Jaka lampa do przesteru?

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

cichy
2 posty
2 posty

Jaka lampa do przesteru?

Post autor: cichy »

Która lampa SOVTEK jest lepsza do przesteru i pod względem technicznym 12AX7LP czy 12AX7LPS ?
Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Jaka lampa do przesteru?

Post autor: lukasz_t »

Pomyliłeś fora :www.audiostereo.pl.
prezes_aps
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: prezes_aps »

W gitarowcu (bo o wzmacniacz gitarowy ci chodzi kolego jak się domyślam) teoretycznie LPS, chociaż http://www.rcm.com.pl/tubes/tubes_ess.htm
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Teoretycznie "S" oznacza mniejszy przydźwięk od grzejnika. Ale oczywiście dopóki to jest podane na stronie sprzedawcy a nie w katalogu producenta (kiedyś producenci zamieszczali informacje o odstępie od zakłóceń w jakiejś typowej aplikacji) to można to uznać za tzw. ściemę marketingową.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

jethrotull pisze:Ale oczywiście dopóki to jest podane na stronie sprzedawcy a nie w katalogu producenta (kiedyś producenci zamieszczali informacje o odstępie od zakłóceń w jakiejś typowej aplikacji) to można to uznać za tzw. ściemę marketingową.
Przeczytałem kawałek tej strony. Ale się ktoś napracował. A ja umieszczając w sklepie internetowym tranzystory opisałem je tylko podstawowymi parametrami i kartą katalogową. Cóż za lenistwo z mojej strony...
Ale ciekawe jest to, że przedstawione tam opisy można dowolnie poprzestawiać, albo pomieszać poszczególne zdania i wyjdzie rzecz równie wartościowa i wiarygodna, a przy okazji powstanie argument do polemiki ("bo tu i tu jest napisane, że...") :P
yellow_
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: yellow_ »

Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

A ja twierdzę i twierdzić będę, że do takich rzeczy najlepsza jest 6N2P-EW...
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: kciuq »

eS : potwierdzam - cena + jakość
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
o-----c

Post autor: o-----c »

Nie sposób jednoznacznie odpowiedzieć na tego typu pytanie. Kierowanie się tylko "parametrami brumowymi grzejnika" prowadzi na manowce. Doświadczenia z wieloma różnymi ecc, od różnych producentów, z różnych lat produkcji, pokazują, że np. "doskonały efekt przesteru" daje lampa mocno (względnie) szumiąca i "brumiąca", a inna, klarowna jak górski kryształ, to dno i wodorosty. Wspomniana 6N2P-EW jest generalnie b. dobra, ale nie każdemu odpowiada jej "ostrość". Natomiast jest powtarzalna jak cholera - każdy egzemplarz brzmi tak samo. :-)
Awatar użytkownika
Setneck
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Setneck »

Tak jak Canio napisał - nie można jednoznacznie stwierdzić która będzie lepsza. Po pierwsze - nie napisałeś do jakich zastosowań, po drugie nie napisałeś w jakim sprzęcie. Obie lampy są o charakterystyce hi-gainowej, a różnią się tym że LPS (od "spiral filament") ma teoretycznie mniej mikrofonować, brzmią natomiast podobnie.

Generalnie i tak finalnie decydują Twoje uszy oraz potrzeby, trzeba próbować samemu. Ze swojej strony mogę polecić jeszcze lampy Tung-Sol Reissue. Teoretycznie ta sama fabryka co Sovteki ale na moje ucho brzmią nie tak jazgotliwie jak LPS, przester jest "szlachetniejszy", bardziej czytelny i mniej skompresowany. Aktualnie w swoim wzmacniaczu mam 4 Tung-Sole (na ogólnie 6 lamp preampu) i odczuwam znaczną poprawę brzmienia w stosunku do Sovteków LPS, WA czy WB. Te ostatnie w moim wzmacniaczu kompresują brzmienie najbardziej. Ale wiadomo że każdy wzmak reaguje inaczej.
Ostatnio zmieniony śr, 9 marca 2011, 14:00 przez Setneck, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Andrzej :)

<< Kupię lampy EL34 Tesla (nie JJ), sprawdzone w dobrym stanie >>
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Setneck pisze:LPS (od "spiral filament") ma teoretycznie mniej mikrofonować (jak koledzy to już zresztą napisali).

Nieprawda, i nikt tak nie napisał.
ODPOWIEDZ