie RW do masy i miałem 4 czarne linie, zmniejszenie ujemnego potencjału spowodowało poprawne wyświetlanie zawartości.

Sprawdź dokładnie w nocie katalogowej jaki twój wyświetlacz ma sposób sterowania i zakresy napięć, może masz zbyt podkręcony kontrast ?
Pogrzebałem trochę w starych mailach i udało mi się chyba odkopać model wyświetlacza : LCD 2004-G (niebieski negatyw)
http://www.world-led.com/Datasheet/LCD-2004G.pdf

R/W jak już wcześniej pisałem mam podłączone do masy i ciągle tylko 1 i 3 linia...
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

Wyświetlacz wygląda na zupełnie normalny, może poza 11-stronicowym pdf-em ważącym 6.6MB. :evil:
Pokaż wyraźne zdjęcie połączenia miernika z LCD takie, żeby było widać poszczególne kabelki.
Tomek
DaKKi
50...74 posty
50...74 posty

Załączam zdjęcia. Dodam, że sprawdzałem wszystkie wyprowadzenia wyświetlacza z poszeczególnymi nóżkami procesora i wszystko jest pozornie okey...
Załączniki
100_6764.JPG
100_6766.JPG
100_6770.JPG
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Wygląda poprawnie.
Sprawdź na płytce miernika czy nie ma zwarć między sąsiednimi pinami oraz między pinami i przechodzącymi między nimi ścieżkami.
Czy jasność kwadratów zmienia się przy regulacji kontrastu?
Czy działa podświetlenie?
Sprawdź napięcie zasilania bezpośrednio na LCD.
Zmierz różnicę potencjałów między masami na mierniku i na LCD. Jeśli jest znaczna, to odłącz podświetlenie i sprawdź czy to coś zmieni.
Jeśli to nic nie da, to podłącz inny wyświetlacz (zgodny z HD44780), niekoniecznie 20x4. Jeśli coś się wyświetli, to niestety będzie konieczny zakup nowego LCD.
Tomek
traxman

Post autor: traxman »

I odsprzęgnij zasilanie wyświetlacza.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Jeśli nic nie pomoże, to ostatecznie możesz skrócić przewód do wyświetlacza.
Tomek
DaKKi
50...74 posty
50...74 posty

Tomasz Gumny pisze:Wygląda poprawnie.
Sprawdź na płytce miernika czy nie ma zwarć między sąsiednimi pinami oraz między pinami i przechodzącymi między nimi ścieżkami.
Czy jasność kwadratów zmienia się przy regulacji kontrastu?
Czy działa podświetlenie?
Sprawdź napięcie zasilania bezpośrednio na LCD.
Zmierz różnicę potencjałów między masami na mierniku i na LCD. Jeśli jest znaczna, to odłącz podświetlenie i sprawdź czy to coś zmieni.
Jeśli to nic nie da, to podłącz inny wyświetlacz (zgodny z HD44780), niekoniecznie 20x4. Jeśli coś się wyświetli, to niestety będzie konieczny zakup nowego LCD.
1.Sprawdziłem, nie ma żadnych zwarć.
2.Zmienia się.
3.Działa.
4. 5.14V
5.Różnica potencjałów 0.14V, odłączyłem podświetlenie - 0.07V.

Niestety, nie dysponuję w tej chwili jakimkolwiek innym wyświetlaczem, odsprzężenie zasilania również nic nie dało :(
Niezmiernie dziwne, bo wyświetlacz nówka sztuka, dopiero co wyciągnięty z opakowania antystatycznego.
A może jakoś bardzo prosto dało by się sprawdzić zewnętrznie sam wyświetlacz ?

P.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Jeśli masz w komputerze port LPT, to są w necie programy wyświetlające różne dane z PC.
Dodane:
http://lcdsmartie.sourceforge.net/
http://lcdsmartie.sourceforge.net/LCDconnect.jpg
Tomek
stalker77
25...49 postów
25...49 postów

DaKKI, może ci się ta informacja przyda, miałem identyczne problemy z innym układem i wyświetlaczem, też wyświetlało 1 i 3 linie, problemem był źle zaprogramowany procesor, ponyprog pokazywał, że wszystko poprawnie a jednak coś było nie tak. Gdy zaprogramowałem procesor u kolegi na innym programatorze, to wszystko działało ok. Stawiam na procesor, nawet jeżeli po RSie działa, pierwsze skojarzenie - źle ustawione fuse bity.
DaKKi
50...74 posty
50...74 posty

Sprawdziłem wyświetlacz zaproponowaną przez Tomasza Gumnego aplikacją...działał okey, czego z resztą się spodziewałem, bo jeszcze nie zdażyło mi się kupić uszkodzonego wyświetlacza w poważnej firmie.
Podłączyłem z powrotem wyświetlacz do miernika i jak stalker77 zasugerował, pogrzebałem w fusebitach i udało mi się odpalić wyświetlacz.
W stosunku do fabrycznych zmieniłem JTAGEN, OCDEN, CKSEL3, CKSEL2 i CKSEL1, a nie jak ktoś mi wcześniej poradził CKOPT, CKSEL3, CKSEL2 i CKSEL1.
Na razie chyba wszystko okey, ale jeszcze muszę zamocować radiator, podłączyć podstawkę (przynajmniej jedną na próbę) i odpalić miernik z jakąś lampą z podłączonymi obiema liniami napięć, znając moje szczęście od razu nie zadziała...więc do usłyszenia.
I dzięki za pomoc.
stalker77
25...49 postów
25...49 postów

Dziś dzieją się czary :evil: Miernik od wczoraj wykazywał dziwny objaw, nie mierzył czasami prądu A i G. Na początek myślałem, że coś znów padło jakiś tranzystor czy LM ale wszystko okazało się ok. Potem zauważyłem, że jak nie pokazuje prądu, lekko nacisnę radiator tak żeby płytka ugiełą się 1-2mm (stoi na 8mm nóżkach) to pomiar wraca. Czyli coś chyba nie kontaktuje, tylko co ? profilaktycznie poprawiłem luty wszystkich elementów związanych z pomiarem prądu i sprawdziłem przejścia, pod lupą x10 nie widać nic niezwykłego. Zauważyłem, że gdy nie mierzy prądu to napięcie pomiarowe nie dochodzi do procesora, nie ma go też na tranzystorze pomiarowym. Napięcie anodowe jest, przez rezystory pomiarowe płynie prąd.

Jakieś sugestie gdzie szukać przyczyny ? Nie mierzy jednocześnie obu prądów A i G, jak mierzy to też oba, LM zmieniany i raczej nie on jest przyczyną, zasilanie 15V z zenerki jest cały czas. Wystarczy czasem na prawdę lekkie naciśnięcie na radiator i pomiar powraca .... czary !
stalker77
25...49 postów
25...49 postów

Chyba znalazłem przyczynę czarów - gniazdo bezpiecznika, jakis szajs zielony .... potencjał przechodził, bo napięcie było w układzie i na wyjściach, ale prądu nie mierzył, poruszenie bezpiecznikiem rozwiązywało problem. Ostatnia rzecz jakiej się spodziewałem, 90% problemów z uruchomieniem pewnie było winą tego chińskiego badziewia .... bleh :(
ODPOWIEDZ