6P6S i ich okres życia
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
6P6S i ich okres życia
Witam!
Planuje właśnie budowę kolejnego PP i mam dylemat 6P14P czy 6P6S.
Na stronie:
http://www.tubes.ru/techinfo/ControlTubes/6p6c.html
znalazłem informację, że 6P6S ma gwarantowany okres życia tylko 1000h... czyli ok 10 razy mniej niż 6P14P-EW.
Czy brzmieniowo jest opłacalne stosowanie tetrod?
Planuje właśnie budowę kolejnego PP i mam dylemat 6P14P czy 6P6S.
Na stronie:
http://www.tubes.ru/techinfo/ControlTubes/6p6c.html
znalazłem informację, że 6P6S ma gwarantowany okres życia tylko 1000h... czyli ok 10 razy mniej niż 6P14P-EW.
Czy brzmieniowo jest opłacalne stosowanie tetrod?
"Carbon anodes produce more watts per dollar!"
Re: 6P6S i ich okres życia
Złoty środek: 6P1P-EW. Identyczna elektrycznie z 6P6S, trwała jak 6P14P-EW i, co równie ważne, łatwo dostępna i zdecydowanie tańsza od obydwu wcześniej wymienionych.
"Sukces polega na przechodzeniu od porażki do porażki bez utraty entuzjazmu." (Winston Churchill)
Cena to akurat nie za bardzo gra rolę, bo 6P14P mam ze 35 a 6P6S hmm... z 50 

Ale traxman pod jakim względem najfajniejsza?
Ładna, sprawna, mała i dużo innych zalet, oprócz tego mam kilkanaście sztuk, planuje więc w najbliższym czasie jakieś małe super-mini... typu 6DL5/6AV6/6AB4
Seether, pytanie co poeta, tzn. producent miał na myśli podając taką a nie inną " żywotność" lamp. Na początek trzeba przyjąć że po upływie owych 1000 godzin lampa bynajmniej nie przestaje grać. Różni producenci różnie definiują żywotność. A poza tym czy 6P6S pracująca w odchylaniu pionowym telewizora ma taką samą żywotność jak pracująca w radiu na głośnik?

Traxman, EL90 pod różnymi oznaczeniami bywają pentodami i tetrodami (choć charakterystyki te same). Zauważyłeś jakieś różnice?Czy brzmieniowo jest opłacalne stosowanie tetrod?

_
Niby tak ale wszystkie te dane sprawdzałem w jednym katalogu, więc porównanie jakieś można mieć. Zabieram się teraz za drugiego Push-Pulla i muszę wybrać jakąś lampkę końcową: 6P14P, 6P1P, 6P6S...
Może wesprze ktoś z doświadczeniem

Może wesprze ktoś z doświadczeniem

Sęk w tym że lampa jednego producenta może osiągnąć przewidywany kres żywotności 1000 h mając np. (wymyślam teraz) 75% emisji a innego ten sam 1000 h mając 60%. Na pozór obie lampy są tak samo długowieczne.Seether pisze:Niby tak ale wszystkie te dane sprawdzałem w jednym katalogu
Gdzieś miałem artykuł na temat rosyjskich metod określania długowieczności i oczywiście nie mogę go znaleźć. Stosujecie tagowanie plików na swoich dyskach?
Ja radą cię nie wesprę bo szczerze mówiąc żywotność nigdy nie była dla mnie kryterium. Jeszcze nie dane mi było doczekać zdychającej lampy.

_
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Jak masz 50 sztuk to co Cię obchodzi żywotność? Ta kolekcja nas wszystkich przeżyje.
Z tego wynika, że żywotność można raczej traktować jako parametr bardzo orientacyjny i niewiele mówiący.
W takim razie jedynym motywem wyboru będzie wygląd lampy... Chyba, że macie jakieś sugestie - która lepiej gada?
W takim razie jedynym motywem wyboru będzie wygląd lampy... Chyba, że macie jakieś sugestie - która lepiej gada?
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
To zalezy od zaprojektowanego ukladu... Jesli nie czytales -- polecam --> viewtopic.php?t=293Seether pisze:która lepiej gada?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Ech... to nikt mi w wyborze nie pomoże ... 

Zrób na 6P6S - są ładniejsze (w/g mnie). Najlepiej jeszcze coś na oktalu jako stopień sterujący i odwracacz.
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Chyba będzie 6N9S i dla jeszcze lepszego efektu prostownicza 5C3S