"Złote" listwy ozdobne

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

"Złote" listwy ozdobne

Post autor: g.marciniak »

Witajcie!

W wielu odbiornikach, także w obecnie przeze mnie restaurowanym Juwelu występowały ozdobne listwy aluminiowe. Oryginalnie były złote, a wykonane są z aluminium. Chciałbym uzyskać podobny efekt. Pokrywanie tego farbą to niestety nie to, ponieważ to "coś", czym listwy były pokryte jest transparentne, przez co metaliczny blask jest zakolorowany tylko tą powłoką. Czytałem coś o werniksie, jego odmianie, która ma dawać złocisty połysk. Czy miał ktoś już może z tym do czynienia?
Wacek Z
125...249 postów
125...249 postów

Re: "Złote" listwy ozdobne

Post autor: Wacek Z »

To jest aluminium eloksydowane.Technika mająca zastosowanie też dziś.
Aluminium można eloksydować na różne kolory,transparentnie.
_idu

Post autor: _idu »

Wacek Z pisze:To jest aluminium eloksydowane.Technika mająca zastosowanie też dziś.
Aluminium można eloksydować na różne kolory,transparentnie.
Tlenek glinu - Al2O3 - tworzony elektrolitycznie jest silnie porowaty. Łatwo w nim uwiężić pigmenty. Odpowiednia końcowa obróbka chemiczna powoduje potem zamknięcie porów. W ten sposób powstaje trwała kolorowa powloka.
mak222
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: mak222 »

w "Galwanotechnice domowej" Stefana Sękowskiego była opisana ta metoda. Można się pokusić o eksperymenty. Żródło : http://peb.pl/technika-motoryzacja/1910 ... ki-pl.html
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

Tutaj już było szczegółowo omawiane odnawianie tych listew z użyciem transparentnych lakierów bezbarwnych, ktoś nawet podawał typ lakieru.

To przydane przy radiach z NRD bo tam stosowano te listwy. (stradivari i inne)
Robert SP5RF
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Eloksalowania samemu nie zrobisz.Brak odpowiednich warunków i odczynników.
Jedynie lakiery transparentne.Sklepy dla artystów.Dość nietrwałe ale jedyna możliwość dla Amatora.Przy restauracji Amati natknąłem się na taki problem.Te listewki w przekroju miały kształt grzybka.Łeb obciągnięty cienką folią mosiężną.Stopa czyli płetwa wciskana w nacięta szczelinę 2 mm.Było tego ze 3 mb.Ponieważ wykonanie takich listewek o ile w ogóle możliwe zrujnowałoby mnie zastosowałem pręty i rureczki mosiężne fi 2,5 mm , przewalcowałem na wymiar szczeliny i wciśnięte.Za tymi rureczkami też się nieźle nabiegałem ale cudem zdobyłem w Castoramie jakąś resztówkę.Kto nie widział ori nie odróżni.
Awatar użytkownika
rupcio
1 post
1 post

Post autor: rupcio »

Nie wiem czy to jest dobry pomysł, ale może nadawały by się progi do instrumentów strunowych jak gitary, mandoliny i t.p.
Są one dostępne w sklepach z materiałami dla lutników w postaci pręta mosiężnego o przekroju grzybka z płaską blaszką do mocowania w szczelinie drewnianego gryfu instrumentu. Nie wiem jaki jest dostępny największy odcinek, ale wiem, że sprzedają na metry. Można je wyginać, a po wypolerowaniu mają złoty połysk.
_idu

Post autor: _idu »

Alternatywą jest mosiądz. Drut mosiężny lub płaskownik ale w tym ostatnim musiałbyś zaokrąglić dwie krawędzie.
Mosiądz jak i aluminium kosztują. Mosiądzu nie będziesz musiał barwić, jedynie polakierować.

Radzę mosiądz, ładnie się prezentuje z drewnem nie kolorowanym a jedynie lakierowanym.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

Przyszło mi do głowy że możesz prosto zrobić taką listwę.

1)Trzeba wyciąć w tekstolicie formę jaką ma mieć listwa np piłką włośnicową.
2)Wyciąć kawałek cienkiej taśmy mosiężnej o dł. ok 2m
3) Naoliwić i delikatnie ale stanowczo przeciągnąć taśmę przez formę np za pomocą łoża tokarki..

Gotowe :D
Robert SP5RF