PP na 6V6/6P6 - schemat i pytania.

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

PP na 6V6/6P6 - schemat i pytania.

Post autor: Maciek1 »

Witam

Choć mam już za sobą sporo konstrukcji na lampach zdecydowałem się założyć ten temat w dziale dla początkujących. Robię to dlatego, że nie jestem elektronikiem i pytanie, które chcę zadać wielu może wydać się trywialne.
Od pewnego czasu kuzyn wiercił mi dziurę w brzuchu żebym zbudował mu jakiś "fajny wzmacniacz na lampach", ostatnio przyniósł mi komplet traf pp pod 6V6 więc nie zostaje nic innego jak poskładać "fajny" wzmacniacz. Jako że nie dostarczył mi lamp postanowiłem znaleźć układ na lampach jakich mam najwięcej i padło na lampy metalowe produkcji naszych wschodnich przyjaciół (No poza 6v6 bo te mam metalowe z USA :D ). Znalazłem w internecie schemacik który załączam do postu.

Nie mogę zrozumieć w jakim celu zastosowano tam diodę półprzewodnikową? Wydaje mi się, że układ działał by i bez niej ale w końcu w jakimś celu ją tam wstawiono...

Btw Znacie może jakieś inne ciekawe i proste za razem schematy PP na 6v6 z wykorzystaniem wyłącznie lamp metalowych? (Miałem kiedyś kilka skanów na dysku ale po awarii komputera wszystkie poszły się...) Dobry wujek google nie pokazał mi nic ciekawszego od tego w załączniku.

Ps. Czy istniały jakieś lampy prostownicze w wykonaniu metalowym?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
AnTech
375...499 postów
375...499 postów

Re: PP na 6V6/6P6 - schemat i pytania.

Post autor: AnTech »

Ta dioda ogranicza "przysiadanie" napięcia zasilania inwertera i lampy wejściowej w momentach silnego wysterowania wzmacniacza gdy napięcie na anodach lamp wyjściowych ulega chwilowemu obniżeniu na skutek wzrostu poboru prądu z zasilacza,
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Maciek1 pisze:Ps. Czy istniały jakieś lampy prostownicze w wykonaniu metalowym?
Ostatnio sam zainteresowałem się lampami metalowymi więc sypnę jak z rękawa: 5Z4, 5W4. :) A z europejskich, "telefunkenowskich", które mnie mniej interesują - EZ11.
_
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi! Z tą diodą sam bym za nic nie wpadł jaka może być jej rola w układzie :). W sobotę zmontuję całość chassis z laminatu i sklejki. Kuzyn będzie pewnie zadowolony z posiadania wzmacniacza na dość zabytkowych lampach.
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

A jesteś pewien, że nie chodzi mu też o widok ładnie żarzących się banieczek?
Bo jednak zapuszkowane 6P9 to nie to samo, co np. 6N13S, sam wiesz :)
Chyba, żeby je pootwierać (te rosyjskie chyba się da, nie mam - nie próbowałem).
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

"Metalowością" tych konkretnych lamp bym się nie przejmował ;). 5C3S rozjaśni górna płytę w kolorze khaki, a poza tym wszystkie zastosowane tu lampy mają swoje szklane odpowiedniki, jak będzie chciał jasności na chassis to może poszukać 6Ż8G, 6v6gt, itd :)