Wzmacniacze słuchawkowe i "fala uderzeniowa"

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

Wzmacniacze słuchawkowe i "fala uderzeniowa"

Post autor: elektro_nowy »

Na stronie Lampowo-słuchawkowy wzmacniacz OTL (historia pewnego Tygryska) autorka opisuje budowę wzmacniacza na ECL86 i pierwsze włączenie:
Słuchawki na uszy, włączamy PLAY w discmanie i uwaga - załączamy napięcie anodowe... Puch! Przez głowę przebiegła fala uderzeniowa, którą wywołały słuchawki w chwili podłączenia zasilania...
Wiem że sama koncepcja takiego wtórnika na ECL86 nie jest tu zbyt ceniona ale zostawmy to na boku.
Pytania:

1. Czy wszystkie rodzaje wzmacniaczy OTL posyłają taką "falę uderzeniową" na słuchawki przy włączeniu i konieczne jest opóźnione ich załączanie?

2. Czy w ramach tego opóźnionego załączania wtórnik musi być obciążony jakimś obciążeniem zastępczym kiedy słuchawki jeszcze nie są podłączone? Czy też może sobie "wisieć" z otwartym wyjściem?

3. Czy zwyczajny wzmacniacz SE, z transformatorem, np. taki gdyby podłączyć do wyjścia słuchawki zamiast głośnika (pewnie przez jakiś dzielnik, nie próbowałem jeszcze) też może zrobić taki strzał?
Na głośnikach nigdy nic takiego nie stwierdziłem ale słuchawki są o wiele czulsze...
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Wzmacniacze słuchawkowe i "fala uderzeniowa"

Post autor: jethrotull »

elektro_nowy pisze: 1. Czy wszystkie rodzaje wzmacniaczy OTL posyłają taką "falę uderzeniową" na słuchawki przy włączeniu i konieczne jest opóźnione ich załączanie?
W przypadku zasilania symetrycznego ten problem nie występuje.
2. Czy w ramach tego opóźnionego załączania wtórnik musi być obciążony jakimś obciążeniem zastępczym kiedy słuchawki jeszcze nie są podłączone? Czy też może sobie "wisieć" z otwartym wyjściem?
Może sobie wisieć. Zastanów się, co sprawia, że wyjście wzmacniacza transformatorowego nie może być nieobciążone.
3. Czy zwyczajny wzmacniacz SE, z transformatorem, np. taki gdyby podłączyć do wyjścia słuchawki zamiast głośnika (pewnie przez jakiś dzielnik, nie próbowałem jeszcze) też może zrobić taki strzał?
Na głośnikach nigdy nic takiego nie stwierdziłem ale słuchawki są o wiele czulsze...
Nie wywoła strzału. Ten strzał wiąże się z koniecznością przeładowania kondensatora separującego słuchawki, który bez sygnału ma około połowę napięcia zasilania od strony lampy. Stąd moja uwaga o zasilaniu symetrycznym. W przypadku gdy separacja jest transformatorowa nie występuje rzecz jasna takie zjawisko.
elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

jethrotull pisze:Zastanów się, co sprawia, że wyjście wzmacniacza transformatorowego nie może być nieobciążone.
To akurat wiem. Moje pytanie dotyczyło tylko OTL.
A OTLe zasilane symetrycznie to jakie?
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

W sensie, pytasz co to jest zasilanie symetryczne?
elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

Nie. :P Nie wiem jak wygląda wzmacniacz OTL zasilany symetrycznie.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Wystarczy, że Ua będzie wstawać łagodnie = szeregowy rezystor albo tranzystor w zasilaczu.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

elektro_nowy pisze:Na stronie Lampowo-słuchawkowy wzmacniacz OTL (historia pewnego Tygryska) autorka opisuje budowę wzmacniacza na ECL86 i pierwsze włączenie:
Słuchawki na uszy, włączamy PLAY w discmanie i uwaga - załączamy napięcie anodowe... Puch! Przez głowę przebiegła fala uderzeniowa, którą wywołały słuchawki w chwili podłączenia zasilania...
Problem kopniaka w mozg rozwiazujemy przed odwrocenie kolejnosci czynnosci wyliczonych powyzej.
Aleksander Niemand