Pionier U

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Pionier U

Post autor: PZL P-11c »

Witam ,stałem się posiadaczem radia Pionier,odbiornik w niezłym stanie .Po włączeniu odbiera na zakresie dł,kr,zakres śr milczy.Duży przydźwięk sieciowy.Wymieniłem kondensatory elektrolityczne oraz rezystor filtra .Bazując na schemacie zamieszczonym w Old Radio stwierdziłem duże różnice pomiędzy moją wersja a schematem,nie wiem czy tak powinno pozostać?.Brakuje połączeń na 6nodze lampy UBL21,nie ma śladu lutowania cokołu.Jak rozumiem z tej nogi powinno być brane ARW ,u mnie brakuje tego połączenia do diody oraz kondensatora 15p pomiędzy nogą 6 a 3 lampy.Odbiór radia nie jest rewelacyjny ,czy koledzy uważają że zrobienie połączeń zgodnie z tym schematem poprawi odbiór ,a może były takie wersje ?.Nie wiem czy decydować się na kompletne rozebranie i zlożenie zgodnie ze schematem ?. Proszę o poradę ewentualnie pomoc w przypadku poprawy ze schematem jeśli wystąpią trudności.Pozdrawiam Darek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_idu

Re: Pionier U

Post autor: _idu »

PZL P-11c pisze:Brakuje połączeń na 6nodze lampy UBL21,nie ma śladu lutowania cokołu.Jak rozumiem z tej nogi powinno być brane ARW ,u mnie brakuje tego połączenia do diody oraz kondensatora 15p pomiędzy nogą 6 a 3 lampy.Odbiór radia nie jest rewelacyjny ,czy koledzy uważają że zrobienie połączeń zgodnie z tym schematem poprawi odbiór ,a może były takie wersje ?
ARW ma wpływ dopiero przy silnych stacjach. Przy słabych jak go brak to nie poprawi.
To że radio słabo odbiera to w większości przypadków rozstrojone p.cz. Kondesatory w filtrach p.cz. potrafią tracić kontakt przy wyprowadzeniach a co za tym idzie nie można zestroić filtrów p.cz. Poprawne zestrojenie p.cz. czyni cuda w przypadku Pioniera - nawet na używanych lampach.
Generalnie te mikowe kondesatory potrafią nieźle wnerwić...
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Czyli nie przejmować się różnicami tylko sprawdzić elementy ,ewentualnie próbować zestroić .Nie posiadam przyrządów oprócz multimetru .Pozdrawiam Darek.
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Matizz »

Witaj!

Mam dwa Pionierki, w których napięcie ARW i napięcie m.cz jest brane z jednej diody.
Tak więc nie jest to wyjątek.

Problem z przydźwiękiem był spowodowany urwaniem ekranu w przewodzie pomiędzy kubkiem p.cz a potencjometrem, oraz druciku łączącego wewnętrzny ekran kondensatora pomiędzy potencjometrem a siatką triody.

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
_idu

PZL P-11c pisze:Czyli nie przejmować się różnicami tylko sprawdzić elementy ,ewentualnie próbować zestroić .Nie posiadam przyrządów oprócz multimetru .Pozdrawiam Darek.
Te ARW to możesz przecież dorobić. Raptem jeden kondesator. Być może w fabryce ktoś na taśmie zapomniał o nim.
Chyba że ARW pobrano z drugiego detektora.

A przyrządy to np. jakiś prosty częstościomierz - typu kit ze sklepu. Możesz sprawdzić p.cz. jeśli udaje się odebrać Warszawę to zmierz częstotliwość heterodyny. Sprawdź różnicę czyli p.cz. jeśli jest OK - 468kHz spróbuj stroić p.cz. na maksimum. Podpowiedź musisz uzyskiwać dwa maksima kręcąc każdym z rdzeni w filtrach. Jeśli nie to kondesatory w filtrach do wymiany. Bez sentymentów.

Możesz sobie zrobić prosty generatorek i jak masz tani miernik częstotliwości to masz przyrząd do zestrojenia p.cz.
W zasadzie zakresy zestroisz na zasadzie zgodności ze skalą porównując z innym radiem. Gorzej z krótkimi. Pasmo 16 metrów czynne jedynie przed południem a pasmo 49 odzywa się w pełni wieczorem. Ztresztą mając częstościomierz to pomierzysz częstotliwości heterodyny. Podłączaj przez mała pojemność by jak najmniej pomiarem rozstrajać heterodynę - ważne na falach krótkich

Obecne radia maja inną p.cz. 465 to nasze, zachodnie maja 455kHz. W pierwszym przypadku niby mała różnica ale może się odbić przy zakresie długich fal (niezgodność ze skalą) lub problemem z uzyskaniem dobrej czułości w dolnej części zakresu fal średnich - poniżej 600kHz). Na krótkich to nawet duża odchyłka w p.cz. nie wpłynie na możliiwość zestrojenie radia i uzyskania zgodności ze skalą.
g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: g.marciniak »

Pionier na przestrzeni lat był produkowany z wieloma, drobnymi różnicami układowymi. Są wersje, gdzie pracuje tylko jedna dioda i z tej diody też jest pobierane ARW. Po co chcesz rozbierać i na nowo składać działające radio?
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Witam ,dzięki za odpowiedzi.Radia nie chcę specjalnie rozbierać ,myślałem o złożeniu na podstawie posiadanego schematu aby wszystko było podpięte.Sprawdzę jeszcze filtry p.cz,dostałem kondensatory 200p/1kV spróbuję wymienić.Nadal tor fal średnich mam głuchy,co może być przyczyną?Czemu może służyć dolutowany kondensator pomiędzy nogę UY1N a plusa kondensatora 50mikro ?Nie ma go na schemacie,jedyny który tam jest to 20 nF pomiędzy katodą i anodą tej lampy.Odbiornik gra na zakresie dł i kr ,złapałem Warszawę I odbiór jest słaby a okolice tej stacji odbierają silne oscylacje.Pozdrawiam Darek.
g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

Kondensator ten jest najprawdopodobniej kondensatorem bocznikującym pierwotne uzwojenie trafa głośnikowego. Nie jest on podpięty czasem do UBL? Po co kondensatory na aż tak wielkie napięcie w p.cz? Przecież między końcówkami cewek nie występuje praktycznie żadne napięcie, cewki mają mały opór, a więc mały spadek napięcia. Możesz wstawić zwykłe ceramiczne.
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Witam,kondensatory 200pF to oczywiście ceramiki ,są malutkie .Natomiast kondensator dolutowany do UY1N jest to szklana rurka zalana smołą i na pewno nie jest podłączony do lampy UBL21,zresztą widać go na trzecim zdjęciu pod rezystorami ceramicznymi (są do wymiany ,nie miałem 2,5k a wcześniej był zamontowany 1k).Pozdrawiam Darek.
g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

Gdzie dokładnie jest podłączony ten kondensator, na zdjęciu nie widać specjalnie?
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

g.marciniak pisze:Kondensator ten jest najprawdopodobniej kondensatorem bocznikującym pierwotne uzwojenie trafa głośnikowego. Nie jest on podpięty czasem do UBL? Po co kondensatory na aż tak wielkie napięcie w p.cz? Przecież między końcówkami cewek nie występuje praktycznie żadne napięcie, cewki mają mały opór, a więc mały spadek napięcia. Możesz wstawić zwykłe ceramiczne.
Na ogół był przylutowany do uzwojenia pierwotnego trafa głośnikowego.
g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

Niekoniecznie, w moich dwóch pionierach jest on wlutowany miedzy podstawkami UY1 i UBL21.
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Witam,kondensator c24 o wartości 10nF wlutowany jest u mnie między uzwojenia pierwotne transformatora głośnikowego , natomiast kondensator 20nF o który pytałem jest wlutowany między anodą lampy UY1N noga3 ,a masą w miejscu podłączenia minusa kondensatora 50 mikro.Pomiędzy anodą a katodą lampy prostowniczej jest kondensator c39 o wartości 20nF.Wymieniłem kondensatorki 200pF w filtrach, pośrednia się rozjechała ,strojenie na max.poziom jakieś stacji niewiele dało ,odbiornik w dalszym ciągu nie spełnia pokładanych w nim nadziei na lepszy odbiór.Pozdrawiam Darek.
g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

To możesz mieć rozstrojone także obwody wejściowe.
_idu

g.marciniak pisze:To możesz mieć rozstrojone także obwody wejściowe.

To też ale bez poprawnie zestrojonego (chodzi o wartość p.cz.) toru p.cz. to próba zestrajania radia jest bezsensowna. Jak zestroi p.cz. to w zasadzie Pionierka daje się szybko zestroić na słuch.
Różnica w czułości po naprawie filtrów p.cz. jest ogromna.