Witam
Czy któryś z kolegów jest może w posiadaniu danych lampy oscyloskopowej F8058P2 (P2 jak się domyślam jest oznaczeniem luminoforu)? Produkowało to CSF. Lampa ta od jakiegoś czasu pojawia się na wiadomym portalu aukcyjnym, lecz trudno znaleźć jakiekolwiek informacje o napięciach zasilających
Witam!
Szukałem niedawno tego samego i również nie znalazłem nic konkretnego. Ale widzę że podobny problem dręczy nie tylko mnie. Jak widać to ten temat już dość długo "leży" na tym forum i nikt go jeszcze nie pociągnął.
Dlatego chciałbym chociaż w części wypełnić lukę która niewątpliwie się pokazała w tym temacie uzupełniając ją informacjami opartymi na moich skromnych doświadczeniach.
"Wysiadła" mi bowiem lampa B13S52 w oscyloskopie DT-516A. Przy tym uszkodzony został jeszcze układ regulacji jaskrawości a dokładniej to trzy diody i rezystor.
Zdobycie takiej lampy produkcji dawnej NRD to już graniczy z cudem a jeśli już gdzieś się pojawi to jej cena jest powalająca.
Kupiłem więc niedrogo lampę F8058P2 i po analizie jej połączeń wewnętrznych i próbie jej podłączenia okazało się że rezultaty są dość obiecujące.
Okazało się jednak że czułość zespołu płytek odchylających w tej lampie jest 2,5 razy większa niż w B13S52 i to zarówno w pionie jak i w poziomie. Wyraża się to w praktyce tym że ustawiając wzmocnienie np. 1V/dz na ekranie widać 1V/2,5dz to jest poza zakresem możliwości ewentualnej korekcji wewnętrznych układów tego oscyloskopu.
I to jest jedyna niedogodność w tym przedsiewzięciu. Ale zważywszy że urządzenie musiałoby leżeć bezużytecznie to jest chyba niezły wynik po zastosowaniu prostego przelicznika.
Jeśli kogoś ten temat jeszcze zainteresuje to podam w jaki sposób tę lampę podłączyłem.
wagawa pisze:Witam!
Szukałem niedawno tego samego i również nie znalazłem nic konkretnego. Ale widzę że podobny problem dręczy nie tylko mnie. Jak widać to ten temat już dość długo "leży" na tym forum i nikt go jeszcze nie pociągnął.
Dlatego chciałbym chociaż w części wypełnić lukę która niewątpliwie się pokazała w tym temacie uzupełniając ją informacjami opartymi na moich skromnych doświadczeniach.
"Wysiadła" mi bowiem lampa B13S52 w oscyloskopie DT-516A. Przy tym uszkodzony został jeszcze układ regulacji jaskrawości a dokładniej to trzy diody i rezystor.
Zdobycie takiej lampy produkcji dawnej NRD to już graniczy z cudem a jeśli już gdzieś się pojawi to jej cena jest powalająca.
Kupiłem więc niedrogo lampę F8058P2 i po analizie jej połączeń wewnętrznych i próbie jej podłączenia okazało się że rezultaty są dość obiecujące.
Okazało się jednak że czułość zespołu płytek odchylających w tej lampie jest 2,5 razy większa niż w B13S52 i to zarówno w pionie jak i w poziomie. Wyraża się to w praktyce tym że ustawiając wzmocnienie np. 1V/dz na ekranie widać 1V/2,5dz to jest poza zakresem możliwości ewentualnej korekcji wewnętrznych układów tego oscyloskopu.
I to jest jedyna niedogodność w tym przedsiewzięciu. Ale zważywszy że urządzenie musiałoby leżeć bezużytecznie to jest chyba niezły wynik po zastosowaniu prostego przelicznika.
Jeśli kogoś ten temat jeszcze zainteresuje to podam w jaki sposób tę lampę podłączyłem.
pozdrawiam
U mnie lampa jak narazie jest w dobrym stanie ale lepiej się zabezpieczyć w razie W. Moim zdaniem podłączenie innej lampy wydaje się niezbędne,więc proszę o podanie sposobu podłączenia tej lampy
Po 8 latach wracam do elektroniki
Na warsztacie
AEG 112WL / Telefunken 650WL / ZRK Juhas 6073/ AGA 2633 B / NORDMENDE Fidelio 59
OK. Skoro moje informacje okazały się potrzebne to podam ciąg dalszy.
I tak: żarzenie nóżka 1 i 14.
katoda " 2
S1 " 3
S3 " 5
Te wyprowadzenia są w obydwu lampach jednakowe oraz końcówki znajdujące się szyjce, obsługujące płytki X, wyprowadzenie G4 oraz płytki Y.
Natomiast S2 nóżka 8
S4 " 9
Te wyprowadzenia dodatkowo na podstawce należy zmostkować i dołączyć do wyprowadzenia G4, to ta środkowa końcówka na szyjce.
I jeszcze nóżkę 11 poprzez rezystor rzędu 200k dołączyć do masy.
Przewód wysokiego napięcia (+1950V) na pewno okaże się za krótki i trzeba go niestety wymienić ponieważ zacisk na lampie jest bliżej ekranu. No i oczywiście trzeba wykonać odpowiedniej wielkości dodatkowy otwór w tubie ekranującej lampę. Niezbędne jest jeszcze zasłonięcie okienka, które jest fabrycznie wycięte, niewiadomo po co, w przegrodzie ekranującej i oddzielającej obwody wejściowe od komory w której znajduje się lampa. W tej nowej sytuacji przez to okienko zacisk wysokiego napięcia znalazłby się niebezpiecznie blisko obwodów wejściowych. Załatwiłem to poprzez przykręcenie tam aluminiowej płytki odpowiedniej wielkości.
Teraz można oscyloskop włączyć ustawiając pokrętła jaskrawości, ostrości i astygmatyzmu w pozycji środkowej, po nagrzaniu szukać "obrazu" pokrętłem gora-dół ustawionego w tym momencie kanału. Ponieważ przebieg może znajdować się właśnie poza obszarem ekranu.
To tyle z mojej strony w tym temacie, jeśli ktoś miałby jeszcze dodatkowe informacje lub uwagi rozszerzając ten temat to oczywiście chętnie skorzystam. Ja starałem się przedstwić sprawę z maksymalną iłością szczegółów.
Pozdrawiam