Masa w obwodach drukowanych

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tomix
100...124 posty
100...124 posty

Masa w obwodach drukowanych

Post autor: tomix »

Projektując płytkę przedwzmacniacza zacząłem zastanawiać się nad sposobem prowadzenia masy - w związku z tym nasunęło mi się pytanie:
Czy masa powinna zajmować całą wolną powierzchnię płytki, czy wystarczą same ścieżki?
Dla zobrazowania sytuacji przedstawiam dwie wersje płytki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Masa

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Ja tam ekspertem żadnym nie jestem, ale doświadczenie nauczyło mnie, że masę trzeba prowadzić porządnie i to grubymi ścieżkami lub przewodami. Dlatego jeśli o mnie chodzi to wybrałbym projekt z masą na całej powierzchni płytki (lub przynajmniej na jesj sporej części).
_idu

Post autor: _idu »

Odradzam stosowanie zamkniętych pętli. Zacznie łapaś zakłocenia jak cewka.
Ponadto warto poszperać w stosownej literaturze. Obecnie problem zagadnienia zakłóceń propagowanych przez połączenia drukowane jest obecnie "bardzo na czasie" we wspóczesnej cyfrówce. Są tam pewne zalecenia które wywołałyby by powszeche zdziwienie lub protest jeszcze 10- lat temu.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Jeżeli konstrukcja będzie dobrze przemyślana to duża ilość otaczającej ścieżki „masy” zawsze będzie korzystna na pracę danego układu. Wyeliminuje bowiem niekorzystne sprzężenia między różnymi obwodami. Należy jednak tak zaprojektować układ, by nie tworzyć wspomnianych już przez Studiego pętli zbierających zakłócenia oraz zachować właściwe odstępy od masy ścieżek, na których będą występować wysokie napięcia anodowe i duże amplitudy sygnałów. Ponadto zasilanie napięciem zmiennym obwodów żarzenia lamp zawsze lepiej prowadzić niezależną od druku skrętką przewodów.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
tomix
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: tomix »

W kilku projektach na stronie Jagiego znalazłem właśnie obwody drukowane realizowane z masa na całej płytce.
Przykład takiej płytki w załączniku.
Chyba jednak autor zadowolony był z brzmienia tak zbudowanego wzmacniacza :roll:

Na zdjęciu możemy zauważyć zamkniętą pętle :?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Problemy z tworzeniem się rozmaitych pętli w konstruowanych układach elektronicznych są dość złożone i często dają nieźle „popalić” konstruktorom budującym układy działające na wyższych częstotliwościach. Bardzo często przyczyną wielu wzbudzeń wzmacniaczy są indukcyjności pasożytnicze tworzące się na długich obwodach drukowanych ścieżek (nierzadko masy) tworzących niekiedy złożone i w skomplikowany sposób sprzężone ze sobą magnetycznie i pojemnościowo pętle i cewki. Otaczające masy bardzo często likwidują pasożytnicze sprzężenia, a duża ilość połączeń między poszczególnymi wysepkami masy kapitalnie zmniejsza indukcyjności, podobnie jak zwarcie otwartej pętli :wink: Najważniejsze, aby pętli tych nie zamykać poprzez wejścia i wyjścia wzmacniaczy.

Pozdrawiam serdecznie,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

MASA

Post autor: pasio »

Witam !

Nie jest istotne, czy masa będzie "większością" na PCB, czy nie, tylko staranne przemyślenie płytki. Nie należy mieszać obwodów wysokoprądowych z sygnałowymi, cyfrowych z analogowymi. Porada:
przeglądać jak najwięcej gotowych PCB w necie i samemu wysnuć wnioski. Uwaga: jedni autorzy lubią masę wiekszościową, inni cienkie ścieżki- nie ma reguły. Po za tym cienkie ścieżki można pogrubić drutem,
tak robiłem 25 lat temu w przetwornicach, gdzie druk był na tyle skomplikowany, że wymuszał ścieżki 1 mm, a prądy były po kilka amper,
impulsowe. Wyjściem było dolutowywanie do ścieżki gołego drutu fi 1 lub lepiej.
Legenda:
- PCB: ang. printed circuit board, po polsku: druk (raz się udało krócej!)
- masa większościowa: te tłumy, co głosują na n.p. PIS
- ciemna masa: to my (w.g. tych mądrych z góry)
- fi: średnica
pzdr apasio