Atom More BLACK 18W :-) PCB
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Re: Atom More BLACK 18W :-) PCB
Idąc tym tokiem rozumowania: radio detektorowe to NIE jest elektronika.
Dziękuję za link odnośnie pasywnego boostera,zasada działania,jednak to jedno a poprawne wykonanie takiego drobiazgu to jednak chyba większa trudność skoro nikt w kraju czegoś takiego nie oferuje.Odnośnie definicji ,,elektroniki gitarowej"/w nawiązaniu do radia kryształkowego/to jednak chyba jak jest w owej gitarze coś więcej niż niż przetwornik i potencjometr/czyli kondensatory,ew. cewka, jak w varitone/to niech to będzie i elektronika.Ładniej brzmi
.

Nie widzę jakiejś szczególnej trudności w wykonaniu. Tym bardziej, że nawet transformatorki są do kupienia w Polsce:michel51 pisze:zasada działania,jednak to jedno a poprawne wykonanie takiego drobiazgu to jednak chyba większa trudność skoro nikt w kraju czegoś takiego nie oferuje.
http://amptone.pl/category/Transformatory/Audio,b.html
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Witam.
Przeprasza, jeżeli moje pytanie będzie głupie, ale czy mógłby mi ktoś podać symbol diod, jakie zostały zastosowane w zasilaczu oraz czym różnią się płytki w załączniku.
Jedne są wypełnione między ścieżkami natomiast wersja druga już nie.
Czy ma to jakiś wpływ na prace wzmacniacza?
Aha i czy jest może sklep gdzie mógłbym dostać wszystkie rezystory i kondensatory potrzebne do budowy tego wzmacniacza o parametrach lepszych niż te dostępne na ogół w sklepach elektronicznych?
Pytam, ponieważ chciałem zamówić wszystko za jednym zamachem.
Kurcze dopiero teraz zobaczyłem, że jest to post z maja,przepraszam za odkopywanie postów, ale zrobiłem to naprawdę nieświadomie
Przeprasza, jeżeli moje pytanie będzie głupie, ale czy mógłby mi ktoś podać symbol diod, jakie zostały zastosowane w zasilaczu oraz czym różnią się płytki w załączniku.
Jedne są wypełnione między ścieżkami natomiast wersja druga już nie.
Czy ma to jakiś wpływ na prace wzmacniacza?
Aha i czy jest może sklep gdzie mógłbym dostać wszystkie rezystory i kondensatory potrzebne do budowy tego wzmacniacza o parametrach lepszych niż te dostępne na ogół w sklepach elektronicznych?
Pytam, ponieważ chciałem zamówić wszystko za jednym zamachem.
Kurcze dopiero teraz zobaczyłem, że jest to post z maja,przepraszam za odkopywanie postów, ale zrobiłem to naprawdę nieświadomie

Płytki niczym się nie różnią, tylko jedne się trawią szybciej, drugie wolniej.
Sklep masz po czerwonym linkiem tuż nad swoim postem. Pod moim zresztą tez...
Sklep masz po czerwonym linkiem tuż nad swoim postem. Pod moim zresztą tez...
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Mam jeszcze pytanie odnośnie transformatora zasilającego, czy może mi ktoś podać symbol transformatora które będzie się nadawać albo parametry jakimi powinien się charakteryzować 

Co jest powodem przegrzewania się rezystora 150ohm na płytce lamp mocy?? Wstawiłem tam 3W 150ohm czy to za mało? Lampy też jakby się mocno grzały. Z zasilacza po wyprostowaniu mam 330V bez obciążenia czy to za dużo? Może tu tkwi problem?
330VDC to normalne napięcie w 18-stowatowcu, wręcz katalogowe. A moc rezystora w katodzie lamp mocy można sobie przecież policzyć...
To dobra wiadomość że 330VDC jest oki ale nie potrafię niestety dokonać obliczenia wartości mocy rezystora w katodzie mocy.
No to musisz się nauczyć
nie jesteś w kąciku dla poczatkujących, więc na tacy nic nie dostaniesz.

Mam jeszcze jedno pytanie dlaczego na schemacie jest ten dzielnik między potencjometrem master a treble a nie ma go na płytce? Czy to jest błąd czy po prostu celowe zamierzenie projektanta?
Czy ma to jakiś wpływ na dźwięk i czy trzeba zastosować te rezystory oznaczone R17 i R20 czy nie?
Oczywiście złożyłem zgodnie z załączoną dokumentacją i działa dobrze tylko chciałbym wiedzieć.
Czy ma to jakiś wpływ na dźwięk i czy trzeba zastosować te rezystory oznaczone R17 i R20 czy nie?
Oczywiście złożyłem zgodnie z załączoną dokumentacją i działa dobrze tylko chciałbym wiedzieć.
-
- 375...499 postów
Zamierzone. To jest tłumik, bo widocznie sygnał za korektorem jest za mocny i trzeba było go osłabić.
To zastosować te rezystory czy nie bo na płytkach Marvela ich nie ma i nie ma na nie miejsca?
Przejrzyj temat jest w min to wyjaśnione już na drugiej stronie, jak ci nie piszczy, nie wzbudza się przy master rozkręconym to nie musisz dawać dzielnika.
Witam Wszystkich!
Właśnie wczoraj skończyłem ten wzmacniacz i jak to bywa nie działa, i nie za bardzo wiem co może z nim być.
wszystko jest dobrze polutowane to mogę zapewnić. Jedyne co usłyszałem to przy rozkręcaniu potencjometru master volume trafo głośnikowe piszczało, dosłownie. Po za tym lampy się dobrze żarzą, masa połączona tylko w jednym punkcie.
Pozdrawiam
Właśnie wczoraj skończyłem ten wzmacniacz i jak to bywa nie działa, i nie za bardzo wiem co może z nim być.
wszystko jest dobrze polutowane to mogę zapewnić. Jedyne co usłyszałem to przy rozkręcaniu potencjometru master volume trafo głośnikowe piszczało, dosłownie. Po za tym lampy się dobrze żarzą, masa połączona tylko w jednym punkcie.
Pozdrawiam