Kiedyś znalazłem (w Honk-Kongu ) 16bitowy DAC w przyzwoitej cenie (<50USD), bardzo szybki.
Do tego dodajemy 16Bit Flash o dowolnie dużej pojemności z samplowanymi przebiegami, CPLD z programowanym dzielnikiem, licznikiem 16bit do taktowania Flasha i mamy piękny generator arbitralny o niskiej zawartości harmonicznych (<90dB) i dużej stałości częstotliwości i amplitudy. Przewidywalny koszt to kilkaset PLN, ale taki fabryczny to kilkanaście tysięcy (zrobiony zresztą identycznie). W przypadku gdy podzielimy pamięć przebiegu na FLASH/RAM możemy zrobić ładowanie kształtów prosto z PC z pliku *.wav.
To pieśń przyszłości, bo tymczasowo robię miernik mocy wyjściowej audio...
Jak stare baby, człowiek głośno myśli i od razu go ciągną za język...
Powiedzcie mi lepiej czy łatwiej podnieść do kwadratu analogowo czy arytmetyką "cyfrową" do wymnożenia są dwie liczby 10 bitowe i stała także 10bitowa.
Bateria rezystorów 8R/2R jest bocznikiem i częścią dzielnika, z którego zbierane jest napięcie pomiarowe, aby uniknąć dodatkowego wymnażania w odpowiednich miejscach dzielnika wpięte są potencjometry do kalibracji zakresów 50W/16R/4R, 8R wychodzi z podziału przez 2. Tak wydzielony sygnał wchodzi na mnożarkę pracująca w trybie podnoszenia do kwadratu U=E^2. Potencjometr z prawej służy do kalibracji wskazania 0.0W. Dzielnik na wyjściu dopasowuje sygnał wyjściowy do zakresu 5VAC miernika (mile widziany V640). Przelicznik to 0.1V/1W o ile się nie pomyliłem.
Pomiar korzysta z definicji P=(1/R)*U^2, oczywiście dla przebiegu sinusoidalnego. Każde zniekształcenie będzie fałszowało wskazania - ale to akurat mało istotne, bo podczas pomiaru mocy równolegle do miernika i tak jest wpięty miernik zniekształceń.
UWAGA: to jest niesprawdzona koncepcja - nie powielać!.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Tak ściubisz te kilobajty, że nic nie można odczytać...
Przełącznik na wejściu będzie musiał wytrzymać spore prądy, chyba bezpieczniej będzie dać osobne złącza dla 4/8/16R.
Można by też zbierać tylko z 2R (z dzielnikiem, jeśli to konieczne) i przełączać dzielnik na wyjściu.
Przydałoby się jakieś zabezpieczenie przeciwprzepięciowe na wejściu AD633.
To tylko koncepcja, wyłącznik zostanie zastąpiony przekaźnikami w takiej konfiguracji styków, aby nie dopuścić do rozwarcia obciążenia. Napięcie wolę wydzielić przed przetwornikiem, aby zawsze pracować w możliwie najwyższym zakresie Uwe (mniejszy błąd).
Wystarczy nie dopuścić do przekroczenia napięcia wejściowego 10V, 633 realizuje Uwe^2/10 przy zasilaniu +/-15V, ma odrobiną zapasu, ale pewnie warto pomiędzy wejście i do biegunów zasilania dać diody np. BAT56.
Bezposrednio bez prostowania i wygladzenia sin(wt) do kwadratu da na wyjsciu multiplikatora F[cos(2wt)] i co dalej?
Czy analogowy detektor RMS nie pasowal by lepiej w tym zastosowaniu? Umozliwi tez pomiar mocy w obecnosci znieksztalcen.
Aleksander Niemand
AD736 mam dostać jutro, jego zastosowanie jest jednak uciążliwe ponieważ współpracuje z niskim poziomem napięć, który dodatkowo przed ADC trzeba wzmocnić np. x20 i dopiero podnieść do ^2. Wadą jest też mocna zależność pasma od poziomu wejściowego. Najłatwiej było by połączyć AD633 w szereg z AD736 wtedy na wyjściu było by napięcie stałe, co znacząco ułatwia pomiar typowym miernikiem VDC.
AD736 ma jedną bardzo poważną zaletę, można na nim zrobić woltomierz ACTrms, co nie jest cechą do pogardzenia, nawet gdyby trzeba podnoscić do kwadratu to co on przetworzy - no ale tu już potrzebny jest dodatkowy procesor i dedykowany wyświetlacz.
VacuumVoodoo dzięki za wskazówkę, sprawdziłem AD736 w trybie o niskiej Rwe, działa doskonale w paśmie 10Hz-100kHz przy amplitudach rzędu 100mV-1Vrms przy mniejszych pasmo jest mniejsze, ale zawsze powyżej 20kHz
Pometer.png
Gdyby trochę pokombinować z przekaźnikami dołączającymi obciążenie, to może dałoby się zrobić tak, że zawsze jest przynajmniej 16R i podłączyć LED-y wskazujące co jest włączone do cewek przekaźników.
Rozrysowałem dzielnik wejściowy, wartości dzielnika dziwne, ale 736 pracuje w trybie niskiej Zwe i ma wtedy tylko 8k impedancji wejściowej.
Przełączanie torów prądowych na przekaźniku RM96, tory napięciowe AZ850.