Zwrotnica?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- AZ12
- 3125...6249 postów
Zwrotnica?
Witam
Ostatnio wygrzebałem taką płytkę z elementami LC posiadająca wejście i wyjścia symetryczne o impedancji 300Om, po wstępnym rozwiązaniu okazuje się, że to jest zwrotnica antenowa. Czy jest to zwrotnica do telewizora VHF-UHF.
Ostatnio wygrzebałem taką płytkę z elementami LC posiadająca wejście i wyjścia symetryczne o impedancji 300Om, po wstępnym rozwiązaniu okazuje się, że to jest zwrotnica antenowa. Czy jest to zwrotnica do telewizora VHF-UHF.
Ratujmy stare tranzystory!
Re: Zwrotnica?
Może bardziej filtr z AZART'a? I czy to nie jest właśnie filtr dla radia, który obcina sygnał TV? Zgaduję, bo już dawno takiego nie miałem w ręce.
-
- 375...499 postów
Widać, że ma ona chyba dwa wyjścia - na środku i po prawej. Może to być zwrotnica do TV z oddzielnym wejściem VHF i UHF, albo też zwrotnica TV - UKF - spotkałem się z obydwoma wersjami.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Jeśli to miałoby mieć wyjście na radio to raczej filtr dolnoprzepustowy OIRT, czyli na ok. 74MHz. Tak więc filtr trzeba by przestroić na 104MHz, a to wymaga grzebania w elementach LC.
Jeśli to miałoby mieć wyjście na radio to raczej filtr dolnoprzepustowy OIRT, czyli na ok. 74MHz. Tak więc filtr trzeba by przestroić na 104MHz, a to wymaga grzebania w elementach LC.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 25...49 postów
To jest stary wynalazek, umożliwiający podłączenie jedną linią 300-omową do telewizora dwóch anten: na I oraz II/III pasmo TV. Taki wynalazek montowało się na maszcie antenowym (w obudowie oczywiście), podłączało dwie anteny (do oczek lutowniczych na końcach płytki) i ze środka prowadziło kabel płaski do OTV. Widziałem w akcji, nawet nieźle działało.
pzdr.
pzdr.

Stare jest piękne (ale tylko w technice
)

1-potrzebna jest druga strona -od strony druku.
2-gdyby to był sumator sygnału to musi mieć jakiś element na którym to sumowanie się realizuje.
2-gdyby to był sumator sygnału to musi mieć jakiś element na którym to sumowanie się realizuje.
argus pisze:To jest stary wynalazek, umożliwiający podłączenie jedną linią 300-omową do telewizora dwóch anten: na I oraz II/III pasmo TV. Taki wynalazek montowało się na maszcie antenowym (w obudowie oczywiście), podłączało dwie anteny (do oczek lutowniczych na końcach płytki) i ze środka prowadziło kabel płaski do OTV. Widziałem w akcji, nawet nieźle działało.
pzdr.
Lub rozdzielenie pasma UKF od TV.
-
- 25...49 postów
W przypadku tego układu sumowało się bezpośrednio na wejściu TV.
pzdr.
pzdr.
Stare jest piękne (ale tylko w technice
)