Dwa trafa szeregowo...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Dwa trafa szeregowo...
Czy takie rzeźbienie w przysłowiowym gównie ma sens: mam trafo dające napięcie powiedzmy 230V a potrzebuję 250V. Czy dołożenie dodatkowego szeregowego trafa o takiej samej wydajności prądowej i napięciu 20V ma sens fizyczny? Według mnie powinno to działać ale może jest jakieś ale o którym nie wiem. Nie chodzi tu o zasilanie wzmacniacza więc darujmy sobie sens praktyczny.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: dwa trafa szeregowo...
Fizycznie jest możliwe łączenie transformatorów o różnych napięciach wtórnych. W przypadku odłączenia zasilania jednego transformatora napięcie wyjściowe będzie równe napięciowy wyjściowemu zasilanego transformatora. W praktyce łączy się transformatory o identycznych napięciach wyjściowych. Ekonomicznego sensu to nie ma.
Ratujmy stare tranzystory!
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Da się i powinno działać, IMHO nie różni się to zbytnio od łączenia szeregowo kilku uzwojeń wtórnych jednego transformatora.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- futrzaczek2
- 625...1249 postów
Jest taka możliwość, mniejszy transformator może mieć nawet wyższą wydajność prądową.
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 

Dzięki za odzew. To, że łączy się w ten sposób trafa o jednakowych napięciach to wiem od dawna. Nawet LDM kiedyś produkował wzmacniacze (tranzystorowe) zasilane nie z jednego symetrycznego trafa 160W tylko z dwóch połaczonych szeregowo transformatorów 80-ciowatowych. Za to nigdy nie widziałem połączenia dwóch różnych transformatorów i zaciekawiło mnie czy tak w ogóle można.
Można i czasem się to stosuje przy dużych transformatorach gdzie taniej dostawić jest mały do korekty napięcia, niż wyprowadzać kolejne odczepy z dużego.
Witam!
Dołożyłem taki mały 12 V do większego, aby uzyskać zaplanowane napięcie, działało 6 lat bez awarii.
pzdr
Dołożyłem taki mały 12 V do większego, aby uzyskać zaplanowane napięcie, działało 6 lat bez awarii.
pzdr
A coś takiego ma prawo działać czy to hard core które wyległo mi się w chorej głowie? Chodzi mi o pożenienie tak dwóch transformatorów 2x17V i 2x7V aby uzyskać 2x24V pod prostownik dwupołówkowy dwudiodowy.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Jeśli zepniesz uzwojenia w fazie powinno działać bezproblemowo.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Będzie działać. Łącząc w identyczny sposób dwa popularne transformatory TS30/1 (sieciowy od "Kankana", "Sarabandy", "Klawesyna"), po uprzednim rozłączeniu uzwojeń anodowych każdego z transformatórów (składających się w istocie z dwóch połówek po 110V) - można użuć lampy prostowniczej (EZ80, EZ81) zamiast mostka selenowego.painlust pisze:A coś takiego ma prawo działać czy to hard core które wyległo mi się w chorej głowie? Chodzi mi o pożenienie tak dwóch transformatorów 2x17V i 2x7V aby uzyskać 2x24V pod prostownik dwupołówkowy dwudiodowy.
łącząc 2 trafa sieciowe (lub więcej), uzwojenia wtórne w przeciwfazie uzyskujemy zmniejszenie napięcia, tego o wyższym o to, co trafo o niższym, w ten sposób można uzyskać redukcję np. napięcia anodowego, czy dla żarzenia bez odwijania uzwojeń, na etapie prób z nową konstrukcją to bywa praktycznym rozwiązaniem, oczywiście na koniec warto dobrać jedno dobre trafo sieciowe
-
- 375...499 postów
Zależy do czego potrzebujesz te 250V. Jeśli nie jest wymagana separacja galwaniczna od sieci, wtedy można połączyć transformator jako autotransformator i uzyskać dodanie/odjęcie napięcia wtórnego od napięcia sieci.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Jestem gotów się założyć, że separacja galwaniczna jednak jest niezbędna 

Nie dotknąłbym urządzenia bez separacji galwanicznej...
Nie no.painlust pisze:Nie dotknąłbym urządzenia bez separacji galwanicznej...