schematy stopni wejściowych i sterujących dla pp na 6SJ7

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

buczor
20...24 posty
20...24 posty

schematy stopni wejściowych i sterujących dla pp na 6SJ7

Post autor: buczor »

Mam pytanie: czy widzieliście gdzieś schematy dla stopni wejściowych i sterujących na pentodach 6SJ7 dla wzmacniacza pp? Czy zamiast 6SJ7 można zastosować bez zmian schematu ruskie 6Ż8?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: schematy stopni wejściowych i sterujących dla pp na 6SJ7

Post autor: tszczesn »

buczor pisze:Mam pytanie: czy widzieliście gdzieś schematy dla stopni wejściowych i sterujących na pentodach 6SJ7 dla wzmacniacza pp? Czy zamiast 6SJ7 można zastosować bez zmian schematu ruskie 6Ż8?
Można. 6Ж8 to zamiennik 6SJ7.
buczor
20...24 posty
20...24 posty

ale zauważyłem że na pentodach nie ma za wiele schematów w do wzmacniaczy (nie mówię o stopniu końcowym), a ja mam dużo tych ruskich 6ż8 i właściwie czemu nie miało być to przyczynkiem do zastostosowania ich. Mam ogromną proźbę o pokazanie mi jakichś schematów w których mogły by te blaszanki wysterować końcówkę w układzie PP.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

buczor pisze:ale zauważyłem że na pentodach nie ma za wiele schematów w do wzmacniaczy (nie mówię o stopniu końcowym), a ja mam dużo tych ruskich 6ż8 i właściwie czemu nie miało być to przyczynkiem do zastostosowania ich. Mam ogromną proźbę o pokazanie mi jakichś schematów w których mogły by te blaszanki wysterować końcówkę w układzie PP.
Bo jako driver PP pentody są mniej wygodne w użyciu. A schematów wzmacniaczy ze stopniem wstępnym na pentodach jest sporo, zwłaszcza z lampą EF86. Możesz go zaadoptować (głównie to polega na dobraniu punktu pracy). Możesz wtedy mieć trochę mniejsze wzmocnienie na tym stopniu (ale i tak wielkie - stukrotne albo i więcej). No i nie wiem jak z mikrofonowaniem tej lampy, a to w stopniach wejściowych istotne jest.
milionlamp
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: milionlamp »

Lampy 6SJ7 były stosowane jako stopnie napięciowe wzmacniaczy typu combo do gitary [ strasznie starych ]. Chyba FENDER, czy HARMONY.Może były dobre pod względem szumowym? Wydaje mi się że warto eksperymentować. No i ładne są.
buczor
20...24 posty
20...24 posty

Na wstępie dzięki za dobre rady i przepraszam, że nie mogę z Wami pogadać na forum w czasie żeczywistym ale nie mam internetowej stałki więc loguję się z doskoku (w dzisiejszych czasach ten co nie ma stałki to właściwie socjopata, albo tak jak by nadawał z marsa). Biorąc pod uwagę wasze posty biorę się za szperanie w necie, ale jak by Wam się chciało i mieli byście jakiś ciekawy link albo schemacik gdzie stopnie wejściowe i odwracacz fazy były by na 6SJ7 albo na 6ż8 to byłbym wzruszony i zobowiązany.
Pozdrawiam Buczor.
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

ja swego czasu chciałem zrobić wzmacniacz na podstawie Fendera Champ'a 5C1 - chyba najstarszy model fendera. Ale okazało się, że w sklepach elektronicznych nikt niema lamp 6sj7 ani 6ż8. były sovteki, ale w cenie ok.50 zł za sztukę, więc zrezygnowałem...
ODPOWIEDZ