Pętla efektów po raz piąty...

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Re: Pętla efektów po raz piąty...

Post autor: Piotr »

Zazwyczaj mocniejsze tranzystory, szczególnie MOSFETy w "delikatniejszych" punktach pracy generują więcej zniekształceń. Ale chyba w tym przypadku nie ma to szczególnego znaczenia...
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Naszła mnie pewna wątpliwość. Zrobiłem przedwczoraj pętlę efektów w moim wzmacniaczu: http://trioda.com/forum/viewtopic.php?f=19&t=17606 Pętla działa dobrze (na razie testowana na sucho - bez efektów). Wydaje mi się jednak, że może z nią być problem. Mianowicie masy gniazd są połączone razem, co po podłączeniu efektu da ogromną pętlę masy. Z drugiej strony, w pętli Marcina nie ma możliwości użycia samego gniazda return, bo nie ma ono własnej masy. Jak można to obejść, pomijając przełącznik ground-lift? Moją pętla jest taka sama jak w SLO100, czyli oba gniazda mają własną masę.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Może trzeba mieć kabel z ekranem podpiętym z jednej strony... Ja mam mixer podpięty do końcówki stereo w ten sposób. Jeden z kabli ma masę tylko z jednej strony.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Przyszła mi jeszcze do głowy pętla z izolacją galwaniczną. Ale w sumie pomysł Artura chyba najlepszy, prosty i nie wymaga modyfikacji wzmacniacza. Trzeba tylko jakoś oznaczyć ten "popsuty" kabel, żeby nie było potem zdziwka czemu nie działa z gitarą :)
Awatar użytkownika
Oloorin
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Oloorin »

Najlepszym wyjściem będzie tu chyba masa podpięta przez rezystor np. 100om jak w np. marszczalu:
http://www.drtube.com/schematics/marsha ... 9-iss4.pdf
grabel
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: grabel »

Witam
Na schemacie pętli brak oznaczeń typów potencjometrów(mix 50k liniowy to znalazłem na schemacie PzP)
Czy potencjometr 22k level również jest liniowy ?
Tomasz
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Recon »

Witam,
Piszę tutaj, ponieważ w dziale dla początkujących zainteresowanie moim problemem było niewielkie, a problem mam spory. Otóż omawianą tutaj pętlę chciałbym wpleść do mojej nowej konstrukcji, nie mam tylko pojęcia jeszcze jak to zrobić. Założenie główne jest takie, że może być ogólna, dla każdego kanału, nie zależna od jego zmiany - mam clean z fx loopem, zmieniam na crunch i tam też jest fx loop aktywny.

Moim głównym pomysłem jest, wstawienie jej w sposób najbardziej naturalny, a więc tak jakbym miał teraz końcówkę i oddzielny odseparowany preamp, wtedy efekt wpinam kablami pomiędzy końcówkę a preampa a i wszystko jest dobrze. Mam na myśli wstawienie loopa tuż po sekcji preampa, ale przed końcówką mocy, a właściwie przed stopniem wstępnym tej końcówki.

Sprawa dodatkowo się komplikuje biorąc pod uwagę nieco skomplikowany schemat przedwzmacniacza, a z zasadzie jego zwieńczenie - kanał lead i crunch kończą się wspólnym stopniem, natomiast clean nie, dlatego przekaźniki z lead'u i crunchu zwierają te kanały do tego ostatniego stopnia, a przekaźnik cleanu zwiera do miejsca bezpośrednio za tym stopniem, trochę to pogmatwane, dlatego sporządziłem rysunek, który mam nadzieję wyjaśni całą sprawę.
Załączniki
loop.png
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ghost »

Moim zdaniem musisz to wpiąć za przekaźnikiem kanałów a przed głównym masterem, nie wiem jak się ma tutaj sprawa dodatkowego stopnia ale wydaje mi się że raczej nie ma on dużego wpływu na pętle.
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Recon »

No właśnie tak kombinuje, a chyba ten dodatkowy stopnień nie będzie miał większego znaczenia, w każdym razie jest za 'sekcją' przekaźników wszystkich kanałów a przed końcówką, i co za tym idzie przed głównym masterem, chciałbym tylko aby ktoś potwierdził, że to dobry pomysł, albo stwierdził i uargumentował, że to zły pomysł :)
Pozdrawiam

Paweł K.
underminded
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: underminded »

Chłopaki, jak mniej więcej cenowo stoi wykonanie takiej pętli na nowych elementach ?
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Sprawdź ceny elementów i zsumuj.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
GoldTiger
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: GoldTiger »

Z góry przepraszam za odkopywanie starego tematu oraz ewentualne błędy. Pisze z telefonu ..
Mam małe pytanie odnośnie pętli. Nigdy nie bawiłem się efektami gitarowymi. Jedynie gotowymi kostkami. Stąd moje pytanie. Nie wiem jak ugryźć. Samo podłączenie petli to nie problem. Z treble na IN, OUT na master. No i zasilanie z napiecia anodowego. Problem co z tym zrobić dalej. Gitare wpinam na wejscie we wzmacniaczu czy na SEND z petli? A RETURN na paczke? Wzmacniacz w którym to instaluje to MARVEL ATOMIC 5W.
Badzcie tak dobrzy i napiszcie mi 'łopatologicznie' jak korzystać z tej zabawki.
Pozdrawiam i raz jeszcze przepraszam za błedy. Nie ma lekko jeśli chodzi o pisanie postów z telefonu ;)
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: kciuq »

Nie lekko poczytać :roll:
Gitara w IN wzmacniacza efekt np Digital Delay wpinasz w pętle SEND -> IN(kostki) OUT (kostki) -> RETURN pętli.
KONIEC DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ ! :twisted:
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
GoldTiger
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: GoldTiger »

Czytałem uważnie kilka razy, niestety nie znalazłem tego co nurtowało mnie najbardziej. Jaki jest cel takiej pętli skoro i tak musze wpiąć tam kostke z efektem? Nie prościej wpiąć kostke przed wzmcniacz i po krzyku?
I ostatnia rzecz. Podpinajac 'petle' pomiedzy master i treble powinienm zamontować jakiś switch do ewentualnego odlaczenia jej?
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: kciuq »

Nie bardzo czytałeś poczytaj więcej o pętlach, nie tylko tej opisanej tutaj.
Post wyżej twierdziłeś że wiesz jak to podpiąć. :shock:
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
ODPOWIEDZ