"Resistance coupled amplifier charts"

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

"Resistance coupled amplifier charts"

Post autor: elektro_nowy »

W zachodnich manualach lampowych zamieszczane są takie tabele. To ma być inna, łatwiejsza niż posługiwanie się charakterystykami metoda projektowania stopnia wzmacniającego. W jaki sposób się nimi posługiwać? Czy ktoś może opisać krok po kroku?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
traxman

Re: "Resistance coupled amplifier charts"

Post autor: traxman »

Stronę wcześniej lub później w katalogu przeważnie zamieszczany jest schemat i tłumaczenia oznaczeń użytych w tabeli. W typowych sytuacjach tabele są bardzo pomocne, można uniknąć przeliczania wartości elementów. Napięcie wyjściowe podawane jest przeważnie dla THD=5%, skorygować można także wartość Ck.
Sposób korzystania jest dowolny, można np. założyć konieczną do wysterowania następnego stopnia wartość napięcia wyjściowego i przy założonym zasilaniu poszukać wiersza z obliczonymi wartościami R/C. Możemy także przy założonym zasilaniu "sprawdzić" jakie napięcie wyjściowe jest możliwe do uzyskania.
elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

Schematu i oznaczeń nie było, bo takie tabele znalazłem same, na tej stronie: http://www.triodeel.com/tubedata.htm. Ale zlokalizowałem kartę 12AX7 z podobną tabelą i schematem. Rozumiem że wychodzę od napięcia np. Ebb = 180V. W kolumnie Eo szukam napięcia jakie chcę osiągnąć do wysterowania następnej lampy, powiedzmy 24V. Są dwie możliwości (podkreśliłem na czerwono) i teraz np. w zależności od wartości rezystora siatkowego następnego stopnia mam wartości rezystora siatkowego katodowego i anodowego.
Więc dla Rs = 0.51M, Rg1 wychodzi 0,1M, Rk - 2300R, Rp - 0,24M i stopień gotowy?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
traxman

Post autor: traxman »

Prawie gotowy, teraz jeszcze trzeba przeliczyć Ck,Cs w zależności od dolnej granicy pasma przenoszenia, dołożyc filtr odsprzęgający na zasilaniu, rezystory antyparazytowe i gotowe.
elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

Jak policzyć Ck i Cs wiem ale czy filtr odprzęgający też się jakoś liczy, czy przyjmuje typowe wartości jak w przypadku rezystora antyparazytowego (standard 1k :) )?
Awatar użytkownika
Seether
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Seether »

http://www.tubezone.net/pdf/rcachart.pdf

Wujek Google ma wszystko :D

no i jeszcze jedna ciekawa stronka - znalazłem w ulubionych:

http://www.tubebooks.org/tube_data.htm
"Carbon anodes produce more watts per dollar!"