Wzmacniacz RH84 SE (EL84/ECC81)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 10...14 postów
Wzmacniacz RH84 SE (EL84/ECC81)
Witam wszystkich i przechodzę do konkretów:) Chciałem sobie na początek zbudować jakiś prosty wzmacniacz lampowy i padło na prezentowany na tej stronie:http://www.tubeaudio.8m.com/RH84/rh84.html
Na początek będzie to wersja bez zasilacza lampowego. Akurat tak się złożyło, że został mi mały transformator toroidalny, jego parametry to - anodowe 230V 0.1A - żarzenie 6.3V 2.5A. I tu pojawia się pytanie, czy 0.1A anodowego wystarczy do zasilenia dwóch lamp EL84 i jednej ECC81. Przyjmując napięcie dla EL84 ok. 300V (312 uzyskałem z tafa po wyprostowaniu i filtracji) prąd anodowy nie może wg katalogu przekroczyć 40mA, w przypadku ECC81 nie przekroczy 20mA sumując obie triody. Teoretycznie daje to wynik poniżej 100mA. Czy moje rozumowanie jest poprawne czy powinienem uwzględnić jakieś straty wydzielane na lampach czy coś w tym stylu o czym nie wiem. A tak na boku jeszcze, podane na trafie 0.1A jest wartością z jaką może trafo pracować dłuższy czas?
Na początek będzie to wersja bez zasilacza lampowego. Akurat tak się złożyło, że został mi mały transformator toroidalny, jego parametry to - anodowe 230V 0.1A - żarzenie 6.3V 2.5A. I tu pojawia się pytanie, czy 0.1A anodowego wystarczy do zasilenia dwóch lamp EL84 i jednej ECC81. Przyjmując napięcie dla EL84 ok. 300V (312 uzyskałem z tafa po wyprostowaniu i filtracji) prąd anodowy nie może wg katalogu przekroczyć 40mA, w przypadku ECC81 nie przekroczy 20mA sumując obie triody. Teoretycznie daje to wynik poniżej 100mA. Czy moje rozumowanie jest poprawne czy powinienem uwzględnić jakieś straty wydzielane na lampach czy coś w tym stylu o czym nie wiem. A tak na boku jeszcze, podane na trafie 0.1A jest wartością z jaką może trafo pracować dłuższy czas?
-
- 250...374 postów
Re: Wzmacniacz RH84 SE (EL84/ECC81)
Pewnie jest to podana wartość prądu dla gęstości prądu 2,5A/cm^2.
Czyli bezpieczna i zapewniająca żeby uzwojenie się nie grzało.
Jeżeli masz to samo trafo co ja (z allegro) to mogę powiedzieć z doświadczenia, że ECC83 + 2*EL84 pociągnie bez wielkiego przegrzania
Czyli bezpieczna i zapewniająca żeby uzwojenie się nie grzało.
Jeżeli masz to samo trafo co ja (z allegro) to mogę powiedzieć z doświadczenia, że ECC83 + 2*EL84 pociągnie bez wielkiego przegrzania

"Carbon anodes produce more watts per dollar!"
-
- 100...124 posty
Czy 2,5A/mm^2 ??Seether pisze:Pewnie jest to podana wartość prądu dla gęstości prądu 2,5A/cm^2.
Moim zdaniem jeżeli już masz taki transformator.
Możesz pomierzyć grubości przewodów na wtórnym i przekrój rdzenia.
W ten sposób dowiesz się czy producent nie oszczędzał zbytnio na materiałach. Drut w uzwojeniu anodowym powinien mieć jakieś 0,23mm jeżeli się nie mylę.
Jeżeli transformator będzie wyglądał na poprawnie zrobiony moim zdaniem nic nie powinno mu się stać jeżeli zostanie trochę przeciążony.
Dalej podpiąłbym transformator pod wzmacniacz i sprawdził jak bardzo się grzeje.
Jeżeli będzie tylko ciepły a nie gorący (parzący) zostawiłbym go w takim układzie.
-
- 3125...6249 postów
Nie jest:suchy69 pisze:Przyjmując napięcie dla EL84 ok. 300V (312 uzyskałem z tafa po wyprostowaniu i filtracji) prąd anodowy nie może wg katalogu przekroczyć 40mA, w przypadku ECC81 nie przekroczy 20mA sumując obie triody. Teoretycznie daje to wynik poniżej 100mA. Czy moje rozumowanie jest poprawne
Źródło: http://trioda.com/forum/viewtopic.php?f=19&t=18480jethrotull pisze:No bo policzyłeś pobór prądu stałego, a wynik porównałeś z wydajnością prądową uzwojenia dla prądu zmiennego. Przecież jeśli lampy we wzmacniaczu pobierają np. te (niech będzie) 117mA (prądu stałego) to wcale nie znaczy, że prąd (zmienny) o takiej samej wartości (skutecznej) będzie płynął w uzwojeniu anodowym trafa. Bynajmniej. O ile nie zastosujesz filtru z wejściem dławikowym* to prąd zmienny będzie jakieś 1.4 raza większy (w tym przypadku będzie to ok. 170mA, a więc znacznie więcej niż wydajność trafa).
Lepiej policz moc jaką pobierać będzie cały wzmacniacz (ze wszystkich uzwojeń TS) i porównaj z nominalną mocą trafa.
* - ale w tym przypadku napięcie po wyprostowaniu będzie o 0.4 raza niższe niż w przypadku filtru z wejściem pojemnościowym. Moc się w końcu nie bierze znikąd.
-
- 10...14 postów
Witam wszystkich i dzięki za odpowiedzi. Faktycznie głupota z mojej strony porównywać napięcie stałe ze zmiennym, niby takie oczywiste:) Wracając do tematu - trafko jakie posiadam to TS2772 :
http://allegro.pl/transformator-230v-23 ... 62366.html
Posiada ono moc 40VA, dodatkowo zmierzyłem przewód dający napięcie anodowe i ma on prawie 1mm. Jednak nie jest zrobiony z jednego kawałka drutu, wygląda jak typowy przewód miedziany składający się z cienkich żyłek, aczkolwiek jest sztywniejszy niż typowo spotykane. Przyjmując prądy żarzenia lampek jako 2x800mA i 300mA daje to jakieś 12W, patrząc na pozostałą moc wychodzi mi, że trafko by oddało jakieś 120mA. Chyba, że w praktyce można to wszystko trochę naciągnąć. Jeśli znowu gdzieś popełniam błąd to proszę o naprowadzenia na poprawny tok rozumowania.
http://allegro.pl/transformator-230v-23 ... 62366.html
Posiada ono moc 40VA, dodatkowo zmierzyłem przewód dający napięcie anodowe i ma on prawie 1mm. Jednak nie jest zrobiony z jednego kawałka drutu, wygląda jak typowy przewód miedziany składający się z cienkich żyłek, aczkolwiek jest sztywniejszy niż typowo spotykane. Przyjmując prądy żarzenia lampek jako 2x800mA i 300mA daje to jakieś 12W, patrząc na pozostałą moc wychodzi mi, że trafko by oddało jakieś 120mA. Chyba, że w praktyce można to wszystko trochę naciągnąć. Jeśli znowu gdzieś popełniam błąd to proszę o naprowadzenia na poprawny tok rozumowania.
Spokojnie "pociągnie", a jak masz wątpliwości to daj 6P6S+6N9S, zaoszczędzisz na żarzeniu, a na mocy sporo nie stracisz, pomijając zaoszczędzone na samych lampach PLN. Jeżeli koniecznie chcesz mieć ECC81/EL84 to zmniejsz trochę prąd anodowy końcówki.
-
- 3125...6249 postów
A prądy g2 uwzględnione?suchy69 pisze:prąd anodowy nie może wg katalogu przekroczyć 40mA
_
-
- 10...14 postów
Fakt, nie uwzględniłem, jako początkujący powiem bez bicia, że nie zdawałem sobie z tego sprawy:) Dzięki za cierpliwość, w praktyce widzę, wyjdzie czy trafko wytrzyma.
-
- 10...14 postów
W ramach zdobywania wiedzy mam jeszcze jedno pytanie. Załóżmy, że wspomniany układ pobiera 100mA stałego, dlaczego w schemacie wymagany jest dławik o prądzie tylko 50mA minimum.
-
- 3125...6249 postów
-
- 10...14 postów
Ok, fajnie. To pytanie z innej beczki - http://www.joddla.net/audio/6p14p/el84sexun_jpg.jpg
W opisie wzmacniacza podają, że to układ triody, z połączenia też tak wynika. Jednak dalej pojawia się informacja, że można z tego układu wyciągnąć nawet 4-5W. Przypuszczam, że to również jest zwykły błąd i moc jest mocno zawyżona? Drugie pytanie, w układzie zalecane jest trafo o impedancji 5.2k. Patrząc w katalogi el84 podane jest, że układzie triody lampka ta ma Ra = 3,5k. W przypadku gdy trafo ma sporo wyższą impedancje niż Ra lampy, co się dzieje? Tracę na mocy, czy dochodzą zniekształcenia, a może ma to wpływ na żywotność lampy?
W opisie wzmacniacza podają, że to układ triody, z połączenia też tak wynika. Jednak dalej pojawia się informacja, że można z tego układu wyciągnąć nawet 4-5W. Przypuszczam, że to również jest zwykły błąd i moc jest mocno zawyżona? Drugie pytanie, w układzie zalecane jest trafo o impedancji 5.2k. Patrząc w katalogi el84 podane jest, że układzie triody lampka ta ma Ra = 3,5k. W przypadku gdy trafo ma sporo wyższą impedancje niż Ra lampy, co się dzieje? Tracę na mocy, czy dochodzą zniekształcenia, a może ma to wpływ na żywotność lampy?
-
- 3125...6249 postów
4W ta lampa jest w stanie wydać z siebie ale raczej jako pentoda. Po prostu ktoś zbudował wzmacniacz w pseudotriodzie a przez pomyłkę albo dla dobrego samopoczucia podał osiągi lampy jako pentody.
Obciążenie triody (w przeciwieństwie do pentody) nie jest specjalnie krytyczne, nawet spore niedopasowanie nie da jakichś dramatycznych skutków.
Obciążenie triody (w przeciwieństwie do pentody) nie jest specjalnie krytyczne, nawet spore niedopasowanie nie da jakichś dramatycznych skutków.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_
-
- moderator
Tak.suchy69 pisze:moc jest mocno zawyżona?
Tracisz na mocy, przy triodzie ubywa zniekształceń, żywotność się nie zmienia.suchy69 pisze:W przypadku gdy trafo ma sporo wyższą impedancje niż Ra lampy, co się dzieje? Tracę na mocy, czy dochodzą zniekształcenia, a może ma to wpływ na żywotność lampy?
-
- 10...14 postów
Chciałbym zapytać skąd określenie pseudotrioda, wynika to z tego że pentoda została zaciągnięta do pracy jako trioda?fugasi pisze:Po prostu ktoś zbudował wzmacniacz w pseudotriodzie...
-
- 3125...6249 postów
Pentoda (czy tetroda) z siatka ekranującą podłączoną (zwykle przez rezystor antyparazytowy) do anody staje się pseudotriodą. Pseudo, bo formalnie wciąż te dodatkowe siatki w środku ma ale elektrycznie staje się po prostu triodą, z typowymi triodowymi charakterystykami.
_