Odbiornik o bezpośrednim wzmocnienu.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Odbiornik o bezpośrednim wzmocnienu.
Narysowałem sobie przed chwilą schemat prostego odbiornika tego typu. Pojemności C1 i C2, oraz indukcyjności L1 i L2 sobie policze. Przy odrobinie szczęścia nawet może i uda mi się dobrać należytą współbierzność przestrajania tych obwodów.
Mam jednak pewne obawy. Otóż układ ma działać na górnym UHF'ie (88-108MHz). Jak wiadomo występuje tam modulacja częstotliwości. Nie jestem do końca przekonany, czy ten układ to odbierze, ale teoretycznie chyba tak. Gdyby każdorazowo (dla każdej stacji) filtry wzmacniacza w.cz. zestrojone były na zboczu charakterystyki to fil;try te powinny zadziałać jak dyskryminator, a detektor zrobiony na lampie L2 powinien zachować się jak typowy detektor amplitudy z powielaczem. Boję się też o inną sprawę. Boję się, że C3, sprzegający antenę się nierozładuje. Chyba rozładuje go R1, ale nie jestem o tym do końca przekonany, ponieważ ma on dość dużą rezystancję. Wiem że selektywnośc będzie fatalna, ale czy to wogóle będzie pracować ?
Ostatnie pytanie to jak kotrzystniej sprzęgnąć antenę ? Pojemnościowo (to raczej najgorsze - zero spasowania impedancji), indukcyjnie (najlepsze, ale trudne), czy też odczepem na L1 (tak chyba będzie OK, bo impedancja na odczepie będzie mniejsza niż na anodzie L1, więc spasowanie impednacji też będzie lepsze).
Mam jednak pewne obawy. Otóż układ ma działać na górnym UHF'ie (88-108MHz). Jak wiadomo występuje tam modulacja częstotliwości. Nie jestem do końca przekonany, czy ten układ to odbierze, ale teoretycznie chyba tak. Gdyby każdorazowo (dla każdej stacji) filtry wzmacniacza w.cz. zestrojone były na zboczu charakterystyki to fil;try te powinny zadziałać jak dyskryminator, a detektor zrobiony na lampie L2 powinien zachować się jak typowy detektor amplitudy z powielaczem. Boję się też o inną sprawę. Boję się, że C3, sprzegający antenę się nierozładuje. Chyba rozładuje go R1, ale nie jestem o tym do końca przekonany, ponieważ ma on dość dużą rezystancję. Wiem że selektywnośc będzie fatalna, ale czy to wogóle będzie pracować ?
Ostatnie pytanie to jak kotrzystniej sprzęgnąć antenę ? Pojemnościowo (to raczej najgorsze - zero spasowania impedancji), indukcyjnie (najlepsze, ale trudne), czy też odczepem na L1 (tak chyba będzie OK, bo impedancja na odczepie będzie mniejsza niż na anodzie L1, więc spasowanie impednacji też będzie lepsze).
-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
Witam,
jak znam życie, odbiornik ten w cudowny sposób odbierać będzie na falach krótkich. Do zabawy z UHF-em proponuję układy superreakcyjne (mogą być typu Fremodyne lub podobne). Na stronach Jogiego są takie, na Elektrodzie w archiwach Radioamatora z lat 60 też mnóstwo, Google pokazują wielkie ilości tego typu schematów. W zasadzie z prostymi odbiornikami jest tak, że zbudowanie trwa chwilę a potem to już tylko kilkudniowe strojenie.
Powodzenia
jak znam życie, odbiornik ten w cudowny sposób odbierać będzie na falach krótkich. Do zabawy z UHF-em proponuję układy superreakcyjne (mogą być typu Fremodyne lub podobne). Na stronach Jogiego są takie, na Elektrodzie w archiwach Radioamatora z lat 60 też mnóstwo, Google pokazują wielkie ilości tego typu schematów. W zasadzie z prostymi odbiornikami jest tak, że zbudowanie trwa chwilę a potem to już tylko kilkudniowe strojenie.
Powodzenia
-
- 125...249 postów
-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
Pomyślcie, czy to ruszy na UKF'ie (choćby teoretycznie). No bo gdyby zestroić filtry wzmacniacza w.cz. na zbocze charakterystyki w takt zmian częstotliwości powinna się też zmieniać amplituda. Więc filtry te zachowają się jak dyskryminator (taka praca pogorszy selektywność i czułość układu). Potem detektor z powielaczem dokonają detekcji sygnału na sygnał m.cz. czy dobrze myśle ?
-
- moderator
Re: Odbiornik o bezpośrednim wzmocnienu.
Ten układ IMO nie zadziała. Najpewniej dostaniesz piękny oscylator gdzieś w zakresie UKFu. Tu _musi_ być neutralizacja i dobre ekranowanie jednego stopnia od drugiego.maciej_333 pisze:Narysowałem sobie przed chwilą schemat prostego odbiornika tego typu. Pojemności C1 i C2, oraz indukcyjności L1 i L2 sobie policze. Przy odrobinie szczęścia nawet może i uda mi się dobrać należytą współbierzność przestrajania tych obwodów.
Ponadto wzmocnienie wzmacniacza w.cz. w tym układzie jak narysowałeś będzie znikome, jeżeli już to pokombinuj w układzie ze wspólną siatką. Na zboczu krzywej powinien pracować tylko L2C2. Ale układ z bezpośrednim wzmocnieniem na te psamo, do tego z modulacją FM to kiepski pomył. Układ superreakcyjny to dużo lepszy pomysł.
-
- 625...1249 postów
-
- moderator
Trochę w literaturze i mnóstwo w internecie jest. Na krótkich nadaje mnóstwo stacji, nawet radio Erewań :) Co do krórkihc polecam ci klasyczny układ reakcyjny - nawet dwulampowy, jednoobwodowy układ (pierwsza lampa detektor reakcyjny, druga wzmacniacz mocy) da ci kilkanaście stacji na krótkich. Najlepiej zrób kopię Elektrita Kadeta czy Philipsa 55A i będziesz miał znakomite efekty.maciej_333 pisze:A masz schemat jakiegoś superreakcyjnego ? Drugie pytanie brzmi jak ten układ się zachowa na falach krótkich (chyba coś tam jeszcze nadaje) ?
-
- 625...1249 postów
proponuje zajrzeć na stronę http://www.users.bigpond.com/cool386/si ... pfrem.html, oraz wielu, wielu innych... (pierwsza jaka się pokazała w googlach)
-
- 625...1249 postów
Tomku pomyślałem o tym układzie. Z tego co zrozumiałem z artukułu 6J6=ECC91. Jednak nie mam lampy ECC91. Czy mogę za nią wstawić coś innego np. ECC81 ? Ponadto nie wiem jak wykonać cewki i jak to zestroić. We wzmacniaczu m.cz. myślę, że mogę wstawić np. pentodę mocy od EL86, przerobioną na triodę. Co o tym sądzisz ?
http://www.jogis-roehrenbude.de/Radioba ... /Superhet-
Pendler.htm
http://www.jogis-roehrenbude.de/Radioba ... /Superhet-
Pendler.htm
-
- moderator
Nie wiem. Nie znam niemieckiego, układ jest dość dziwny i tak 'z marszu' nie wiem dokładnie jak działa. Co do lamp - zapewne możesz podmienić, o ile układ nie wykorzystuje jakichś specyficznych parametrów lampy. Pamiętaj tylko o dobraniu na nowo punktu pracy.maciej_333 pisze:Tomku pomyślałem o tym układzie. Z tego co zrozumiałem z artukułu 6J6=ECC91. Jednak nie mam lampy ECC91. Czy mogę za nią wstawić coś innego np. ECC81 ? Ponadto nie wiem jak wykonać cewki i jak to zestroić. We wzmacniaczu m.cz. myślę, że mogę wstawić np. pentodę mocy od EL86, przerobioną na triodę. Co o tym sądzisz ?
-
- moderator
To, że pierwsze radyjko nie działa już wiemy, więc nie będę się wdawać w szczegóły.
Pomyślałem trochę o bezpośrednim wzmocnieniu i najprostsze co mi wyszło załączam poniżej. Ale tak naprawdę to nie jest najszczęśliwszy pomysł. Lepiej takimi rzeczami bawić się przy modulacji ampitudy.
Pomyślałem trochę o bezpośrednim wzmocnieniu i najprostsze co mi wyszło załączam poniżej. Ale tak naprawdę to nie jest najszczęśliwszy pomysł. Lepiej takimi rzeczami bawić się przy modulacji ampitudy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator