Pytanie dotyczące reakcyjniaków

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Pytanie dotyczące reakcyjniaków

Post autor: Marcin K. »

Witam! Jako że z oryginalnymi układami reakcyjniaków nie miałem nigdy do czynienia (do dzisiaj) mam pytanie. Mam na warsztacie Kosmosa K86, działa pięknie ale jak w odbiornikach tego typu reguluje się głośność? Potencjometru tam nie ma... http://www.stareradia.pl/firmy/kosmos/k86asch.png Kondensator 5-200pF jest do reg. reakcji, kond. 11-490pF do strojenia a ten nie opisany, między cewkami pewnie do regulacji głośności, mam rację? No to dziwne bo jak ustawię Warszawę na najlepszy odbiór, głośno (reakcja na styk) to regulując ów nieopisanym kondensatorem fakt, zmniejszam głośność ale regulując znów kondensatorem reakcji zaś pogłaszam stację! Czy tak ma być?
A w DKE38 gdzie reguluje się głośność?
Pozdrawiam!
PS. Przepraszam za poruszanie takiego tematu ale pierwszy raz mam do czynienia z takimi odbiornikami!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Pytanie dotyczące reakcyjniaków

Post autor: frycz »

Witaj, nie zawsze chcesz odbierać radiostację centralną. Warszawa 1 jest tu przypadkiem szczególnym - mocna bez sąsiedztwa. Ja swoim reakcyjniakiem (Mikrofona) często słucham stacji na falach średnich zwłaszcza Bukaresztu i tu właśnie jest rola tego nieopisanego kondensatora - antenowego. Stroisz nim nie na najgłośniejszy odbiór ale żeby odebrać daną stację po prostu wyraźnie odebrać, nawet zbliżając ucho do głośnika.... :D

Pozdr! Frycz
Robert SP5RF
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Marcin K. pisze:Witam! Jako że z oryginalnymi układami reakcyjniaków nie miałem nigdy do czynienia (do dzisiaj) mam pytanie. Mam na warsztacie Kosmosa K86, działa pięknie ale jak w odbiornikach tego typu reguluje się głośność? Potencjometru tam nie ma... http://www.stareradia.pl/firmy/kosmos/k86asch.png Kondensator 5-200pF jest do reg. reakcji, kond. 11-490pF do strojenia a ten nie opisany, między cewkami pewnie do regulacji głośności, mam rację? No to dziwne bo jak ustawię Warszawę na najlepszy odbiór, głośno (reakcja na styk) to regulując ów nieopisanym kondensatorem fakt, zmniejszam głośność ale regulując znów kondensatorem reakcji zaś pogłaszam stację! Czy tak ma być?
Tak, te regulacje są w pewnym stopniu od siebie zależne.

Marcin K. pisze: A w DKE38 gdzie reguluje się głośność?
Tylko kondensatorem od reakcji.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Teraz rozumiem, Matizz wytłumaczył mi jak stroić te radia, zawsze trochę wiedzy więcej do przodu :)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU