Przed wojną, szczególnie w latach dwudziestych był to chyba najbardziej popularny rodzaj lamp. Tak się ostatnio zastanawiałem, do kiedy można je było spotkać na rynku? Produkowano je jeszcze po wojnie czy jednak tego zaprzestano? Istnieją jakieś powojenne typy takich lamp, które można by dostać taniej niż rzadkie unikaty sprzed wojny, tudzież ich współczesne repliki?
Po drugie: pod jakim właściwie hasłem powinienem szukać gniazdka do takich lampek? Idzie kupić sam cokół (pozostałość po uszkodzonej lampce), który można by wykorzystać do zrobienia przejściówki na loctal?
Lampy z czterobolcowym cokołem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Lampy z czterobolcowym cokołem
Cokoły kołkowe były używane jeszcze po wojnie, choć już nie w lampach odbiorczych, lecz np. w stabilizatorach jarzeniowych, fotokomórkach, bareterach i innych lampach specjalnych. Cokół czterokołkowy nazywany jest cokołem A lub B4.
Tak właściwie można dzisiaj jeszcze gdzieś dostać takie podstawki i cokoły (pozostałości po lampach) czy raczej są to obiekty praktycznie nieosiągalne? Pytam, bo powoli zbieram materiały do budowy odbiornika Manczarskiego i zastanawiam się jak zrobić przejściówkę z tej podstawki kołkowej na loctal (2ż27ł), octal (2k2m) lub po prostu zamontować w takim cokole jakąś lampę paluszkową. Nie chciałbym iść na łatwiznę montując w replice odbiornika z 1924 roku podstawkę do lampy z innej epoki.
-
- 375...499 postów
Tu masz choćby takie http://www.trioda.com/indexshop.php?DepartmentID=2
-
- 25...49 postów
A poza tym takie czteronóżkowe lampy, jak 805, 211 i 845 odzyskały popularność i pojawiają się we wcale sporej liczbie wzmacniaczy.
pzdr.
pzdr.
Stare jest piękne (ale tylko w technice
)