Radio AGA
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Radio AGA
Poniżej szklane skale nałożone jedna na drugą. Nadruk skali z udziwnionej Agi jest przesunięty w lewo w stosunku do standardowej. Oczywiście w tym przypadku może to być tylko zwykły produkcyjny bląd.
Na fotografiach widać różnice w napędzie skali. Zupełnie inny układ poprowadzenia linki napędowej, inaczej rozmieszczone rolki napędowe , inne otwory w chassis. W przypadku zdjęcia prawego boku, w udziwnionej Adze nie ma miejsca na montaż mechanicznego znacznika wybranego zakresu, za to jest znacznik elektryczny. Boki obu Ag to identyczne metalowe wytłoczki, różniące się jedynie brakiem otworów na mechaniczny znacznik zakresów z prawej strony i brak wytłoczki dla montażu rolki dla linki skali z lewej strony. Jeśli chodzi o blachę pod skalą, to jest to również wytłoczka z wykrojonymi otworami na elektryczny znacznik zakresów.
Elementy użyte w Adze pochodzą z końca 1954 roku . Nie wygląda mi to na produkcję warsztatów szkolnych gdyż pewen elementy można byłoby zaadoptować do elektrycznego znacznika zakresów a nie bawić się wykrojnikiem i tworzyć coś od podstaw. Co do magicznego oka w takim układzie, to sam osobiście widziałem taką Agę. Na dniach będę montował radio , to zrobię fotki elektroniki . Pozdrawiam grzegorz
Elementy użyte w Adze pochodzą z końca 1954 roku . Nie wygląda mi to na produkcję warsztatów szkolnych gdyż pewen elementy można byłoby zaadoptować do elektrycznego znacznika zakresów a nie bawić się wykrojnikiem i tworzyć coś od podstaw. Co do magicznego oka w takim układzie, to sam osobiście widziałem taką Agę. Na dniach będę montował radio , to zrobię fotki elektroniki . Pozdrawiam grzegorz
- Matizz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Możesz zamieścić zdjęcia od spodu chassis?
Może to i fabryczne rozwiązanie, sam mam Syrenę gdzie elementy są umieszczone na płytkach z oczkami lutowniczymi (turret board).
Pozdrawiam
Matizz
Może to i fabryczne rozwiązanie, sam mam Syrenę gdzie elementy są umieszczone na płytkach z oczkami lutowniczymi (turret board).
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Załączam fotografie standardowej Agi i zmodyfikowanejMatizz pisze:Możesz zamieścić zdjęcia od spodu chassis?
Pozdrawiam
Matizz
Aga zmodyfikowana...ma z wyglądu trochę inne kubki pośredniej. Mocowane są do chassis tak jak w standardowej za pomocą srubek.