Atom 18W i pętla efektów
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Atom 18W i pętla efektów
Zbudowałem Atoma 18W i chciałbym tam zastosować pętlę efektów którą zbudowałem na podstawie schematu i płytek z tego froum "pętla efektów po raz piąty" i teraz mam pytanie czy dobrze chcę się wpiąć z nią do atoma.
Poniżej przedstawiam jak chcę to zrobić.
I do czego służy - REL + na płytce?
Czerwone kreski przecinam ścieżkę.
Poniżej przedstawiam jak chcę to zrobić.
I do czego służy - REL + na płytce?
Czerwone kreski przecinam ścieżkę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 25...49 postów
Re: Atom 18W i pętla efektów
REL to nic innego jak skrot od relay switch czyli przekaznik. nie wiem czemu pominales jeden z rezystorkow wpiac sie musisz miedzy treble a volume czyli tam gdzie masz zaznaczony in i w tym samym miejscu wracasz.
-
- 50...74 posty
Czyli tnę przed dzielnikiem i tam się wpinam?
Jak na poniższym rysunku?
Jak na poniższym rysunku?
-
- 3125...6249 postów
Nie odróżniasz widzę "przed" od "za". Mówimy o sygnale, który wchodzi od lewej strony schematu i idzie w prawo. Więc przed dzielnikiem to będzie między potencjometrem Treble a R17 470k. Tak samo mylisz IN z OUT, bo rozumiem, że to oznaczenia z płytki pętli efektów. Przewód idący od suwaka pot. Treble łączysz z IN na płytce pętli a wracający do rez. R17 470k łączysz z OUT.
REL to zasilanie przekaźnika. Jeśli chcesz włączać pętlę z footswitcha, to musisz tam doprowadzić napięcie stałe odpowiednie dla przekaźnika, który chcesz zastosować (najczęściej 5V lub 12V). To napięcie musisz zapewnić we własnym zakresie. Nie ma go ani na płytkach wzmacniacza ani pętli. Możesz przekaźnika nie montować. Wtedy trzeba dać dwie zworki w jego miejscu.
REL to zasilanie przekaźnika. Jeśli chcesz włączać pętlę z footswitcha, to musisz tam doprowadzić napięcie stałe odpowiednie dla przekaźnika, który chcesz zastosować (najczęściej 5V lub 12V). To napięcie musisz zapewnić we własnym zakresie. Nie ma go ani na płytkach wzmacniacza ani pętli. Możesz przekaźnika nie montować. Wtedy trzeba dać dwie zworki w jego miejscu.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 1250...1874 posty
Napięcie do zasilania przekaźnika można wziąć z napięcia żarzenia tak jak jest to min. w Soldano X88r.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
-
- 3125...6249 postów
Można, bo zapomniałem, że na płytce preampu jest też prostownik do żarzenia. Trzeba tylko dobrać wartość rezystora w szeregu z cewką przekaźnika na płytce pętli i można mieć dokładnie 5V.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 50...74 posty
Wielkie dzięki za wyjaśnienie podłączenia.
Wstawię jak ma być. Rozumiem że teraz jest prawidłowo.
I jeszcze jedno pytanie jeśli wstawię tam przełącznik dpdt ON-ON to nie potrzebuję stosować zworek i będę pętlę załączał nim? A REL mogę pominąć wtedy całkowicie?
Wstawię jak ma być. Rozumiem że teraz jest prawidłowo.
I jeszcze jedno pytanie jeśli wstawię tam przełącznik dpdt ON-ON to nie potrzebuję stosować zworek i będę pętlę załączał nim? A REL mogę pominąć wtedy całkowicie?
-
- 3125...6249 postów
Tak.wojowojo1 pisze:Rozumiem że teraz jest prawidłowo.
Nie. Jeśli masz już gotową płytkę to popatrz na ścieżki od złącza IN/OUT. Jeśli nie masz płytki, to popatrz na PDF. Ścieżki idą do padów od przekaźnika. Jeśli nie wlutujesz ani przekaźnika ani zworek, to będzie przerwa, a właściwie dwie, w układzie. Na prawdę musisz popatrzeć dokładnie na schemat i wzór płytki.wojowojo1 pisze:I jeszcze jedno pytanie jeśli wstawię tam przełącznik dpdt ON-ON to nie potrzebuję stosować zworek i będę pętlę załączał nim? A REL mogę pominąć wtedy całkowicie?
Tu na foto jest wersja bez przekaźnika. Po lewej widać dwie zworki:
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 50...74 posty
Czyli zworki zakładam tak jak poniżej:
Ale jeśli się nie mylę stosując taki włącznik mając jedno położenie będę miał obwód zamknięty połączone in z out czyli bez pętli a w drugim z pętlą?
-
- 3125...6249 postów
Tak.wojowojo1 pisze:Czyli zworki zakładam tak jak poniżej:
Niezupełnie. Dwa piny przełącznika (dolne lub górne) też musisz zmostkować, żeby mieć zamknięty obwód w przypadku pominięcia pętli. Najlepiej rozrysuj co gdzie chcesz podłączyć do przełącznika.wojowojo1 pisze:Ale jeśli się nie mylę stosując taki włącznik mając jedno położenie będę miał obwód zamknięty połączone in z out czyli bez pętli a w drugim z pętlą?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 50...74 posty
Proszę bardzo rozrysowane połączenia.
Czy tak jest prawidłowo?
Czy tak jest prawidłowo?
-
- 3125...6249 postów
Można i tak, ale pod warunkiem, że te czerwone połączenia będą bardzo krótkie. Lepiej byłoby podać sygnał (oczywiście przewodami ekranowanymi) z płytki preampu bezpośrednio na środkowe piny przełącznika a potem z dolnych pinów na IN/ OUT plus zworki albo bezpośrednio na piny przekaźnika, tak jak jest na rysunku w tej chwili, już bez zworek (wtedy złącze IN OUT będzie niewykorzystane).
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 1250...1874 posty
Witam, chciałbym odświeżyć ten temat, co prawda nie do końca pasuje jego tytuł, ale nie chciałem 'śmiecić'.
Otóż o ile z montażem tego loopa do preampa z jedną wspólną korekcją nie ma żadnych trudności, o tyle nie mam pojęcia jak by go przymocować do preampa trój-sekcyjnego z oddzielnymi łańcuchami i co za tym idzie korekcjami dla każdego z 3 kanałów
Po prostu po całej sekcji przekaźnikowej a przed wejście na wstępny stopień końcówki/inwerter?
Otóż o ile z montażem tego loopa do preampa z jedną wspólną korekcją nie ma żadnych trudności, o tyle nie mam pojęcia jak by go przymocować do preampa trój-sekcyjnego z oddzielnymi łańcuchami i co za tym idzie korekcjami dla każdego z 3 kanałów

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 625...1249 postów
Za korektorami każdego kanały dajesz przekaźniki wpinające to w pętlę, za pętlą dajesz znów przekaźniki przełączające master volume. Myślę, że master volume powinien być za pętlą.
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
-
- 1250...1874 posty
Ałł... A nie dało by się zrobić tej pętli dla wszystkich 3 kanałów? Tzn mam do wyboru tylko włącz/wyłącz pętlę i gdy np mam kanał Lead z włączoną pętlą i z pedalboarda zmieniam go na np clean to nadal mam załączonego loopa. Innymi słowy zamontować ja po całej sekcji preampa, a przed końcówką. Tak jakbym miał oddzielnie końcówkę i preampa i np robię tak: Gitara--->Preamp-->chorus-->końcówka, tylko w miejscu chorusa daje Loop(chorus).
Tak na logikę biorąc to skoro ten loop jest w 100% przezroczysty to nie ma w zasadzie chyba znaczenia technicznego gdzie go wepniemy, no oczywiście pozostaje tylko odsłuchowe, jakby np po pierwszym stopniu ktoś chciał zamontować
Tak na logikę biorąc to skoro ten loop jest w 100% przezroczysty to nie ma w zasadzie chyba znaczenia technicznego gdzie go wepniemy, no oczywiście pozostaje tylko odsłuchowe, jakby np po pierwszym stopniu ktoś chciał zamontować

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.