Atomic Marvel 5W
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Atomic Marvel 5W
Dla mnie nie jest ok. Ciepłe powietrze będzie zalegać pod topem obudowy, chyba że wykonasz w nim prostokątny otwór nad lampami. Mogłeś też zrobić tak jak wcześniej pisałem, tył w kształcie litery H. Ewentualnie otwór w górnej części przedniej osłony.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Z góry przepraszam że odkopuje.
W opisie budowy bardzo dużo można znaleźć na temat różnych modyfikacji czy transformatora głośnikowego. Jednak bardzo skąpo jest opisany transformator zasilający. Doczytałem że można zaadaptować transformatory TS30/1 TS30/2. Jednak ciężko mi dostać któryś z tych.
Pomyślałem by nawinąć trafo na zamówienie i tutaj moje pytanie. Jakie prądy i napięcia powinny być na uzwojeniach wtórnych by wprowadzać możliwie jak najmniej modyfikacji do schematu tego wzmacniacz? Co do uzwojenia żarzenia to na pewno 6.3V i przynajmniej 1.5A. A co z uzwojeniem anodowym?
W opisie budowy bardzo dużo można znaleźć na temat różnych modyfikacji czy transformatora głośnikowego. Jednak bardzo skąpo jest opisany transformator zasilający. Doczytałem że można zaadaptować transformatory TS30/1 TS30/2. Jednak ciężko mi dostać któryś z tych.
Pomyślałem by nawinąć trafo na zamówienie i tutaj moje pytanie. Jakie prądy i napięcia powinny być na uzwojeniach wtórnych by wprowadzać możliwie jak najmniej modyfikacji do schematu tego wzmacniacz? Co do uzwojenia żarzenia to na pewno 6.3V i przynajmniej 1.5A. A co z uzwojeniem anodowym?
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
I tu tez, jesli juz koniecznie chcesz nawijac --> viewtopic.php?f=40&t=16467
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Dzięki wielkie. Na pewno na coś się zdecyduję.
Czy mógłbym uzyskać jeszcze informacje na jakie napięcie są te trzy kondensatory pomiędzy potencjometrami MID i BASS? A mianowicie 2x 22nF i 470piko. Mam całkiem pokaźny zbiór fotografii tego projektu jednak jak na złość na każdym zdjęciu te kondensatory są akurat "plecami" i nie widać napisu. Podejrzewam że ten 470p to 100V a te 22n 150V. Ale to tylko wnioski wysnute po ich wyglądzie.

Te oto trzy drobiazgi tam

Te oto trzy drobiazgi tam

To są elementy korektora. Te 22nF wygladają na 250V lub 400V. Ten 470pF też powinien być na wysokie napięcie, choć ten ze zdjęcia to wygląda na zwykłe 63V (choć mogę się mylić). Kiedyś z braku laku wstawiłem w korektor taki właśnie na 63V i żyje do dzisiaj, więc nie ma tam jakichś okropnie wysokich napięć.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Na zdjeciu nie widac zadnego kondensatora separujacego korektor od wtornika. Ja dalem 22nF/450V wiec ten 470pF mam na nizsze napiecie i nic sie nie dzieje.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Można przed korektorem dać kondensator separujacy 22nF - 100nF, ale na PCB nie ma na niego miejsca.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Pewnie moznaby go wlutowac w miejsce tej zwory a koncowke zwory dolutowac do drugiej nozki kondensatora, ale to juz jest, jak to mawiasz, rzezbienie w g... Wiec pozostaje zakupic kondensatory na wysokie napiecie i po klopocie.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com