Witam
Niedawno zdobyłem dwa stare wzmacniacze z szaf grających Meloman. Odzyskałem z nich transformatory głośnikowe, gdyż tylko te nadawały się do użytku. Złożyłem na nich końcówkę wg schematu Meloman 122, czyli te same napięcia i punkt pracy lamp końcowych. Nie zapinałem USZ. Po uruchomieniu przeszedłem do pomiarów oscyloskopem i generatorem i takie są oto wyniki:
Pasmo przenoszenia 50Hz - 50kHz (-3dB)
oraz załączam zdjęcia oscylogramów i proszę o komentarz do nich , gdyż nie umiem ich zinterpretować (co znaczą te załamania na zboczach prostokąta i skąd może pochodzić to zakłócenie w ostatnim zdjęciu)
pozdrawiam
PP EL34
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Re: PP EL34
Niestety słąbo to wygląda. Tu masz nieco info o pomiarach:
http://audioton.republika.pl/pomiary-oscylo.html
Druga sprawa, że jak zobaczyłem wątek "PP EL34" w dziale dla początkujących to już sobie pomyślałem, że będzie coś nie halo;)
http://audioton.republika.pl/pomiary-oscylo.html
Druga sprawa, że jak zobaczyłem wątek "PP EL34" w dziale dla początkujących to już sobie pomyślałem, że będzie coś nie halo;)
-
- 3125...6249 postów
Amplituda na wyjściu 1V? Ile jest na wejściu? Jakie jest obciążenie (głośnik, rezystor)?
-
- 125...249 postów
Obciążeniem jest rezystor 4ohm.
Ogólnie chodzi mi o to , czy efekt tego zniekształcenia prostokąta to wina transformatora wyjściowego? W dziale Galeria jest on opisany jako wysokiej klasy wzmacniacz Hi-Fi do odtwarzania płyt winylowych.
Ogólnie chodzi mi o to , czy efekt tego zniekształcenia prostokąta to wina transformatora wyjściowego? W dziale Galeria jest on opisany jako wysokiej klasy wzmacniacz Hi-Fi do odtwarzania płyt winylowych.
-
- 1875...2499 postów
Chyba masz kompletnie roztsrojona albo zle ustawiona podstawe czasu w oscyloskopie. Na ekranie czestotliwosci nie zgadzaja sie z przez ciebie podanymi w opisach. Rozbieznosc okolo 30%.
Aleksander Niemand
-
- 125...249 postów
Ok, sprawdzę to jeszcze raz. Ale nie zmienia to faktu, że coś jest nie tak. Wczoraj podstawiłem drugi transformator wyjściowy i zafalowanie zboczy było już mniejsze, co stanowi o tym iż jednak jest różnica w wykonaniu tych traf. A może spowodowana jest jakąś degradacją czasową? Starzenie się materiału, warunki w jakich kiedyś pracowały te urządzenia?
-
- 625...1249 postów
Zakłócenia na ostatnim zdjeciu mają według mnie częstotliwość sieci, z tym że faktycznie masz problem z podstawą czasu tak jak ci napisał VacuumVoodoo.malaczek pisze:...skąd może pochodzić to zakłócenie w ostatnim zdjęciu...
Wojtek