Wzmacniacz lampowy małej mocy. Ukończony

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Macck
250...374 postów
250...374 postów

Wzmacniacz lampowy małej mocy. Ukończony

Post autor: Macck »

Obrazek

Witam wszystkich! Jako że jest to moja pierwsza konstrukcja w dziale DIY i pierwsza poważniejsza - proszę o wyrozumiałość. Konstrukcja powstała na potrzeby konkursu.

1. Wzmacniacz Single Ended , lampowy o niewielkiej mocy.
- wzmacniacz został wykonany na rosyjskich lampach
* 6n2p w preampie
* 2x 6p14p w końcówce mocy
- wzmacniacz gra w trybie triodowym (taki kaprys , poza tym nie chciałem dużo mocy)
- schemat projektowałem samodzielnie w tym miejscu dziękuję kolegom z triody , za cierpliwość i pomoc w zrozumieniu działania takich układów (nie chciałem zerżnąć żywcem , poza tym to praca konkursowa)
- Wykorzystano tutaj trafa tg2,5/1/666
- Wzmacniacz obliczyłem na około 2W/kanał , jak wiadomo , z tych lamp można wyciągnąć do 5Wat ale ja nie chciałem.
- Transformator to TS50 zakupiony na zamówienie w toroidy.pl
Specyfikacja
PRI :230
Sec:
1- 220V /120mA
2- 6.3V / 2,5A

2. Obudowa i chasiss
Obudowa została wykonana ze starej szuflady , został obcięty front , całość dokładnie wyczyszczona i pomalowana lakierem o ciekawym kolorze .
Front i góra to 2mm blacha aluminiowa , którą znalazłem w opłakanym stanie , została ona wyczyszczona i pomalowana sprayem na złoto.
Z tyłu : terminal głośnikowy , gniazdo IEC , i bezpiecznik
na froncie mamy wejście , regulację głośności , napięcie anodowe (niebieski switch) i żarzenie (czerwony switch)

Obrazek Obrazek

3. Zasilacz
Został wykonany na płytce PCB także własnej roboty i projektu.
Na wejściu po pierwszym kondensatorze mamy około 305V
Filtracja to :
3x 100uF /400V
2x 47uF /400V
1x 100nF/400V
1x 470nF/400V
i rezystory 5 Watt , mostek 6A
został także zamontowany "przycisk bezpieczeństwa" czyli + zwarty przez 110kR do masy , gdy trzeba coś zmienić , po prostu rozładowywujemy tym kondensatory .

Przepraszam że poniższa fotka nie jest na elce ale nie mogłem tego za nic wrzucić :/
Link

Obrazek

4. Montaż i uruchomienie :
Wzmacniacz zlutowałem w 2 dni mając już gotowy moduł zasilania.
Wykorzystałem szynę masy przez środek układu - zdało egzamin.
Front jest podłączony do masy poprzez gniazdo , góra gdy jest przykręcona zwiera się do frontu i ekranuje całość.
Żarzenie zsymetryzowane do masy rezystorami 100Ω
Włączam całość - działa jednak był problem z lekkim charczeniem w jednym z kanałów i szumiał potek . Poprawiłem wszystkie luty jednak nic to nie dało - problemem okazała się 6n2p w preampie. W tym momencie delikatne śmieci wnosi do układu kiepski potencjometr oraz czasem przestają łączyć podstawki (kupione w amptone - strasznie się klekoczą tak jak i gniazdo bezpiecznika które zastąpiłem tańszym ale solidniejszym z avt )

Obrazek

Drugi dzień - po rozgrzaniu włączyłem mój sprzęt do odtwarzacza iRiver E30 już bez szumów i zakłóceń .
Trafa gł. są zlutowane na wyjścia 4Ohm bo takie "kolumny" tylko miałem

5. Wrażenia odsłuchowe ?
Nie wiem jak powinien grać wzm. lampowy , ale mój gra równym pasmem , z dobrym basem i fajnym wokalem , nic mi nie wybrzusza . Głośników rewelacyjnych nie mam ale i tak mi się podoba , mój zestaw komputerowy może się schować 5 km pod ziemię.
Myślę że z lepszymi głośnikami zagrało by genialnie - co do głośności dla mnie jest wystarczająca . Słychać wszystko bardzo dobrze .
Obrazek