Poszukiwany spec od starych TV w okolicy Wrocławia
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Poszukiwany spec od starych TV w okolicy Wrocławia
Szukam osoby mogacej podjac się naprawy starego telewizora TESLA 4211U-2
W TV brak jest obrazu, słychać pisk odchylania, WN tez podobno jest bo iskrzy przy zbliżeniu śrubokręta.
Dla mnie to ciemna magia, chetnie oddam TESLĘ do naprawy. Jestem z Wrocławia.
Pozdr.
SL
W TV brak jest obrazu, słychać pisk odchylania, WN tez podobno jest bo iskrzy przy zbliżeniu śrubokręta.
Dla mnie to ciemna magia, chetnie oddam TESLĘ do naprawy. Jestem z Wrocławia.
Pozdr.
SL
-
- 6250...9374 posty
Re: Poszukiwany spec od starych TV w okolicy Wrocławia
Zlecając naprawę takiego leciwego TV musisz określić czego oczekujesz, konkretnie jakie programy chcesz oglądać bo w zasadzie może da radę odebrać jeden program na tym TV, to już nie te kanały...
-
- 6250...9374 posty
Może jednak dasz radę sam naprawić ten TV? Skoro masz WN (tak piszesz) choć pisk trafa nie oznacza tego, że jest WN. Jeśli nie ma WN na "cycku" a wychodzi z trafa to dioda WN (DY86 albo EY86) jest do wymiany a jeśli WN masz a nie ma obrazu to szukać trzeba w okolicach regulacji jaskrawości albo katoda kineskopu jest zatkana
Można to sprawdzić zwierając na chwilę katodę kineskopu do masy, powinien zaświecić.
Pozdrawiam!
PS. to Tesla Lotos?

Pozdrawiam!
PS. to Tesla Lotos?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 3125...6249 postów
To że Ci piszczy może świadczyć o niewłaściwej (rozstrojony? ) pracy generatora odchylania poziomego.Reszta jak wyżej.
-
- 1875...2499 postów
Nie jestem specem od TV, ale jak nie znajdziesz kogoś wciągu tygodnia lub dwóch to się odezwij.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 375...499 postów
Dziękuję Panowie za tak liczny odzew 
Sytuacja wygląda następująco:
1. Ten telewizor to TESLA LOTOS
2. Pisk był spowodowany rozstrojeniem jeneratora - tesla ma z tyłu taka cewkę z pałąkiem do regulacji. W międzyczasie mocno nia pokręciłem (wkręciłem) i generator pracował na dość niskiej częstotliwości, gdy wykręciłem rdzeń pare obrotów częstotliwość poszła w górę i pisk prawie ustał. jednocześnie obserwowałem wzrost napięcia w kunktach pomiarowych obwodów WN.
3. Napięcie na siatkach kineskopu (siatka przyspieszająca) wyniosło 340V (nieznacznie sie zmieniało przy kręceniu cewką oscylatora odchylania poziomego). znalazłem taki punkt kiedy było najwyższe. Pomiar robiłem miernikiem który wskazuje nie szczytowe napiecie ale to skuteczne. W/g schematu powinno być 550V. Jeżeli tam jest coś na wzór sinusoidy to skuteczne 350V * 1,43 = 500V w piku (i to by sie zgadzało pod warunkiem że na schemacie podano warość w piku a nie skuteczną)
4. WN jest, wnioskuję to po tym, że po przyłożeniu śrubokręta do anody lampy stojącej koło transformatora, tworzy się piekny niebieski łuk długości około 3-4 mm. W/g schematu jest to ta lampa która prostuje napiecie w obwodzie WN.
5. Czy jest napiecie na cycku to nie wiem, może gdzieś jest przerwany cycek, nie sprawdzałem tego.
6. Na żarniku kineskopu jest 5,2V
7. Na chwilę obecną po włączeniu TV słychać z głośnika biały szum typowy dla UKFu, reaguje na zakłucenia związane z np włączeniem światła w pokoju (styczniki wyłacznika oświetlenia), nie reaguje na dotykanie metalowym przedmiotem do wejścia antenowego (to niedobrze).
8. Ekran jest totalnie ciemny, nic na nim nie ma, zero poświaty, nic, ciemność.
PS. Dodam jeszcze że przy perwszym włączeniu po około 4 minutach pracy (wtedy też szumiało i ekran był ciemny) wystrzelił jeden z kondensatorów obwodów WN. Zrobił zwarcie takie że aż korki wysadziło. Teraz już wymieniłem ten kondensatorek. Wraz z nim wymieniłem również około 20 innych kondensatorków - wszytkie one były spekane, pewno były sprawne ale nigdy nie wiadomo, więc wymieniłem na takie same pojemności i takie samo napiecie (lub wyższe).
Dzisiaj kupuje oscyloskop (taki stary na allegro ), zawsze chciałem takie cos mieć więc jest okazja wypróbowania w boju. Posprawdzam przebiegi i się odezwę.
Pozdr
SL

Sytuacja wygląda następująco:
1. Ten telewizor to TESLA LOTOS
2. Pisk był spowodowany rozstrojeniem jeneratora - tesla ma z tyłu taka cewkę z pałąkiem do regulacji. W międzyczasie mocno nia pokręciłem (wkręciłem) i generator pracował na dość niskiej częstotliwości, gdy wykręciłem rdzeń pare obrotów częstotliwość poszła w górę i pisk prawie ustał. jednocześnie obserwowałem wzrost napięcia w kunktach pomiarowych obwodów WN.
3. Napięcie na siatkach kineskopu (siatka przyspieszająca) wyniosło 340V (nieznacznie sie zmieniało przy kręceniu cewką oscylatora odchylania poziomego). znalazłem taki punkt kiedy było najwyższe. Pomiar robiłem miernikiem który wskazuje nie szczytowe napiecie ale to skuteczne. W/g schematu powinno być 550V. Jeżeli tam jest coś na wzór sinusoidy to skuteczne 350V * 1,43 = 500V w piku (i to by sie zgadzało pod warunkiem że na schemacie podano warość w piku a nie skuteczną)
4. WN jest, wnioskuję to po tym, że po przyłożeniu śrubokręta do anody lampy stojącej koło transformatora, tworzy się piekny niebieski łuk długości około 3-4 mm. W/g schematu jest to ta lampa która prostuje napiecie w obwodzie WN.
5. Czy jest napiecie na cycku to nie wiem, może gdzieś jest przerwany cycek, nie sprawdzałem tego.
6. Na żarniku kineskopu jest 5,2V
7. Na chwilę obecną po włączeniu TV słychać z głośnika biały szum typowy dla UKFu, reaguje na zakłucenia związane z np włączeniem światła w pokoju (styczniki wyłacznika oświetlenia), nie reaguje na dotykanie metalowym przedmiotem do wejścia antenowego (to niedobrze).
8. Ekran jest totalnie ciemny, nic na nim nie ma, zero poświaty, nic, ciemność.
PS. Dodam jeszcze że przy perwszym włączeniu po około 4 minutach pracy (wtedy też szumiało i ekran był ciemny) wystrzelił jeden z kondensatorów obwodów WN. Zrobił zwarcie takie że aż korki wysadziło. Teraz już wymieniłem ten kondensatorek. Wraz z nim wymieniłem również około 20 innych kondensatorków - wszytkie one były spekane, pewno były sprawne ale nigdy nie wiadomo, więc wymieniłem na takie same pojemności i takie samo napiecie (lub wyższe).
Dzisiaj kupuje oscyloskop (taki stary na allegro ), zawsze chciałem takie cos mieć więc jest okazja wypróbowania w boju. Posprawdzam przebiegi i się odezwę.
Pozdr
SL
-
- 6250...9374 posty
Odepnij doprowadzenie anody kineskopu, weź kabel w kleszcze izolowane i zobacz czy po przybliżeniu do chassis jest łuk, powinien się ciągnąć 1,5-2cm. Jeśli nie ma to szukaj dalej w WN. Wymień EY/DY86.
Jeśli WN jest to zewrzyj na chwilę katode kinola do masy, powinien zaświecić.
Pozdrawiam!
Jeśli WN jest to zewrzyj na chwilę katode kinola do masy, powinien zaświecić.
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 375...499 postów
Czyli mam odpiąć cycka od kineskopu i trzymająć szczybcami (z dobrze zaizolowanymi raczkami) zbliżyc do opaski okalajacej kineskop ?
-
- 1250...1874 posty
Jeśli nie masz rozrusznika serca to Cię nie zabije 
Na dzień dobry usuń kurz z klatki WN, bo sobie lubi napięcie po nim prąd poskakać zamiast przewodem WN.
Potem przełącz na kanał 4 i 5 i sprawdź czy łapiesz jakieś stacje radiowe z UKFu.
Tu masz schemat:
viewtopic.php?f=16&t=18485&start=0

Na dzień dobry usuń kurz z klatki WN, bo sobie lubi napięcie po nim prąd poskakać zamiast przewodem WN.
Potem przełącz na kanał 4 i 5 i sprawdź czy łapiesz jakieś stacje radiowe z UKFu.
Tu masz schemat:
viewtopic.php?f=16&t=18485&start=0
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
-
- 375...499 postów
Schemat już wcześniej znalazłem, w środku tez posprzatałem, jest czyściutko.
No to jak wrócę do domu to podziałam coś.
Pozdr.
SL
No to jak wrócę do domu to podziałam coś.
Pozdr.
SL
-
- 3125...6249 postów
Z tego co piszesz to uważam że masz trochę za niskie wn. na kapturku DY86. Przy sprawnym TV łuk można pociągnąć przynajmniej na 2cm.Sprawdź czy cewka wn. się nie grzeje,sprawdź stabilizację wn. Nawet przy zaniżonym wn coś tam powinno świecić,zwłaszcza po zwarciu katody kinola do masy,pisał Ci o tym Marcin.K. Sprawdź czy żarzy DY86 co też świadczy o prawidłowej pracy odchylania poziomego,zakładając że jest sprawna. I na koniec to od czego należałoby zacząć,pomiar napięć zasilających.
-
- 375...499 postów
Zmierz także napięcia na katodzie i S1 kineskopu, nieprawidłowe wartości tych napięć mogą spowodować zablokowanie kineskopu i w efekcie nie będzie on świecił.
-
- 375...499 postów
Napięcia zasilajace są OK.
DY86 się żarzy, łuk 4 mm jest wtedy jak zbliżam śrubokręt, jak bym zblizył masę to może by łuk był dłuższy... sprawdzę to dzisiaj. Która to siatka S1 ?
Czy to ta oznaczona na schemacie 2,6 ? Na nią idzie napięcie z anody EAA91.
DY86 się żarzy, łuk 4 mm jest wtedy jak zbliżam śrubokręt, jak bym zblizył masę to może by łuk był dłuższy... sprawdzę to dzisiaj. Która to siatka S1 ?
Czy to ta oznaczona na schemacie 2,6 ? Na nią idzie napięcie z anody EAA91.
-
- 1250...1874 posty
http://www.shinjo.info/frank/sheets/071/5/531QQ44.pdf
(tu jako G1)
Pod warunkiem oczywiście, że nikt w międzyczasie go nie wymienił

Pod warunkiem oczywiście, że nikt w międzyczasie go nie wymienił

Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
-
- 375...499 postów
Dziękuję za tę kartę kineskopu, na pewno się przyda. No więc sytuacja wygląda tak:
1. po odpięciu cycka i zbliżeniu do chasis powstaje łuk o długości troszeczkę powyżej 1 cm.
2. napięcie na G1 wynosi 94V i przy regulacji jasności spada praktycznie do 0V
3. napięcie na siatce przyspieszającej wynosi 370V
4. napięcie na siatce skupiajacej wynosi od 137V do 370V (regulacja PRkiem)
5. Napięcie na katodzie jest prawie takie jak zasilanie i wynosi 216V
I teraz najważniejsze, z chwilą wyłaczenia telewixora na jedną sekunde pojawia się jasny ekran w postaci zmniejszającego się kwadratu aż do jego zniknięcia w środku ekranu. Czyli widać że odchylanie pion i pozome działa, jest również WN. Problem zapewne tkwi w przytkaniu katody, G1 ma niższy potencjał od katody, czy to przypadkiem nie blokuje naszego obrazu ?
Nie zrobiłem przywarcia katody do masy bo na schemacie zrobił bym przywarcie przez rezystor i obawiałem się że go spalę, zresztą widać że coś jest nie tak nie z WN tylko z zasilaniem katody.
A Wy co sądzicie ? Co dalej robić ?
Pozdr
SL
1. po odpięciu cycka i zbliżeniu do chasis powstaje łuk o długości troszeczkę powyżej 1 cm.
2. napięcie na G1 wynosi 94V i przy regulacji jasności spada praktycznie do 0V
3. napięcie na siatce przyspieszającej wynosi 370V
4. napięcie na siatce skupiajacej wynosi od 137V do 370V (regulacja PRkiem)
5. Napięcie na katodzie jest prawie takie jak zasilanie i wynosi 216V
I teraz najważniejsze, z chwilą wyłaczenia telewixora na jedną sekunde pojawia się jasny ekran w postaci zmniejszającego się kwadratu aż do jego zniknięcia w środku ekranu. Czyli widać że odchylanie pion i pozome działa, jest również WN. Problem zapewne tkwi w przytkaniu katody, G1 ma niższy potencjał od katody, czy to przypadkiem nie blokuje naszego obrazu ?
Nie zrobiłem przywarcia katody do masy bo na schemacie zrobił bym przywarcie przez rezystor i obawiałem się że go spalę, zresztą widać że coś jest nie tak nie z WN tylko z zasilaniem katody.
A Wy co sądzicie ? Co dalej robić ?
Pozdr
SL