Mam wrażenie, że problem tu jest głębszy i bardziej filozoficzny (mam nadzieję, że ten post nie doprowadzi do zezłomowania wątku) i dotyka definicji prawdy. Zastanówmy się co jest wyznacznikiem prawdy:

w matematyce: dowód

w naukach ścisłych: doświadczenie (w sensie "experiment")

w inżynierii: dokumentacja techniczna
z drugiej strony

w religii: wiara (przynajmniej jeśli chodzi o nasze szerokości geograficzne, nie wiem czy to jest słuszne ogólnie)

w mistycyzmie: doświadczenie (w sensie "experience")
Zauważmy, że dwa ostatnie są immanentnie pozbawione obiektywizmu (w związku z czym niektórzy są skłonni w ogóle odmówić im miana prawdy). Por. Aleister Crowley "Wielka księga jogi i magji" gdzie wyłożone jest dlaczego w mistycyzmie obiektywizm jest zupełnie zbędną własnością prawdy.
Wszystkie te prawdy są jednakowo uprawnione. Mimo że jestem inżynierem z wykształcenia i przekonania żywię przekonanie że własne doświadczenie ("experience") jest w wielu dziedzinach życia (np. relacje międzypłciowe, używki itd.) znacznie bardziej cenne niż obiektywizm.
Słuchanie muzyki ma to do siebie, że można do nich zaaplikować z jednej strony zarówno prawdę naukową ("w ślepym teście z poziomem ufności 5% potwierdzono różnicę między lampą A a lampą B"), techniczną ("zniekształcenia nieliniowe w przypadku lampy A są o 0.25dB wyższe niż przy lampie B") a z drugiej strony religijną ("dla mnie jak ktoś mówi wyjmij jedną włóż drugą nie mam podstaw mu nie wierzyć") czy mistyczną ("incredible, palpable air and depth to the sound with razor sharp focus and dynamic power"). Problem jedynie polega na tym, żeby sobie uzmysłowić, że definicje prawdy są różne i że wiedza zdobyta za pomocą tych prawd (używam terminu wiedza w najszerszym możliwym sensie) ma różne własności.
Problemem jest, kiedy wiedzę pozbawioną waloru obiektywizmu sprzedaje się (często w dosłownym, monetarnym znaczeniu tego słowa) pod pozorem wiedzy obiektywnej, a tym niestety często zajmuje się audiofilizm. Na naszym forum spotkasz pewnie niemal wyłącznie osoby wyznające zasadę stosowania do urządzeń elektronicznych wyłącznie obiektywistycznych definicji prawdy.
Uff...