Jak to zrobic??

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Jak to zrobic??

Post autor: edi_pg »

Witam!

Montuje potencjometr ALPSa i zastanawiam sie jak go podłączyć bez lutowania. Zastanawiam się nad czymś podobnym do podstawki, ale jak ją wykonać? Macie jakies pomysły?

pozdrawiam
OTLamp

Re: Jak to zrobic??

Post autor: OTLamp »

edi_pg pisze:Witam!

Montuje potencjometr ALPSa i zastanawiam sie jak go podłączyć bez lutowania. Zastanawiam się nad czymś podobnym do podstawki, ale jak ją wykonać? Macie jakies pomysły?
A dlaczego nie chcesz ich lutować? Obawiasz się, że przegrzejesz wyprowadzenia podczas lutowania i uszkodzisz potencjometr?

Z podstawką to będzie chyba ciężko, może warto by było rozmontować popularne "kostki" energetyczne i wykorzystać zaciski śrubowe tam się znajdujące?

Pozdrawiam
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Nie chodzi o przegrzanie, raczej o to ze kiedyś moze bede chciał sie go pozbyc i wtedy lepiej będzie wyglądął nielutowany :)
wajha25
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: wajha25 »

nio to masz pomysł u góry zaciski śróbkowe od kostek świetny pomysł sam tak robiłem połączenia tylko że nie z potencjometrem a trafem :P
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Troche mi sie ten pomysł nie podoba. Tamtędy ma płynąć sygnał, a stalowe śruby nie są najlepszym przewodnikiem.
Cały czas kombinuje.

pozdrawiam
OTLamp

Post autor: OTLamp »

edi_pg pisze:Troche mi sie ten pomysł nie podoba. Tamtędy ma płynąć sygnał, a stalowe śruby nie są najlepszym przewodnikiem.
To jaki tam prąd będzie płynął, 20A? :wink: :lol:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Nie wiem jakie dokładnie wyprowadzenia ma alps, ale ja w takich wypadkach zazwyczaj używam listew wielopinowych pod scalaki - takich długich, które można sobie dowolnie przyciąć.
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: pasio »

Witam !

Nawiń srebrzanki 0,5 mm jakieś 10 zwojów, zdejmij ją, ściśnij lekko klapcęgami, po czym nasadź z powrotem, na pewno będzie się bardzo mocno trzymało. Do końca lutujesz przewód i OK. Tylko bardzo proszę, nie oferuj mi takich potków, jako nowych, OK ?
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

edi_pg pisze:Nie chodzi o przegrzanie, raczej o to ze kiedyś moze bede chciał sie go pozbyc i wtedy lepiej będzie wyglądął nielutowany :)
Sory za to co powiem ale mogę sie mylić??
Tzn jeżeli sie już posypie to pójdzie jako nowy na Allegro i niech się jakiś jeleń truje.????
Kiedys udało mi się w ten sam sposób nabyć 6 szt tranzystorów BU501 do tv
kupiłem w sklepie przy serwisie rtv w radomsku (nie lutowane oczywiście) i odsiedziałem nad zasilaczem dwie noce bo waliło BU .Okazało się że owe BU były właśnie testowane przez właściciela sklepu i serwisu metoda na owijke, jak padły to poszły z powrotem na półkę i do żyda :!: :!: .Wszystkie 6 szt było uszkodzonych , a ja szukałem uszkodzenia którego nie było
.
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma :-)
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Nie!! Wcale nie o to mi chodziło. Po prostu nielutowany jakoś ładniej wygląda. Nie mówiłem że sprzedam go jako nowy. Najprawdopodobniej wogóle go nie sprzedam, bo juz go ze wzmaka nie wyjme. Ale oczywiście trzeba jakieś wyrzuty na forum robić niewiadomo po co. A przekaźnika dlaczego nikt nie lutuje???A lampy?? Tylko wsadza w podstawke? Bo są delikatne i można je uszkodzić lutując. Dlaczego nie miałym wsadzić w podstawke drogiego potencjometru?
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Z resztą i tak pewnie w końcu przylutuje, bo nie znalazłem pomysłu, żeby takie łączenie bez lutowania było ładne i trwałe.
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Jeżeli jest to potencjometr do lutowania w płyte pomyślał bym nad modyfikacją podstawki od jakiegoś scalaka cos takiego spotkałem w jakimś sprzęcie.
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma :-)
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

a propo podłaczenia to Piotr Ci już dał dobra porade, własnie sprawdziłem na swoim alpsie, wyprowadzenia pasuja dokładnie do typowej podstawki od scalaków (8 pinów w rzedzie)
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Przeoczyłem jego post. Faktycznie, pasuje. Dzieki.