podrecznik
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 5...9 postów
podrecznik
Witam!
Chcialbym "lyknac" troche wiadomosci na temat budowy,dzialania i ewentualnych drobnych napraw starych lampowych odbiornikow. Jestem totalnie "zielony" w temacie i kupilem na Allegro podrecznik dotyczacy radiotechniki(autorzy o takim samym nazwisku-Lewinscy-). Okazalo sie,ze jest "troche" za trudny i przez to niezbyt zrozumialy dla mnie. Czy ktos moglby mi polecic cos bardziej przystepnego,bo nie chcialbym na forum "przynudzac" jakikis debilnymi pytaniami,tylko w "zaciszu domowego ogniska" sam sie co nieco doksztalcic.Pozdro!!!! Wieslaw Helman
Chcialbym "lyknac" troche wiadomosci na temat budowy,dzialania i ewentualnych drobnych napraw starych lampowych odbiornikow. Jestem totalnie "zielony" w temacie i kupilem na Allegro podrecznik dotyczacy radiotechniki(autorzy o takim samym nazwisku-Lewinscy-). Okazalo sie,ze jest "troche" za trudny i przez to niezbyt zrozumialy dla mnie. Czy ktos moglby mi polecic cos bardziej przystepnego,bo nie chcialbym na forum "przynudzac" jakikis debilnymi pytaniami,tylko w "zaciszu domowego ogniska" sam sie co nieco doksztalcic.Pozdro!!!! Wieslaw Helman
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
-
- 625...1249 postów
Re: podrecznik
A. Suchanek - Podstawy radiotechniki i telewizji
Przyjemne też jest "ABC Radioamatora" Klimczewskiego.
Przyjemne też jest "ABC Radioamatora" Klimczewskiego.
-
- 3125...6249 postów
ABC naprawy odbiorników radiowych - W.TRUSZ
ABCnaprawy odbiorników telewizyjnych - W.TRUSZ
Autor opisuje w przystępny sposób podstawy radiotechniki.Opis podstawowych narzędzi oraz części niezbędnych do wykonywania prostych napraw.Dodatkowym atutem są opisy i schematy sprzętu z tamtej epoki.Jedyny feler to ostatnie znane mi wydanie pochodzi z 1966r.
ABCnaprawy odbiorników telewizyjnych - W.TRUSZ
Autor opisuje w przystępny sposób podstawy radiotechniki.Opis podstawowych narzędzi oraz części niezbędnych do wykonywania prostych napraw.Dodatkowym atutem są opisy i schematy sprzętu z tamtej epoki.Jedyny feler to ostatnie znane mi wydanie pochodzi z 1966r.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
No i Basuwiesławie naucz się stosować polskie znaki, to wcale nie trudne. Czytając Twój post to jak jeść mielonego z sianem...
Wracając do tematu polecam również naumienie się czytania charakterystyk lamp elektronowych. To naprawdę proste (sam się musiałem nauczyć).
Wracając do tematu polecam również naumienie się czytania charakterystyk lamp elektronowych. To naprawdę proste (sam się musiałem nauczyć).
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Dla nauki radiotechniki polecam dwie książki:
"Radio ależ to bardzo proste" oraz "Tranzystor ależ to bardzo proste".
Dwie pozycje z cyklu ... ależ to bardzo proste, tłumaczenia z francuskiego. Naprawdę łopatologicznie wytłumaczone jak to działa.
Książki w stylu dyskusji specjalisty z osobą totalnie lewą w temacie ale mająca zrobić radio / radio tranzystorowe na zamówienie tegoż pierwszego dyskutanta.
Książki Klimczewskiego - owszem też doskonały podręcznik do "naumienia się" radiotechniki.
Potem już można sięgać po książki jak p. Lewińskiego oraz pozycje typu poradniki - jak wspomniany Poradnik Radioamatora.
Warto coś prostego zrobić nawet w tzw pająku bo nabyte umiejętności w ten sposób będą bardzo przydatne.
"Radio ależ to bardzo proste" oraz "Tranzystor ależ to bardzo proste".
Dwie pozycje z cyklu ... ależ to bardzo proste, tłumaczenia z francuskiego. Naprawdę łopatologicznie wytłumaczone jak to działa.
Książki w stylu dyskusji specjalisty z osobą totalnie lewą w temacie ale mająca zrobić radio / radio tranzystorowe na zamówienie tegoż pierwszego dyskutanta.
Książki Klimczewskiego - owszem też doskonały podręcznik do "naumienia się" radiotechniki.
Potem już można sięgać po książki jak p. Lewińskiego oraz pozycje typu poradniki - jak wspomniany Poradnik Radioamatora.
Warto coś prostego zrobić nawet w tzw pająku bo nabyte umiejętności w ten sposób będą bardzo przydatne.
-
- 375...499 postów
"Naprawa i strojenie odbiorników radiowych" Lewińskiego. Polecam szczególnie wydania wcześniejsze, z lat 50tych, ponieważ późniejsze są zubożone w wiele ciekawostek przydatnych dla początkujących.
Witam. Listę polecanej literatury proponuję rozszerzyć o kultowe "Jak czytać schematy radiowe" Cz. Klimczewskiego /przez niektórych traktowane jako "odrobinę" staromodne / a także o "Pomiary w radiotechnice" Bohumira Kleskena /bardzo dobra i zrozumiale podana wiedza ,szczególnie w częsci dotyczącej praktycznych pomiarów odbiornika radiowego/ Podzielam opinię o "przewadze" pierwszych dwu wydań " Napraw i strojenia.." nad póżniejszymi wydaniami .
Proponuje użyć dużego ekranu komputera i GOOGLE. Wpisywać niezrozumiałe zdania -z ksiazki- w GOOGLE.
ONO jest cierpliwe i zawsze znajdzie odpowiedź .Ta metoda wymaga komfortu .Możę też być rzutnik multimedialny -rzucajacy obrazem o ścianę .
Książki są na pewno bardzo dobre -ale zawsze musi być coś o charakterze encyklopedii na podorędziu..teraz sa takie możliwości . I cierpliwośći ze 2kg.
# popr. "napewno" #
ONO jest cierpliwe i zawsze znajdzie odpowiedź .Ta metoda wymaga komfortu .Możę też być rzutnik multimedialny -rzucajacy obrazem o ścianę .
Książki są na pewno bardzo dobre -ale zawsze musi być coś o charakterze encyklopedii na podorędziu..teraz sa takie możliwości . I cierpliwośći ze 2kg.
# popr. "napewno" #
Ostatnio zmieniony śr, 2 lutego 2011, 09:48 przez KaW, łącznie zmieniany 1 raz.
KaW pisze:Proponuje użyć dużego ekranu komputera i GOOGLE. Wpisywać niezrozumiałe zdania -z ksiazki- w GOOGLE.
Książki są napewno bardzo dobre -ale zawsze musi być coś o charakterze encyklopedii na podorędziu..teraz sa takie możliwości . I cierpliwośći ze 2kg.
Ta metoda ma jedną wadę. 99% procent jakie otrzyma będzie zapewne bezużyteczne, błędne lub nawet nie na temat. Zanim nauczy się wyławiać to co ma wartość minie jeszcze więcej czasu - a porażki mogą tylko zniechęcić.
Mimo wszystko należy najpierw poznać podstawy. Dlatego polecam książki gdzie w sposób łopatologiczny i nie zniechęcający nauczą podstaw - książki które czyta się jak belletrystykę / dobry kryminał / romansik (niepotrzebne skreślić

Dodam kiedyś zainteresowałem się chemią tylko dzięki genialnie napisanej książce - Księga pierwiastków.
A elektronika a raczej radiotechnika - zaczęło się od trzech książek: Od anteny do głośnika (tłumaczenie z rosyjskiego), Tranzystor ależ to bardzo proste i Radio ależ to bardzo proste. Na książki p. Klimczewskiego trafiłem znacznie później.
o wspomnianych trzech lekturach kolejnymi były Radioamator i Krótkofalowiec oraz kilka książek opisujących budowę odbiorników radiowych oraz książka opisująca zasady telewizji.
Warto się przemóc zacząć cokolwiek robić samodzielnie. Podstaw teoretycznych trzeba się "naumieć" - potem będzie już łatwo. Internet owszem jest dobry ale niestety walory edukacyjne ma znikome - w internecie można wszystko napisać - brednie tez i sprzedać jako prawdę - taka wpadkę zaliczyła nieraz polska edycja Wikipedii. Co innego znaleźć konkretne dane, noty katalogowe, sprzedawców itd - to tak tu internet jest bezkonkurencyjny.
-
- 2500...3124 posty
Mam nadzieję, że człowiek zerknął di działu "linki i odnośniki".
O ile pamiętam były tam również linki skad można pobrać książki.
Niestety gorzej jest z książkami w j. polskim.
O ile pamiętam były tam również linki skad można pobrać książki.
Niestety gorzej jest z książkami w j. polskim.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Witam.Uzupełniając listę polecanych Koledze tytułów,warto także wymienić "Radiotechnika bez wielkich problemów" Otto Limana, polskie tłumaczenie L. Niemcewicza /autora katalogu lamp/ WKŁ ,1975.Książka powstała w oparciu o wieloletnią serię artykułów autora w cenionym przed laty czasopiśmie "Funkschau".
Witam .I kolejne uzupełnienie listy.Podręcznik Radioperatora Krótkofalowca.Książka jak wynika z tytułu dedykowana jest krótkofalowcom.Jednak jej cenną zaletą jest bardzo solidna i doskonale "podana" wiedza radiotechniczna.Ciekawa jest również część /40 stron !!/ poświęcona urządzeniom z demobilu / schematy RBM ,KWM ,Lambda ...!! / Wdanie WKŁ ,1967 r.L. Kossobudzki,J. Ładno,w.Konwiński.