Witam! Jako że z oryginalnymi układami reakcyjniaków nie miałem nigdy do czynienia (do dzisiaj) mam pytanie. Mam na warsztacie Kosmosa K86, działa pięknie ale jak w odbiornikach tego typu reguluje się głośność? Potencjometru tam nie ma... http://www.stareradia.pl/firmy/kosmos/k86asch.png Kondensator 5-200pF jest do reg. reakcji, kond. 11-490pF do strojenia a ten nie opisany, między cewkami pewnie do regulacji głośności, mam rację? No to dziwne bo jak ustawię Warszawę na najlepszy odbiór, głośno (reakcja na styk) to regulując ów nieopisanym kondensatorem fakt, zmniejszam głośność ale regulując znów kondensatorem reakcji zaś pogłaszam stację! Czy tak ma być?
A w DKE38 gdzie reguluje się głośność?
Pozdrawiam!
PS. Przepraszam za poruszanie takiego tematu ale pierwszy raz mam do czynienia z takimi odbiornikami!
Pytanie dotyczące reakcyjniaków
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 6250...9374 posty
Pytanie dotyczące reakcyjniaków
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Re: Pytanie dotyczące reakcyjniaków
Witaj, nie zawsze chcesz odbierać radiostację centralną. Warszawa 1 jest tu przypadkiem szczególnym - mocna bez sąsiedztwa. Ja swoim reakcyjniakiem (Mikrofona) często słucham stacji na falach średnich zwłaszcza Bukaresztu i tu właśnie jest rola tego nieopisanego kondensatora - antenowego. Stroisz nim nie na najgłośniejszy odbiór ale żeby odebrać daną stację po prostu wyraźnie odebrać, nawet zbliżając ucho do głośnika....
Pozdr! Frycz

Pozdr! Frycz
Robert SP5RF
Tak, te regulacje są w pewnym stopniu od siebie zależne.Marcin K. pisze:Witam! Jako że z oryginalnymi układami reakcyjniaków nie miałem nigdy do czynienia (do dzisiaj) mam pytanie. Mam na warsztacie Kosmosa K86, działa pięknie ale jak w odbiornikach tego typu reguluje się głośność? Potencjometru tam nie ma... http://www.stareradia.pl/firmy/kosmos/k86asch.png Kondensator 5-200pF jest do reg. reakcji, kond. 11-490pF do strojenia a ten nie opisany, między cewkami pewnie do regulacji głośności, mam rację? No to dziwne bo jak ustawię Warszawę na najlepszy odbiór, głośno (reakcja na styk) to regulując ów nieopisanym kondensatorem fakt, zmniejszam głośność ale regulując znów kondensatorem reakcji zaś pogłaszam stację! Czy tak ma być?
Tylko kondensatorem od reakcji.Marcin K. pisze: A w DKE38 gdzie reguluje się głośność?
-
- 6250...9374 posty
Teraz rozumiem, Matizz wytłumaczył mi jak stroić te radia, zawsze trochę wiedzy więcej do przodu 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU