ciekawa az1 - link do allegro
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
-
- 3125...6249 postów
-
- moderator
Re: ciekawa az1 - link do allegro
Najzupełniej typowa (albo ja czegoś nie widzę na tym zdjęciu).
-
- 500...624 posty
Ee tam rzadkość. Po prostu przyzwyczaiłeś się do polskich z lat 50 i innych powojennych, np. Tesli, chociaż AZ1 Tesli z siatkowanymi anodami też widziałem. A rzadkoscią, i to dużą, to są np. AZ2 i AZ3. Widział ktoś, gdzieś, kiedyś?Andrzej Molicki pisze:Jak na AZ1 to anoda z siatki to zadkość
Pozdrawiam
-
- 125...249 postów
-
- 500...624 posty
No rzeczywiście AZ2 i AZ3 na oczy nie widziałem ale AZ1 z siatkowa anoda to też pierwszą widzę . Masz rację najczęsciej u nas były spoytkane te z TELAMu z 50tych lat .
Ostatnio zmieniony czw, 16 czerwca 2005, 16:06 przez Andrzej Molicki, łącznie zmieniany 1 raz.
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma 

No ja też nie, nawet na zdjęciu.Andrzej Molicki pisze:No rzeczywiście AZ2 i AZ3 na oczy nie widziałem
Z siatkowanymi anodami produkowano też lampy odbiorcze. Cel zastosowania takich anod jest zagadką (przynajmniej dla mnie) Trochę lamp prostowniczych można sobie pooglądać tutaj: http://www5b.biglobe.ne.jp/~tritium/europa.htm
Na końcu jest fajna AZ21 z "dzyndzelkiem" u góry:)
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw, 16 czerwca 2005, 14:20 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- moderator
Nie wiem, nawet kiedyś się o to pytałem. Domyślam, się, że siatka jest łatwiejsza w obróbce - można ją łatwo zwinąć w płaskie, szerokie 'rękawy' z katodą w środku, z blachą jest gorzej. Ale tak naprawdę to nie wiem.sergiusz pisze:hmmm, jaka jest przewaga anody z siatki nad "blacha"?
moze lepsza wentylacja... no ale w lampach dazy sie do prozni, wiec za bardzo nie ma co wentylowac anody....hmmm
na pewno jest trudniejsza w wykonaniu. no nie wiem... Dlaczego tak ja zrobili?
Początkowo też tak sądziłem, dopóki nie zobaczyłem tego patentu (po co tak kombinowali to nie mam pojęcia):tszczesn pisze: Domyślam, się, że siatka jest łatwiejsza w obróbce - można ją łatwo zwinąć w płaskie, szerokie 'rękawy' z katodą w środku, z blachą jest gorzej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Ładna, ale dziwnie zrobiona, to fakt. Twoja?OTLamp pisze:Początkowo też tak sądziłem, dopóki nie zobaczyłem tego patentu (po co tak kombinowali to nie mam pojęcia):tszczesn pisze: Domyślam, się, że siatka jest łatwiejsza w obróbce - można ją łatwo zwinąć w płaskie, szerokie 'rękawy' z katodą w środku, z blachą jest gorzej.
tszczesn pisze: Ładna, ale dziwnie zrobiona, to fakt.
No nawet ładna, ale RGN1500 mi się bardziej podoba:)
Niestety nie. Fotka wzięta stąd: http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren ... te/RGN.htmtszczesn pisze: Twoja?
Pozdrawiam
-
- 125...249 postów
A może chodzi o to, że powierzchnia takiej anody siatkowej jest większa niż wykonanej z płaskiej blachy?
To by miało sens, powierzchnia taka zależy od stosunku średnicy drucików do odległości między nimi (średnicy oczek) i od pewnej wartosci jest większa dla siatki w stosunku do blachy.
Druga sprawa jaka mi przychodzi na myśl to mniejsza podatność takiej anody na promieniowanie cieplne katody a co za tym idzie jej mniejsze nagrzewanie się i wtórna emisja.
Co do lampy Valvo to otaczająca anodę "ramka" stanowi poza elementem nośnym również radiator.
To by miało sens, powierzchnia taka zależy od stosunku średnicy drucików do odległości między nimi (średnicy oczek) i od pewnej wartosci jest większa dla siatki w stosunku do blachy.
Druga sprawa jaka mi przychodzi na myśl to mniejsza podatność takiej anody na promieniowanie cieplne katody a co za tym idzie jej mniejsze nagrzewanie się i wtórna emisja.
Co do lampy Valvo to otaczająca anodę "ramka" stanowi poza elementem nośnym również radiator.
pozdrawiam
Marcus
Marcus
-
- moderator
Podobno zmniejszenie mikrofonowania, ale to informacja ze strony nieco "magicznej"OTLamp pisze:Z siatkowanymi anodami produkowano też lampy odbiorcze. Cel zastosowania takich anod jest zagadką

========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- moderator