W tzw. wolnym czasie dobrałem się do Stolicy. Radio kompletne lakier w idealnym stanie.
Po wymianie elektrolitów m.cz. ożyła gra czyściutko bez żadnego przydźwięku.
Niestety do cewek w.cz. dobrały się myszki
Może ktoś z kolegów dysponuje takimi cewkami lub sprawnym chassis --chciałbym do końca ożywić radyjko
Ostatnio zmieniony sob, 12 lutego 2011, 13:15 przez zagore1, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak szczerze powiedziawszy to te cewki źle nie wyglądają. Przy odrobinie cierpliwości da się je naprawić. Najpierw uruchom radio na KF, te cewki raczej są OK?
Pozdrawiam!
Marcin K. pisze:Tak szczerze powiedziawszy to te cewki źle nie wyglądają. Przy odrobinie cierpliwości da się je naprawić. Najpierw uruchom radio na KF, te cewki raczej są OK?
Pozdrawiam!
He he Marcin to nie tak - moje są całkowicie pogryzione. Zdj jest przykładowe bo zrozumiałem (może źle) że kolega KaW pytał ogólnie gdzie te cewki się znajdują i jak wyglądają.
W moim radiu były odchody myszy to i cewki pogryzły
.....he-he -jest cały komplet -we i osc oraz cewka filtru pcz. ...hehe
STAN optyczny bdb -a elektryczny to dopiero jak zgęstnieje zainteresowanie.
Prosze na pw.
Ja wczoraj dostałem Stolicę. Radio kompletne, chassis nawet nie demontowane bo pod spodem, w śrubkach, tkwi jeszcze drucik coś na kształt plomby zabezpieczającej. Lampy wszystkie z roku 1956 firmy ZWLE. Obwody żarzenia wszystkich lamp sprawne. Transformator zasilający wygląda na sprawny. Odstają mosiężne listwy ozdobne na dole i u góry. Napis "Stolica" umieszczony bezpośrednio pod okiem magicznym a nie pod skalą jak w niektórych innych "Stolicach". Wieczorem jak już dzieci usną zabiorę się za dokładne oględziny i czyszczenie. Jednakże cewki pod spodem trochę pogryzione, skala również pęknięta. Ma może ktoś skalę na zbyciu?
Pozdrawiam,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
Mam dylemat. W listopadzie wysłałem do kolegi CJN chassis stolicy do reanimacji (miał wymienić pogryzione przez myszy cewki i zestroić. Na początku grudnia napisał mi,że chassis jeszcze nie zrobił bo miał awarię ogrzewania. I od tego czasu zamilkł. Nie dzała jego poczta, telefon wyłączony. Ponieważ ma 71 lat więc najprawdopodobniej coś niedobrego się stało.
Nie wiem czy wypada pisać do rodziny o odesłanie chassis?
Sam nie wiem co robić?...
A może ktoś z kolegów ma na zbyciu sprawne chassis Stolicy?
Mam książkę, w której jest tabela danych nawojowych i indukcyjności cewek stosowanych w takich odbiornikach. Mogę zrobić zdjęcia i podesłać.
Myślę że warto wyjaśnić sytuację i skontaktować się z tą rodziną, w końcu - co by się nie działo - to Twój odbiornik i chciałbyś go odzyskać.
Pozdrawiam!
g.marciniak pisze:Mam książkę, w której jest tabela danych nawojowych i indukcyjności cewek stosowanych w takich odbiornikach. Mogę zrobić zdjęcia i podesłać.
Myślę że warto wyjaśnić sytuację i skontaktować się z tą rodziną, w końcu - co by się nie działo - to Twój odbiornik i chciałbyś go odzyskać.
Pozdrawiam!
Mam adres to spróbuję napisać...zobaczę co z tego wyjdzie??
Witam ! mam na zbyciu cewki z tego OR niestety nie są one na płytce która była cała połamana i do niczego nie przydatna tylko luzem, ale sprawne jeśli jeszcze ich potrzebujesz napisz na priv a ja postaram się zorganizować wysyłkę.
Ratujmy wszystko co się da i jest na lampach !
Dzisiaj zadzwoniła do mnie żona Kolegi CJN. Kolega CJN zmarł 8 grudnia (
Żona wyrzuciła wszystko co było w pracowni na śmietnik. I to by było na tyle....