ADZAM ??

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

ADZAM ??

Post autor: Jarosław »

Witam.
Czasami pojawiają się lampy elektronowe z tą nazwą. Np tu:
http://allegro.pl/lampa-e81l-adzam-sq-g ... 85897.html
Czytając od tyłu otrzymujemy nazwę MAZDA, czyli nazwę producenta lamp.
Czy ktoś mnie oświeci o co chodzi?
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Re: ADZAM ??

Post autor: Piotr »

Awatar użytkownika
Seether
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Seether »

"Carbon anodes produce more watts per dollar!"
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Jarosław pisze:Witam.
Czasami pojawiają się lampy elektronowe z tą nazwą. Np tu:
http://allegro.pl/lampa-e81l-adzam-sq-g ... 85897.html
Czytając od tyłu otrzymujemy nazwę MAZDA, czyli nazwę producenta lamp.
Czy ktoś mnie oświeci o co chodzi?
Nie wiem, czy nie jest to przypadkowa zbieżność, w każdym razie marka ADZAM należała do Philipsa, a jest w ogóle angielska.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: ZoltAn »

Jest możliwym, że to podobny wybieg do stosowanego przez Mullard'a w przypadku lamp nieprodukowanych w jego wytwórniach,ale sprzedawanych z logo Mullard - takie lampy miały dodatkowy nadruk Foreign.

Nie wykluczone, że to lampy rzeczywiście sprowadzane od japońskiego podwykonawcy - na tyle znanego, że "zasługującego" na zachowanie jego logo - tyle, że "z odmianą" (jak poniektóre polskie herby rycerskie :wink: )
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
saico

Post autor: saico »

A co myślicie wogóle na temat marki Mazda Belvu, czy to cenione lampy coś jak Mullard? Były produkowane we Francji i podobno w Anglii. Pozdrawiam

Wogóle (antyczne plemię afrykańskie) nie ma zdania na ten temat. [P]
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

saico pisze:A co myślicie wogóle na temat marki Mazda Belvu, czy to cenione lampy coś jak Mullard? Były produkowane we Francji i podobno w Anglii. Pozdrawiam
Większość lamp produkowanych w w Europie w okresie największego ich rozpowszechnienia (czy rozkwitu) było dobrej a nawet świetnej jakości. Oczywiscie dotyczy to wyrobów znanych firm lampowych - także wschodnioeuropejskich i radzieckich.

Wschodnioeuropejskie firmy były w dużej mierze podwykonawcami dla wysokomarkowych firm zachodnich - a także dla siebie (np. tungsramowskie czy ereftowskie systemy butelkowane w Telamie/Polamie).

W radzieckich za buble można było wyfasować bilet na"ochotu na biełyje miszki" - chyba wszystkie ich firmy były pod nadzorem wojska i NKWD, więc także produkty cywilne były ciut, ciut słabsze jakościowo, ale też niezawodne i długożyciowe.

Lampy Mazda, Azdam, Mullard, Brimar czy Philips, Dario, TFK, Siemens, Lorentz i parę jeszcze innych to całkiem porównywalne produkty, może wieksza ostrożność należałoby zachowac przy wyrobach "rebrandowanych" sprzedawanych z logo firm handlowych, które tak naprawdę nie wiadomo kto i gdzie wyprodukował.

Inna sprawą są lampy telewizyjne serii P - tutaj większość wyrobów, także wysokomarkowych firm, nie grzeszyło wysoką jakością, ale sądzę, że miało to swój cel - czysto handlowy.

Takie DY86, PL81, PCF82, PCC84 i 85 czy PCL80, 85 albo 86 - czyjej by nie były produkcji i mimo pracy w warunkach katalogowych - po względnie krótkiej eksploatacji traciły parametry i były po prostu do dupy :!:

Wyjątkiem były PL500/503 i PY88 - jakość wiekszości z nich była wręcz profesjonalna, ale akurat w tym stopniu taka była wymagana.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Biorąc pod uwagę fakt iż np. PCL86 od ECL86 różni się tylko żarzeniem, myślisz że fabryki siliły się na produkowanie systemów xCL86 w dwóch różnych gatunkach?
_
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

fugasi pisze:Biorąc pod uwagę fakt iż np. PCL86 od ECL86 różni się tylko żarzeniem, myślisz że fabryki siliły się na produkowanie systemów xCL86 w dwóch różnych gatunkach?
Raczej nie. Ale mimo to trafiające do mnie używki ECL86 (głównie z Bambin i radii) były zazwyczaj w lepszym stanie niż telewizyjne PCL86, może wynikało to z dłuższej pracy ich w telewizorach???

Gramofonów używało się raczej sporadycznie, ale już takie radia lampowe zazwyczaj grały "w tle" niejednej kuchni czy mieszkania od samego rana do (zwykle) późnego popołudnia, kiedy to włączano telewizory.

Więc może to była przyczyna (pozornie!) szybszego zużywania się PCL86 - zakładam, że analizujemy lampy pracujące w torach fonii wszystkich tych urządzeń.
_idu

Post autor: _idu »

ZoltAn pisze: Więc może to była przyczyna (pozornie!) szybszego zużywania się PCL86 - zakładam, że analizujemy lampy pracujące w torach fonii wszystkich tych urządzeń.
Telewizja stała się wrogiem radia dość szybko. Ponadto szybciej radia lampowe zostały zastąpione prze tranzystorowce niż telewizory. Zważcie że jeszcze w latach 80tych produkowano czarnobiałe TV lampowo tranzystorowe a radia lampowe poza nielicznymi niedobitkami zniknęły w 1972r.. Nawet ze swoich skojarzeń mogę stwierdzić że to raczej TV był głównym meblem grającym niż radio już w drugiej połowie lat 70-tych. Radio to tylko w sumie ja użytkowałem...

Owszem co innego wieś z dala od miast ale tam to głównie PR1 i koniec.

Okres gdy TV była rarytasem to jeszcze w użyciu było wiele odbiorników z lampami loctal. Jeśli noval to jeszcze z okresu kiedy nie było u nas ECL86.ECL86 to końcówka ery lamp w radiach. Te radia dość szybko wymieniono na nowoczesne tranzystorowe.

A wracając do TV. Tam PCL86 pracowała w innym punkcie pracy z wyższym prądem Ia - więc wcześniej odczuwalny był spadek emisji katody. Do tego trudniejsze warunki pracy- szeregowe zasilanie włókien, skoki napięcia (TV włączano masowo o pewnej porze kiedy radia nie były "słuchane" a napięcie w sieci no właśnie 160V to już był czasem luksus...)
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

ZoltAn pisze:Jest możliwym, że to podobny wybieg do stosowanego przez Mullard'a w przypadku lamp nieprodukowanych w jego wytwórniach,ale sprzedawanych z logo Mullard - takie lampy miały dodatkowy nadruk Foreign.
Ten nadruk to skutek prawa wprowadzonego w GB - każdy wyrób importowany musiał być takim napisem opatrzony, miało to zachęcać do kupowania wyróbów krajowych.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
EinStein

Post autor: EinStein »

To jest Lampa L18E Mazda
Krzysiek16
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krzysiek16 »

Ale przywaliłeś :?
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

A ja mam lampę F80U Philipsa i się nie chwalę:-)
Pozdrawiam Wszystkich i życzę dobrych świąt.
Jacek"b/t"
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

A ja się pochwalę, ba, nawet pokażę. :mrgreen:

Wczoraj odgruzowałem przy okazji szukania prostowników selenowych.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.