schematy stopni wejściowych i sterujących dla pp na 6SJ7
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
schematy stopni wejściowych i sterujących dla pp na 6SJ7
Mam pytanie: czy widzieliście gdzieś schematy dla stopni wejściowych i sterujących na pentodach 6SJ7 dla wzmacniacza pp? Czy zamiast 6SJ7 można zastosować bez zmian schematu ruskie 6Ż8?
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: schematy stopni wejściowych i sterujących dla pp na 6SJ7
Można. 6Ж8 to zamiennik 6SJ7.buczor pisze:Mam pytanie: czy widzieliście gdzieś schematy dla stopni wejściowych i sterujących na pentodach 6SJ7 dla wzmacniacza pp? Czy zamiast 6SJ7 można zastosować bez zmian schematu ruskie 6Ż8?
ale zauważyłem że na pentodach nie ma za wiele schematów w do wzmacniaczy (nie mówię o stopniu końcowym), a ja mam dużo tych ruskich 6ż8 i właściwie czemu nie miało być to przyczynkiem do zastostosowania ich. Mam ogromną proźbę o pokazanie mi jakichś schematów w których mogły by te blaszanki wysterować końcówkę w układzie PP.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Bo jako driver PP pentody są mniej wygodne w użyciu. A schematów wzmacniaczy ze stopniem wstępnym na pentodach jest sporo, zwłaszcza z lampą EF86. Możesz go zaadoptować (głównie to polega na dobraniu punktu pracy). Możesz wtedy mieć trochę mniejsze wzmocnienie na tym stopniu (ale i tak wielkie - stukrotne albo i więcej). No i nie wiem jak z mikrofonowaniem tej lampy, a to w stopniach wejściowych istotne jest.buczor pisze:ale zauważyłem że na pentodach nie ma za wiele schematów w do wzmacniaczy (nie mówię o stopniu końcowym), a ja mam dużo tych ruskich 6ż8 i właściwie czemu nie miało być to przyczynkiem do zastostosowania ich. Mam ogromną proźbę o pokazanie mi jakichś schematów w których mogły by te blaszanki wysterować końcówkę w układzie PP.
-
- 75...99 postów
Na wstępie dzięki za dobre rady i przepraszam, że nie mogę z Wami pogadać na forum w czasie żeczywistym ale nie mam internetowej stałki więc loguję się z doskoku (w dzisiejszych czasach ten co nie ma stałki to właściwie socjopata, albo tak jak by nadawał z marsa). Biorąc pod uwagę wasze posty biorę się za szperanie w necie, ale jak by Wam się chciało i mieli byście jakiś ciekawy link albo schemacik gdzie stopnie wejściowe i odwracacz fazy były by na 6SJ7 albo na 6ż8 to byłbym wzruszony i zobowiązany.
Pozdrawiam Buczor.
Pozdrawiam Buczor.