Jaki JFET do źródła prądowego w lampowym wzm różnicowym

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

MarekBoro
50...74 posty
50...74 posty

Jaki JFET do źródła prądowego w lampowym wzm różnicowym

Post autor: MarekBoro »

Witam,

Jakiś czas temu zbudowałem układ preampa z poniższego schematu jako stopień wyjściowy do DACa z komplementarnymi wyjściami napięciowymi. Układ oryginalnie oparty jest o lampę 12AU7(ECC82) w części różnicowej (desymetryzującej) i 6DJ8(E88CC) jako wtórnik. Oczarowany lampami 6N30P postanowiłem przerobić właśnie ten układ pod te lampy. Jeśli dobranie odpowiedniego punktu pracy lamp nie przysparza mi problemu tak dobranie odpowiedniego JFETa do źródła prądowego w katodach owszem. Oryginalnie był użyty 2SK373 lecz on ma za mały prąd drenu pod dwie triody 6N30P. Obecnie wrzuciłem zamiast źródła rezystor co jednak zdecydowanie pogarsza CMRR...
Proszę więc Was o pomoc w doborze właściwego JFETa - prąd rzędu 30-40mA, napięcie rzędu 3-4V

Obrazek

Pozdrawiam
Marek
witko
100...124 posty
100...124 posty

Re: Jaki JFET do źródła prądowego w lampowym wzm różnicowym

Post autor: witko »

Witam,
Jeśli chcesz koniecznie jfeta to np BF246, BF247 powinien się nadać (najlepiej selekcjonowane z grupy a najwyżej b - bo potrzebne niskie Uds), nie prościej zrobić coś na tranzystorach bipolarnych ?
Pewnie i tak masz je już w szufladzie...
pozdr, wk
MarekBoro
50...74 posty
50...74 posty

Hej,

No muszę mieć JFET dlatego ze mam gotowa PCB pod ten projekt. Zaproponowane przez Ciebie trany* wyglądają obiecująco. Pytanie czy będę umiał uzyskać na nich (i na potencjometrze włącznie) napięcie 3-4V bo taki potencjał musi mieć katoda 6N30P względem siatki.

pozdro,
Marek

* http://pl.wikipedia.org/wiki/Tran
[Piotr]
ludo
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: ludo »

Proszę więc Was o pomoc w doborze właściwego JFETa - prąd rzędu 30-40mA, napięcie rzędu 3-4V
Raczej nie znajdziesz nic odpowiedniego.
JFETy nie sa zbyt dobrymi zrodlami pradowymi ze wzgledu na niska rezystancje wyjsciowa przy tak niskim napieciu drain-source.
Radzilbym w tym przypadku zastosowac zrodlo pradowe oparte o tranzystorze bipolarnym.
_idu

Post autor: _idu »

Jaki FET?
Moja odpowiedź. Najpierw przejrzyj sklepy (co mają na półce) a potem sprawdź czy są w necie noty katalogowe z chrakterystykami. Obliczysz sobie te źródło (choć i tak pewnie będziesz dobierał elementy - FET'y maja spory rozrzut ch-ktyk.).
Jak docelowo płytka to najpierw sprawdzenie czy nie będziesz potrzebował uwzględnić zamienniki o innym układzie wyprowadzeń, regulowane rezystory itp.
Ja potrzebowałem czegoś do lampy DM70 aby zwiększyć jej czułość - znalazłem w necie notę, ch-ki a w sklepie "za rogiem" były skolko ugodno za niską cenę.
MarekBoro
50...74 posty
50...74 posty

Nie jestem w stanie odpytać mojego lokalnego sklepu o wszystkie dostępne JFETy i przebrnąć przez wszystkie PDFy. Zamienione wyprowadzenia bo żaden problem bo bez skracania wyprowadzeń zamienić je łatwo.

Problem w tym ze nie jestem w stanie sam sobie policzyć tego źródła..
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Istnieją scalone źródła prądowe (nawet dwukońcówkowe, będą pasować pod każde PCB gdzie pasuje rezystor). Zmierzyłeś o ile konkretnie spadła Ci symetria po zastosowaniu rezystora? Może nie ma się o co bić.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

A nie da się do tego przypadkiem wykorzystać popularnego LM317?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
MarekBoro
50...74 posty
50...74 posty

jethrotull pisze:Istnieją scalone źródła prądowe (nawet dwukońcówkowe, będą pasować pod każde PCB gdzie pasuje rezystor). Zmierzyłeś o ile konkretnie spadła Ci symetria po zastosowaniu rezystora? Może nie ma się o co bić.
Nie, nie mierzyłem natomiast spice pokazuje bardzo dużą różnicę. Obecna konfiguracja z rezystorem jest bez sensu - już lepiej wziąć jedno z wyjść DACa i dać na zwykłe WK-WA.
Jakie scalone źródła prądowe masz na myśli?
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Czy naprawdę nikt nie dostrzega jak kuriozalne rozwiązanie jest tematem tego wątku? Podwójna kobyła o nachyleniu 18mA/V i wzmocnieniu zaledwie 15V/V ma być użyta na wzmacniacz różnicowy i sterować wtórniki na E88CC, przy czym głównym powodem zastosowania tej pierwszej jest "oczarowanie". Za chwilę będą wzmacniacze różnicowe na 6C33C (bo ktoś będzie oczarowany) i szukanie źródeł prądowych do nich. Na audiostereo z tym, a te pierdolety (razem z "tranami" itp. kwiatkami) zezłomować :!:
MarekBoro
50...74 posty
50...74 posty

przeczytaj raz jeszcze mój pierwszy post w tym wątku i zweryfikuj to co piszesz..
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Nie muszę niczego weryfikować, oczarowany lampą 6Н30П chcesz ją wstawić w przytoczonym układzie w miejsce ECC82 pracującej we wzmacniaczu różnicowym i szukasz tranzystora na źródło prądowe (nic dziwnego, przy takich parametrach tej lampy bez źródła będzie "dno i wodorosty"). Głównym powodem zastosowania 6Н30П jest oczarowanie, bo powody merytoryczne (a więc techniczne) nie istnieją!
Znamienne jest też, jak twierdzisz, że nie masz problemów z ustaleniem punktów pracy lamp, a masz problem z ustaleniem warunków pracy źródła prądowego na jfecie, kiedy w przypadku akurat tego rodzaju tranzystora wygląda to dokładnie tak samo jak ustalanie punktów pracy lamp. No chyba że się ustala na słuch...
_idu

Post autor: _idu »

MarekBoro pisze:Nie jestem w stanie odpytać mojego lokalnego sklepu o wszystkie dostępne JFETy i przebrnąć przez wszystkie PDFy. Zamienione wyprowadzenia bo żaden problem bo bez skracania wyprowadzeń zamienić je łatwo.
To co to za sklep co nie wie co ma na półce?
Zrób selekcję potencjalnych typów = zapytaj z potem wybierz ten właściwy.
MarekBoro pisze: Problem w tym ze nie jestem w stanie sam sobie policzyć tego źródła..
Takie z jednym tranzystorem (lampą) to chyba najłatwiejsza rzecz. Co innego optymalizacja temperaturowa itp... Ale raczej nie zdobędziesz stosownych ch-tyk by dobrać punkt pracy o najlepszych parametrach temperaturowych, napięciowych itd... W 99% procentach znajdziesz jedynie tabelkę z podstawowymi parametrami.

No ale jeśli jak piszesz, Tobie to sprawia trudność - nie każdy jest specem od wyliczeń - to propozycja użycia LM317 (są wersje niskoprądowe) jest właśnie dla Ciebie. To tylko trójkońcowkowy scalak, rezystor którym ustalasz natężenie prądu według prostej zależności (jedno działania na najprostszym kalkulatorze) i kondesator odsprzęgający. W zależności od tego gdzie będzie umiejscowione możesz dodać diodę zabezpieczającą LM317 przed sytuacją gdzie na wyjściu pojawi się wyższe napięcie niż na jego wejściu (wtedy go trafia szlag).
Warto rozważyć jeszcze celowość regulacji/doboru prądu potencjometrem nastawnym.
MarekBoro
50...74 posty
50...74 posty

OTLamp,
Jeśli chcesz dyskutować w tym tonie to dziękuje Ci za taka "pomoc". Nie wiem jak Ty ale ja sprawdziłem zarówno oryginalną wersję z ECC82 i E88CC jak i wersje z 6N30P z rezystorem w katodach. Różnica jest ewidentna (w obu przypadkach ustawione parametry lamp katalogowo), natomiast nie mam zamiaru Cię do niczego przekonywać - jeśli uważasz ze jedna i druga opcja zagra tak samo to zazdroszczę Ci.
MarekBoro
50...74 posty
50...74 posty

niestety zaczyna deptać w kierunku śmietnika dzięki Wam - Thereminator nie będę podejmował z Tobą polemiki na ten temat. Ciekaw jestem jakich Ty lamp używasz w swoim sprzęcie - pewnie dowolnej w końcu każda jest taka sama.

W każdym razie dziękuje tym którzy spróbowali mi pomóc - być może te informacje mi już wystarczą
Ostatnio zmieniony czw, 17 lutego 2011, 14:50 przez MarekBoro, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ