Loewe Opta Planet 2737 W - listwa ozdobna

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

marek0765
25...49 postów
25...49 postów

Loewe Opta Planet 2737 W - listwa ozdobna

Post autor: marek0765 »

Witajcie, udało mi się doprowadzić nowy nabytek do stanu używalności, przynajmniej wizualnej.

Radio miało mocno popękany lakier na całej obudowie:
IMG_2016.JPG
IMG_2018.JPG
Do tego z pewnością w środku nie było ruszane, bo wyglądało tak, jakby ktoś wysypał do środka cały worek z odkurzacza. Musiałem tylko naprawić sprzęgło przełączania strojenia, bo nie zaskakiwało w położenie UKF, odkurzyć i wymienić przewód od trafo do głośnika środkowego, bo rozsypał się w pył w środku. Było dziwnie - głośnik 'przerywał', ale przy próbie poruszenia przewodem urwał się z lutu. Chciałem skrócić, ale okazał się całkiem rozsypany. Do tego nowy przewód w oplocie bawełnianym, nowa wtyczka. Gra bardzo ładnie należy mu się jeno nowy potencjometr, bo tego już nie da się naprawić.

Po odnowieniu obudowy - chemiczne usunięcie lakieru, lekkie przeszlifowanie, lakier półmatowy, malowanie złotych i czarnych pasków - wygląda znacznie lepiej:
IMG_2082.JPG
IMG_2086.JPG
IMG_2079.JPG
Niestety mam problem z listwą , która jest przylepiona dookoła skali i deski z głośnikiem. Wygląda, jakby ktoś celowo uszkodził ją jakimś młotkiem w okolicy przycisków. Albo odrywał ją na siłę i pogiął ją. Na zdjęciach nie widać tego zbyt dobrze, ale uszkodzenia są na całej powierzchni tej listwy. Dookoła.
IMG_2084 - Kopia.JPG
IMG_2071.JPG
Przy tej olśniewająco czystej i pięknej obudowie wygląda to dramatycznie źle. Czy nie macie może jakiegoś rozwiązania tego problemu? Pytałem znajomego stolarza, który buduje meble podrabiane na stare, ale on wie, że nie ma już w Warszawie żadnego fachowca, który robi takie detale. Trafiłem nawet do małego warsztatu, który robi mosiężne zawiasy fortepianowe, ale oni też nie mogą mi pomóc.

Samemu sobie nie poradzę z wyprodukowaniem takiej taśmy vel listwy. Wyklepanie tej, która jest metodą 'samochodową' nie wchodzi w grę, za bardzo jest zniszczona. Myślałem o jej zdjęciu całkiem, ale widać wtedy krawędzie sklejki, które nie są zbyt dekoracyjne, poza tym takie 'ograbianie' radia nie wydaje mi się właściwe.

Jakieś pomysły?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pozdrawiam - Marek
P.S. Chciałbym ładnego Pionierka albo Mazura L
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Loewe Opta Planet 2737 W - listwa ozdobna

Post autor: chrzan49 »

Ciężka sprawa.Bez walcarki i profilowanych walców prawie niemożliwe.Jeżeli była mosiężna(taśma) ze specjalnego mosiądzu (kruchy) łatwowalcownego to mozna by sie pokusić.Takie walcarki mieli złotnicy ale gdzie dostaniesz walce profilowe no i złotnika znajdziesz.O materiale przez grzeczność nie wspominam.Znowuż szpachlowanie i lakierowanie nie da oczekiwanych efektów.Zawsze będzie wyglądało tandetnie.
Pozdrawiam Tomasz
marek0765
25...49 postów
25...49 postów

chrzan49 pisze:Ciężka sprawa.Bez walcarki i profilowanych walców prawie niemożliwe.Jeżeli była mosiężna(taśma) ze specjalnego mosiądzu (kruchy) łatwowalcownego to mozna by sie pokusić.Takie walcarki mieli złotnicy ale gdzie dostaniesz walce profilowe no i złotnika znajdziesz.O materiale przez grzeczność nie wspominam.Znowuż szpachlowanie i lakierowanie nie da oczekiwanych efektów.Zawsze będzie wyglądało tandetnie.
Pozdrawiam Tomasz
Tomku, pytałem nawet znajomego, który robił kiedyś blaszane modele samolotów i innych takich. Powiedział, żebym sobie to wybił z głowy - nikt mi tego nie zrobi, bo specjalistów już brak, a domowymi metodami to z mosiężnej blachy mogę sobie wyciąć piłką kółko. Przy odrobinie szczęścia będzie okrągłe. Myślałem nawet o szpachlowaniu i lakierowaniu, ale po pierwsze lakierowania na złoto się boję, a po drugie obawiam się, że będzie właśnie wyglądało tandetnie.

Szkoda, radio zostanie jak jest.

Teraz będę kombinował przy potencjometrze - to dopiero będzie zabawa - na jednej malutkiej płytce są naniesione dwie ścieżki szerokości 2 - 3 mm i każda ma oddzielny ślizgacz, a całość wielkości małego zegarka. Na razie oczyściłem i pod ślizgacze założyłem mosiężne łebki od maleńkich gwoździków do betonu. Nawet działa i nie trzeszczy, ale tak nie mogę zostawić na zawsze.
pozdrawiam - Marek
kraz

Post autor: kraz »

Witam, z tym usprawnieniem ślizgacza w potencjometrze to niezbyt dobry pomysł, najlepiej dopiłować z jakiejś szczotki od silnika metal dość szybko zetrze warstwę oporową, a jak już to trzeba główkę dobrze wypolerować, pozdrawiam Hieronim.
marek0765
25...49 postów
25...49 postów

kraz pisze:Witam, z tym usprawnieniem ślizgacza w potencjometrze to niezbyt dobry pomysł, najlepiej dopiłować z jakiejś szczotki od silnika metal dość szybko zetrze warstwę oporową, a jak już to trzeba główkę dobrze wypolerować, pozdrawiam Hieronim.
Witaj, wygląda to trochę inaczej. Warstwą oporową bym się nie martwił. W moim potencjometrze ścieżki mają na środku 'wyskrobane' dziury o głębokości prawie 1 mm i niewiele mniejszej szerokości - w ogóle nie było kontaktu. Wziąłem najmniejsze czarne gwożdziki, takie, które mają na końcu założone gładkie, mosiężne łebki, łebki odjąłem, troszkę przypłaszczyłem i podłożyłem pod ślizgacze. One są z cienkiej blaszki i w gwoździkach służą tylko do ozdoby. Przypłaszczałem je paznokciem, więc nie są grube. Średnica mniejsza niż łepek zapałki.

Na moje oko to sprężynujące blaszki ze ślizgaczami są za mocne i dlatego warstwa oporowa się zniszczyła. Na razie w ogóle jest jakiś kontakt.

Będę kombinował.

Nie mam sprawnego aparatu i nie mogę na razie zrobić zdjęć, ale obiecuję poprawę.
pozdrawiam - Marek
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

marek0765 pisze:
chrzan49 pisze:Ciężka sprawa.Bez walcarki i profilowanych walców prawie niemożliwe.Jeżeli była mosiężna(taśma) ze specjalnego mosiądzu (kruchy) łatwowalcownego to mozna by sie pokusić.Takie walcarki mieli złotnicy ale gdzie dostaniesz walce profilowe no i złotnika znajdziesz.O materiale przez grzeczność nie wspominam.Znowuż szpachlowanie i lakierowanie nie da oczekiwanych efektów.Zawsze będzie wyglądało tandetnie.
Pozdrawiam Tomasz
Tomku, pytałem nawet znajomego, który robił kiedyś blaszane modele samolotów i innych takich. Powiedział, żebym sobie to wybił z głowy - nikt mi tego nie zrobi, bo specjalistów już brak, a domowymi metodami to z mosiężnej blachy mogę sobie wyciąć piłką kółko. Przy odrobinie szczęścia będzie okrągłe. Myślałem nawet o szpachlowaniu i lakierowaniu, ale po pierwsze lakierowania na złoto się boję, a po drugie obawiam się, że będzie właśnie wyglądało tandetnie.

Szkoda, radio zostanie jak jest.

Teraz będę kombinował przy potencjometrze - to dopiero będzie zabawa - na jednej malutkiej płytce są naniesione dwie ścieżki szerokości 2 - 3 mm i każda ma oddzielny ślizgacz, a całość wielkości małego zegarka. Na razie oczyściłem i pod ślizgacze założyłem mosiężne łebki od maleńkich gwoździków do betonu. Nawet działa i nie trzeszczy, ale tak nie mogę zostawić na zawsze.
Popatrz na tę stronę:
http://zbr.info.pl/Listwy%20mosiezne.html

Napisz do gościa, może ma interesujący Cię profil.
Wołyń 1943. Pamiętamy!