Politurowanie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Politurowanie
Witam.
Mam pytanie do Kol.politurujących.
Czy ktoś robił politurę na Mazurze I 6261 i czy demontował przednio-boczne listwy ozdobne ?
Jak wygląda ściągnięcie tych listew,bez ew.ich uszkodzenia ?
Jeżeli jest z tym problem, /a u mnie jest/ to jak je zabezpieczyć ,chcąc praktycznie położyć politurę do samej listwy.
Zabezpieczenie taśmą,przy długotrwałej pracy mokrą politurą,pumeksem i papierami ściernymi,nie zabezpiecza tej listwy
dostatecznie.
Proszę o poradę i życzę pomyślności w nadchodzącym sezonie politurniczym.
Wacek
Mam pytanie do Kol.politurujących.
Czy ktoś robił politurę na Mazurze I 6261 i czy demontował przednio-boczne listwy ozdobne ?
Jak wygląda ściągnięcie tych listew,bez ew.ich uszkodzenia ?
Jeżeli jest z tym problem, /a u mnie jest/ to jak je zabezpieczyć ,chcąc praktycznie położyć politurę do samej listwy.
Zabezpieczenie taśmą,przy długotrwałej pracy mokrą politurą,pumeksem i papierami ściernymi,nie zabezpiecza tej listwy
dostatecznie.
Proszę o poradę i życzę pomyślności w nadchodzącym sezonie politurniczym.
Wacek
-
- 2500...3124 posty
Re: Politurowanie
Daj jakieś zdjęcie bo nie za bardzo wiem co to za listwy ozdobne?
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 125...249 postów
Niestety.Nie mam fotki,a nie wiem czy prawnie wolno przenieść tu zdjęcie z katalogu "Starego radia".zagore1 pisze:Daj jakieś zdjęcie bo nie za bardzo wiem co to za listwy ozdobne?
Chodzi o listwę metalową,wklejoną trwale na całym obwodzie krawędzi otworu z frontu odbiornika.
Jest problem z jej usunięciem,a byłoby to najlepsze rozwiązanie przed politurowaniem.
Może wiesz,jak ją usunąć bez uszkodzenia./rozpuszczenie kleju itp./?
Dzięki.
-
- 2500...3124 posty
Nie usuwałbym tych listew jeśli same się nie ruszają. Gdy politurowałem Beethovena to te listwy same odpadły tak słabo były przyklejone. W innych radioodbiornikach tych listew nie usuwałem - politurowałem jak leci a raz na kilka dni scierałem z tych listew politurę ( drobny papier i szmatka nasączona C2H50HWacek Z pisze:Niestety.Nie mam fotki,a nie wiem czy prawnie wolno przenieść tu zdjęcie z katalogu "Starego radia".zagore1 pisze:Daj jakieś zdjęcie bo nie za bardzo wiem co to za listwy ozdobne?
Chodzi o listwę metalową,wklejoną trwale na całym obwodzie krawędzi otworu z frontu odbiornika.
Jest problem z jej usunięciem,a byłoby to najlepsze rozwiązanie przed politurowaniem.
Może wiesz,jak ją usunąć bez uszkodzenia./rozpuszczenie kleju itp./?
Dzięki.

Pozdrawiam
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 3125...6249 postów
W przeciwieństwie do Kol. Zagore u mnie te listwy za cholerę nie chciały zejść,musiałem politurować wraz z listwami.Następnie po umyciu listew i osłonięciu taśmą drewnianych elementów,trysnąłem je złotą mgiełką w aerozolu.Wygląda jak oryginał. Co do C2H5OH - polecałbym stosować wewnętrznie,zgodnie z przeznaczeniem.Pozdrawiam.
-
- 125...249 postów
Myślę,aby politurować jak leci,zgodnie z poradą Kol.Janusza.
Następnie przed końcowym,ostatecznym,pokrywaniem politurą wyczyścić te listwy.
Na końcu zapoliturować wszystko,razem z listwami jasną politurą.
I teraz mam pytanie.Czy politura na listwach zmieni ich kolor i czy nie będzie po czasie z nich złazić ?
A może zabezpieczy je przed utlenianiem /ciemnieniem/ ??
Póki co dzięki.
Wacek
I teraz mam pytanie.Czy politura na listwach zmieni ich kolor i czy nie będzie po czasie z nich złazić ?
Póki co dzięki.
Wacek
-
- 2500...3124 posty
Ja jasną politurą traktuję wszystkie mosiężne elementy ( po wcześniejszym ich wypolerowaniu)Wacek Z pisze:Myślę,aby politurować jak leci,zgodnie z poradą Kol.Janusza.
Póki co dzięki.
Wacek
Cienkiej warstwy nie widać a zabezpiecza przed ciemnieniem.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 125...249 postów
O.K.
No to bierzemy się do roboty.Ale to dopiero za parę dni,jak słonko mocniej przygrzeje.
Pozdrawiam.
W
No to bierzemy się do roboty.Ale to dopiero za parę dni,jak słonko mocniej przygrzeje.
Pozdrawiam.
W
-
- 3125...6249 postów
Rozumiem że masz odpowiedni zapas C2H5OH?Wacek Z pisze:O.K.
Pozdrawiam.
W
-
- 125...249 postów
Jeszcze nie,ale sklep blisko. :TELEWIZOREK52 pisze:Rozumiem że masz odpowiedni zapas C2H5OH?Wacek Z pisze:O.K.
Pozdrawiam.
W