6Ż43P, 6Ż49P

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

OTLamp

6Ż43P, 6Ż49P

Post autor: OTLamp »

Bardzo, bardzo chciałbym sobie obejrzeć charakterystyki tych (ciekawych) lamp :roll: , ale nigdzie nie mogę znaleźć. Stąd http://www.klausmobile.narod.ru/td/list_e.htm nie mogę ich pobrać:(. Czy ktoś posiada i mógłby podrzucić?

Pozdrawiam

P.S. Tak przy okazji, czy ktoś widział rozbebeszoną lampę 6C45П? Interesuje mnie konstrukcja siatki. Lampa (mała, 8W trioda!) ma nachylenie 45mA/V, a siatki tam nie można dostrzec, wygląda jakby była nawinięta bardzo cienkim drutem i bardzo gęsto (widać tylko pionową płaszczyznę).
_idu

Post autor: _idu »

Napinana siatka. Coś jak w ECC88.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

STUDI pisze:Napinana siatka. Coś jak w ECC88.
Tak podejrzewałem. Siatka ta jest niezwykle gęsta, z boku widać płaszczyznę szeregu drucików siatki (jest tak gęsta, że nie można wyodrębnić wzrokiem pojedyńczych drucików) Zastanawiam się nad stabilnością takiej konstrukcji (pływanie prądu anodowego, emisja elektronów z siatki, praktycznie zasłaniajacej całą katodę, prąd anodowy duży, wymiary katody też znaczne -> temperatura bańki 230C). Moim zdaniem ta lampa to ewenement i majstersztyk :roll:

Pozdrawiam
wajha25
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: wajha25 »

OTLamp pisze:Moim zdaniem ta lampa to ewenement i majstersztyk :roll:
Wkońcu lampa ze wschodu :D