Renowacja bakelitowej obudowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Renowacja bakelitowej obudowy
Mam kilka pytan co do renowacji obudów z bakelitu. Czym kleić pęknięcia? Jak wyprostować zdeformowaną górę obudowy? Jak nadać obudowie połysk?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 6250...9374 posty
Re: Renowacja bakelitowej obudowy
Ten temat był już poruszany
Obudowę klej kropelką, superlu lub podobnym wynalazkiem.
Z wyprostowaniem nie będzie łatwo ponieważ bakelit nie jest plastyczny a odkształcenie zapewne było spowodowane długotrwałym naprężeniem i wyższą temperaturą pochodzącą od lamp. Toteż naprostowanie jej w kilka chwil nie jest raczej możliwe bo można tylko zrobić gorzej np. połamać ją. Można się pobawić w ściskanie góry obudowy deskami i delikatne codzienne dokręcanie śruby ścisku ale przydało by się też żeby ów góra obudowy była w wyższej temperaturze co nie będzie takie łatwe.
Obudowę warto potraktować, po umyciu, pastą poleską jeśli jest bardzo brzydka i polerować a potem umyć ją jeszcze raz i natłuścić. Ja do tego celu stosuję olej pochodzący z agregatu z lodówki, jest bardzo tłusty i dość rzadki. Skrzyneczka świeci się po tym jak psu wiadomo co

Obudowę klej kropelką, superlu lub podobnym wynalazkiem.
Z wyprostowaniem nie będzie łatwo ponieważ bakelit nie jest plastyczny a odkształcenie zapewne było spowodowane długotrwałym naprężeniem i wyższą temperaturą pochodzącą od lamp. Toteż naprostowanie jej w kilka chwil nie jest raczej możliwe bo można tylko zrobić gorzej np. połamać ją. Można się pobawić w ściskanie góry obudowy deskami i delikatne codzienne dokręcanie śruby ścisku ale przydało by się też żeby ów góra obudowy była w wyższej temperaturze co nie będzie takie łatwe.
Obudowę warto potraktować, po umyciu, pastą poleską jeśli jest bardzo brzydka i polerować a potem umyć ją jeszcze raz i natłuścić. Ja do tego celu stosuję olej pochodzący z agregatu z lodówki, jest bardzo tłusty i dość rzadki. Skrzyneczka świeci się po tym jak psu wiadomo co

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 1250...1874 posty
Do ewentualnego wypełniania ubytków z kolei świetna jest modelarska żywica - przy odpowiedniej wprawie można z niej nawet odlać brakujące spore fragmenty (można również dość łatwo odlać brakujące gałki, klawisze itp - trzeba mieć jedną sztukę na wzór).
Problem tylko z dobraniem koloru - czarny dość łatwo uzyskać (ja mieszałem żywicę z tonerem od drukarki laserowej - kolor wyszedł świetny ale ewentualnym naśladowcom polecam robienie tego na zewnątrz, założenie starych ubrań i maski przeciwpyłowej). O możliwość uzyskania innych kolorów trzeba by podpytać modelarzy.
Sama żywica ma też pewną wadę - jest dość połyskliwa (chociaż to może zależeć od gatunku) i niestety wyglądem różni się od większości tworzyw. No ale lepsze to, niż dziury/pęknięcia.
Problem tylko z dobraniem koloru - czarny dość łatwo uzyskać (ja mieszałem żywicę z tonerem od drukarki laserowej - kolor wyszedł świetny ale ewentualnym naśladowcom polecam robienie tego na zewnątrz, założenie starych ubrań i maski przeciwpyłowej). O możliwość uzyskania innych kolorów trzeba by podpytać modelarzy.
Sama żywica ma też pewną wadę - jest dość połyskliwa (chociaż to może zależeć od gatunku) i niestety wyglądem różni się od większości tworzyw. No ale lepsze to, niż dziury/pęknięcia.
-
- 6250...9374 posty
Np. MatizzaFurman Zenobiusz pisze:O możliwość uzyskania innych kolorów trzeba by podpytać modelarzy.

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 3125...6249 postów
Zmniejszyć połysk żywicy możemy dodając trochę talku .
-
- 1875...2499 postów
Główny problem to to zdeformowanie bakelitu. Da się to naprostować ręką, ale nie wiem jak po wyprostowaniu to "utrwalić". Metoda na podgrzanie nie wyszła.. Najwyżej od środka podkleje jakieś usztywnienie. Obudowa na szczęście nie ma ubytków.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 625...1249 postów
Odkopię trochę temat. Zrobiłem eksperyment i polakierowałem bezbarwnym lakierem w sprayu obudowę Pioniera - pięknie się świeci. To chyba też dobra metoda na nabłyszczanie bakelitu. Zdjęcia postaram się wrzucić pod wieczór.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- 6250...9374 posty
-
- 1875...2499 postów
Lakier i tak będzie trwalszy niż politura.
A ze lakiery w sprayu są popularne i łatwo się nakłada to przemawia na plus.
Jestem ciekaw co z tego wyjdzie.
A ze lakiery w sprayu są popularne i łatwo się nakłada to przemawia na plus.
Jestem ciekaw co z tego wyjdzie.
-
- 625...1249 postów
Wyszło po prostu pięknie
Ten kurz to dlatego, że było robione w warsztaciku i tam było pełno wiórów. W każdym razie obudowa świeci się pięknie i polecam tę metodę. Zdjęcia nie oddają tego całkowicie, ale na prawdę jest pięknie.
PS Chce ktoś może tą obudowę? Tylko u góry uszkodzona, reszta cała. Mój Pionierek ma już inny domek, także ta jest mi zbędna.

Ten kurz to dlatego, że było robione w warsztaciku i tam było pełno wiórów. W każdym razie obudowa świeci się pięknie i polecam tę metodę. Zdjęcia nie oddają tego całkowicie, ale na prawdę jest pięknie.
PS Chce ktoś może tą obudowę? Tylko u góry uszkodzona, reszta cała. Mój Pionierek ma już inny domek, także ta jest mi zbędna.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- 3125...6249 postów
Wybacz Kolego,nie lubię krytykować ale jak na mój gust przedobrzyłeś.Z całym szacunkiem do C
ebie i twojej pracy,widziałeś tak "świecącego" Pioniera?
Pozdrawiam.
ebie i twojej pracy,widziałeś tak "świecącego" Pioniera?
Pozdrawiam.
-
- 625...1249 postów
Nie, ale to eksperyment
Ta obudowa i tak do niczego się nie przyda.

Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- 3125...6249 postów
Tak się zastanawiam czy nie najlepszą metodą,dającą zbliżony efekt do oryginału,jest pociągnięcie bakelitu politurą.Nie jest to mój wynalazek,tą metodę opisywał już wcześniej któryś z kolegów.Pozdrawiam.
-
- 500...624 posty
Czuję się wezwany do tablicy.
Metoda opisana jest tu: viewtopic.php?f=11&t=16955
Od tego czasu wypolerowałem jeszcze dwie inne skrzynki i muszę przyznać że już nigdy nie użyję niczego innego jak szelaku.
Minęło kilka miesięcy od pierwszej próby, radio od tego czasu zostało wielokrotnie wytarte mokrą sciereczką, a połysku nie ubyło.
Należy pamiętać aby używać bardzo rozcieńczonej politury. Warto wykonać najpierw próby.
Metoda opisana jest tu: viewtopic.php?f=11&t=16955
Od tego czasu wypolerowałem jeszcze dwie inne skrzynki i muszę przyznać że już nigdy nie użyję niczego innego jak szelaku.
Minęło kilka miesięcy od pierwszej próby, radio od tego czasu zostało wielokrotnie wytarte mokrą sciereczką, a połysku nie ubyło.
Należy pamiętać aby używać bardzo rozcieńczonej politury. Warto wykonać najpierw próby.