Kończę wzmacniacz PP na 6P14P-EW i lampach oktalowych

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów

Kończę wzmacniacz PP na 6P14P-EW i lampach oktalowych

Post autor: szewek »

Witam serdecznie, jako że nabyłem już komplet elementów do tego, najdalej zagłębiającego się w arkana sztuki próżniowej, przeze mnie budowanego wzmacniacza, chciałbym, zupełnie samodzielnie, dojść do najważniejszych prawd.
Transformatory jakie posiadam to głośnikowe toroidalne, sieciowy również toroid, skrępowany natomiast jestem typem lamp - w końcówce mocy muszą być, ze względu na 4 otwory w prawie gotowej obudowie, lampy 6P14P-EW, natomiast w przedwzmacniaczu i inwerterze fazy mam 4 otwory na oktalowe duotriody lub np. dwie duotriody i dwie pentody.
Zasilacz będzie krzemowy. Na podorędziu mam kilka schematów, jednakże wymagałyby one kompilacji a co za tym idzie pewnych prób. Prosiłbym Was o jakieś podpowiedzi czy wskazówki, co do punktów pracy lamp czy podpowiedzi co do sprawdzonych układów. Posiadam jeszcze lampy 6N8S, 6N9S, mogę posiadać np. pentody 6Ż8.
Pozdrawiam,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Kończę wzmacniacz PP na 6P14P-EW i lampach oktalowych

Post autor: Wojtek »

a czasami nie masz takiej lub podobnej obudowy . Jeśli tak to zapytaj Piotra o schemat bo linki do jego wzmacniacza teraz są już nieczynne (do strony talpro)
Wojtek
Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów

Dokładnie taka. Obserwowałem troszkę wątek właśnie o tym projekcie i wyewoluował w kierunku tylko 2 lamp 6N9S sterujących końcówką mocy. Dwie dziury więc pozostałyby.
Pozdrawiam,
Piotr.
Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam serdecznie, po przemyśleniach i podpowiedziach idę w kierunku kompilacji jednej z niżej przedstawionych idei. Najprawdopodobniej z lamp oktalowych zastosuję dwie duotriody 6N9S i dwie pentody 6Ż8 (ewentualnie gdy wzmocnienie będzie za duże to połączę je w trybie triody) jako wzmacniacz do mikrofonu. Pozostaje jeszcze zamiennie do pentod 6Ż8 trioda 6S2S, ale jest raczej droga/trudno dostępna.
Pozdrawiam,
Piotr.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

szewek pisze:Witam serdecznie, po przemyśleniach i podpowiedziach idę w kierunku kompilacji jednej z niżej przedstawionych idei. Najprawdopodobniej z lamp oktalowych zastosuję dwie duotriody 6N9S i dwie pentody 6Ż8 (ewentualnie gdy wzmocnienie będzie za duże to połączę je w trybie triody) jako wzmacniacz do mikrofonu. Pozostaje jeszcze zamiennie do pentod 6Ż8 trioda 6S2S, ale jest raczej droga/trudno dostępna.
Bez przesady, 6С2С, czyli 6J5[G|GT]) jest popularna i niedroga (chyba, że się uprzesz na 'audiofilską' firmę, np. Mullarda). Drugi schemat strasznie dziwny - stopień wyjściowy w układzie wtórnika? Po co? Mocno to komplikuje układ, zwłaszcza zasilanie, a zysk w sumie niewielki...