Witam!
Chciałbym tu opisać krok po kroku budowę mojego wzmacniacza, tak aby każdy tak początkujący jak ja mógł z tego tematu coś wyczytać.
Pierwszym krokiem jest przerobienie schematu Piotra.
Chciałbym spytać czy wszystko się zgadza i czy trafa od 4Pietro4 wytrzymają 70mA.
Budowa kontrolowana
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Budowa kontrolowana
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Carbon anodes produce more watts per dollar!"
-
- 375...499 postów
Re: Budowa kontrolowana
Seether, narysuj bańki, bo lamp nie widać 

-
- 625...1249 postów
No, narysuj bańki, próżnia ucieka
Jeśli faktycznie popłynie przez te lampy 70mA na sztukę to masz przekroczoną moc admisyjną i lampy skończysz moment. Ale na szczęście taki prąd nie popłynie. Zagadka - dlaczego? (hint - karta katalogowa, charakterystyki).
Jeśli początkujący ma coś skorzystać to napisz co zmieniłeś na schemacie Piotra, dlaczego, i jak do tego doszedłeś/obliczyłeś.

Jeśli faktycznie popłynie przez te lampy 70mA na sztukę to masz przekroczoną moc admisyjną i lampy skończysz moment. Ale na szczęście taki prąd nie popłynie. Zagadka - dlaczego? (hint - karta katalogowa, charakterystyki).
Jeśli początkujący ma coś skorzystać to napisz co zmieniłeś na schemacie Piotra, dlaczego, i jak do tego doszedłeś/obliczyłeś.
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
-
- 250...374 postów
Dobra - błąd i to ogromny... Popatrzyłem w katalog a tam 70mA - w biegu przed pracą (pracuje w nocy) pozmieniałem wartości nie myśląc o tym, że 70 mA przy 280 V anodowego to ostre przeciążenie lampy.
W katalogu wartość prądu podana jest dla obu lamp, czyli 35mA na jedną.
Znając prąd, z prawa ohma
policzyłem jaki powinien być rezystor katodowy, żeby uzyskać przedpięcie siatek 6P6S ok. 19V.
Rezystor R22 też z prawa ohma policzyłem, ale myślę, że można go pominąć i zarówno 6N9S i 6P6S zasilić napięciem 280V.
Siatki drugie połączyłem do odczepu transformatora wyjściowego, tak aby lampy końcowe pracowały w trybie ultralinearnym.
Wzmocnienie pierwszego stopnia to tak na oko ze 30-35 razy, więc tutaj chyba już nic nie trzeba zmieniać, bo wzmacniacz będzie dostawał na wejście dosyć mocny sygnał z karty dźwiękowej.
W katalogu wartość prądu podana jest dla obu lamp, czyli 35mA na jedną.
Znając prąd, z prawa ohma

Rezystor R22 też z prawa ohma policzyłem, ale myślę, że można go pominąć i zarówno 6N9S i 6P6S zasilić napięciem 280V.
Siatki drugie połączyłem do odczepu transformatora wyjściowego, tak aby lampy końcowe pracowały w trybie ultralinearnym.
Wzmocnienie pierwszego stopnia to tak na oko ze 30-35 razy, więc tutaj chyba już nic nie trzeba zmieniać, bo wzmacniacz będzie dostawał na wejście dosyć mocny sygnał z karty dźwiękowej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Carbon anodes produce more watts per dollar!"
-
- 625...1249 postów
Witam, obserwuję uważnie Kolegi vademecum, ja mam trafa głośnikowe bez odczepu UL ale też toroidy. Jednakże bardziej interesuje mnie również sposób wyznaczania z charakterystyk lamp punktów ich pracy. Jeśli się tego naumiem skończę swoje pozostałe lampiaki. Czy C7 jest obowiązkowy?
Pozdrawiam,
Piotr.
Pozdrawiam,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
-
- 625...1249 postów
R22 należy zachować, może być nawet większy. Nie służy on zmniejszeniu napięcia tylko tworzy wraz z kondensatorem C10 filtr RC zasilania dla stopnia wstępnego. Owszem, napięcie na nim spadnie.
Przy okazji - pamiętasz, że w karcie katalogowej napięcie zasilania stopnia końcowego jest podawane między anodą i katodą?
Szewek - akurat w tym przypadku nie ma potrzeby wyznaczać czegokolwiek z charakterystyk - w kartach katalogowych masz podane typowe punty pracy ze wszystkimi parametrami potrzebnymi do zrobienia wzmacniacza. Są zaprojektowane przez producenta i sprawdzone, nie ma co kombinować. C7 nie jest obowiązkowy. Obcina pasmo wzmacniacza od góry i zapobiega oscylacjom na dużej częstotliwości. Należy go dobrać tak, by nie obcinał pasma użytecznego a zarazem zapewnił stabilność wzmacniacza.
Przy okazji - pamiętasz, że w karcie katalogowej napięcie zasilania stopnia końcowego jest podawane między anodą i katodą?
Szewek - akurat w tym przypadku nie ma potrzeby wyznaczać czegokolwiek z charakterystyk - w kartach katalogowych masz podane typowe punty pracy ze wszystkimi parametrami potrzebnymi do zrobienia wzmacniacza. Są zaprojektowane przez producenta i sprawdzone, nie ma co kombinować. C7 nie jest obowiązkowy. Obcina pasmo wzmacniacza od góry i zapobiega oscylacjom na dużej częstotliwości. Należy go dobrać tak, by nie obcinał pasma użytecznego a zarazem zapewnił stabilność wzmacniacza.
Pozdrawiam
Sebastian
Sebastian