Witam !
ZAGRAŁO ....ZAGRAŁO !!!!!!
Warszawę I słychać i to bardzo głośno nawet bez anteny , narazie nic więcej nie próbowałem , prawdopodobnie jednak jest coś z 2A7 bo zaczyna grać przy energicznym wstrząsaniu. Niezależnie od tego podwyższyłem napięcie zasilania z 210 V do 225 V.
Teraz się biorę za doczyszczanie elementów i porządkowanie środka radia.
Pozdrawiam i moja małżonka również ,która mi dzielnie kibicuje ,a w razie potrzeby robi za antenę.
ed_net
Francuz z 1934r - problem z uruchomieniem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
-
- 3125...6249 postów
Re: Francuz z 1934r - problem z uruchomieniem
Wygląda to na zły styk w lampie. Chwiejąca się bańka lampy często urywa druciki wyprowadzeń wewnątrz cokołu i stąd ten efekt.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 1875...2499 postów
Radia,samozaparcia i małżonki gratulujemy!!!
-
- 625...1249 postów
Witam !
Radio jak już się rozpędzi to gra na długich i średnich (innych zakresów nie ma ).Jest przesterowany sygnał na długich ,więc spróbuję wrócić do pierwotnego stanu antenowego z wejściem poprzez bardzo małą pojemnosć, lub spróbowac dać inny potencjometr w antenę - aktualnie jest 30 kom .
Jedna sprawa natomiast jest bardzo dziwna związana z tym rozpędem i chyba z lampą 2A7;a mianowicie radio musi się grzać kilka do kilkunastu minut i dopiero wtedy zaskakuje w sposób umożliwiający odbiór .
Czy Ktoś się spotkał z takim zjawiskiem ? Gramofon gra w sposób normalny po włączeniu t.j. po pół minucie.
Radio jak już się rozpędzi to gra na długich i średnich (innych zakresów nie ma ).Jest przesterowany sygnał na długich ,więc spróbuję wrócić do pierwotnego stanu antenowego z wejściem poprzez bardzo małą pojemnosć, lub spróbowac dać inny potencjometr w antenę - aktualnie jest 30 kom .
Jedna sprawa natomiast jest bardzo dziwna związana z tym rozpędem i chyba z lampą 2A7;a mianowicie radio musi się grzać kilka do kilkunastu minut i dopiero wtedy zaskakuje w sposób umożliwiający odbiór .
Czy Ktoś się spotkał z takim zjawiskiem ? Gramofon gra w sposób normalny po włączeniu t.j. po pół minucie.