Mobilny tester magicznych oczek
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Mobilny tester magicznych oczek
Witam, znalazłem cos takiego http://cgi.ebay.de/mobiles-Rohrenprufge ... 1c1a1c9ff2. Ciekawi mnie czy trudne jest do zbudowania i kosztowne i czy gra byłaby warta przysłowiowej świeczki. Testery lamp do najtańszych nie należą. (oczywiście mobilność nie jest chyba taka ważna) Ja jako laik w tym zakresie, nie mam zielonego pojęcia o takich układach, prosiłbym Kolegów o opinie. Wydaje mi sie ,że byłaby to przydatna rzecz dla miłośników lamp.
-
- 3125...6249 postów
Re: Mobilny tester magicznych oczek
Moja wiedza w odróżnieniu od wielu forumowiczów jest skromna ale nie wydaje mi się żeby to był wielki cymes ani trudny do samodzielnego zbudowania. W środku zapewne przetwornica do napięcia anodowego, jakiś prosty generatorek m.cz. który będzie "majtał" cieniem i typowy układ pracy oka magicznego.
_
Spisz sobie jakie oczka chcesz mierzyć, wraz z topologią podstawki. W tabelce zestaw sobie Ua, -Ug1, Uh. Dwa proste zasilacze, anodowy nawet stały (przeważnie 250V, pobór prądu max 10mA), -Ug1 w większości wypadków wystarczy -(0-20V), do tego Uh, przeważnie 6,3V, max 1A. Czyli z szuflady jakieś używane trafo z lampowca, kilka rezystorów, tranzystor, dioda zenera i gotowe. Schemat do narysowania na kolanie, więcej roboty jest z wierceniem otworów pod podstawki.
Sporo schemacików znajdziesz w wątku miernika DiY, bo robiłem podstawki do oczek.
Sporo schemacików znajdziesz w wątku miernika DiY, bo robiłem podstawki do oczek.
-
- 3125...6249 postów
To jeszcze prościej, przetwornica opisana jest w wątku mini testera, a od tabelki się i tak nie da wymigać.
-
- 500...624 posty
Jak Traxman napisał,że śmiesznie proste, to juz pewnie nikt nic nie dada, chociaż nawet byłby trochę zainteresowany lub ciekawy.
Myślę ,że należałoby przenieść wątek do lampy dla początkujących,więc prosze go przenieść. W końcu związany z lampami. Wstawiłem go tu,gdyż zasugerowałem sie "układy i urządzenia", ale powiniem być tam, gdyż pewnie jest więcej laików, którzy chcieliby sie dowiedzieć czegoś więcej. Dla obeznanych w temacie, pewnie prozaiczne .
Myślę ,że należałoby przenieść wątek do lampy dla początkujących,więc prosze go przenieść. W końcu związany z lampami. Wstawiłem go tu,gdyż zasugerowałem sie "układy i urządzenia", ale powiniem być tam, gdyż pewnie jest więcej laików, którzy chcieliby sie dowiedzieć czegoś więcej. Dla obeznanych w temacie, pewnie prozaiczne .
-
- 3125...6249 postów